Hedge funds jagen op koopjes onder techaandelen

Diverse miljardenfondsen zien waarde in enkele technologie-aandelen die het dit jaar op de beurs zwaar te verduren kregen.

Maarten van der Pas 03 december, 2012 | 14:20
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers in technologie-aandelen hebben het dit jaar behoorlijk voor hun kiezen gehad. Diverse high-profile techaandelen zagen hun koers flink dalen sinds begin 2012: sociale netwerksite Facebook min 27 procent, spelletjesontwikkelaar Zynga min 74 procent, kortingensite Groupon min 80 procent. Online media-onderneming Yahoo! fluctueerde maar staat nu op een winst van 16 procent. Netflix staat met USD 81,71 op een winst van 18 procent, maar de koers van de online filmaanbieder kende dit jaar uitschieters van USD 130 tot USD 54.

Gaandeweg het jaar zijn een aantal van de genoemde aandelen zo gedaald dat ze voor hedge fund managers interessante koopjes werden. Het laatste voorbeeld is het belang van 9,9 procent in Groupon dat hedge fund Tiger Global twee weken geleden bekend maakte. Managers Chase Coleman en Feroz Dewan zien kennelijk iets in de site met dagelijkse aanbiedingen, die beleggers sinds de beursgang in november 2011 alleen nog maar heeft teleurgesteld.

De agressieve stap van Tiger in Groupon kwam een maand nadat de activistische belegger Carl Icahn een gelijksoortige positie in Netflix bekend maakte. De onderneming die streaming video via internet aanbiedt verloor een vijfde van zijn waarde in oktober, maar pluste 18 procent sinds Icahn zijn belang openbaarde.
De laatste twee weken zit het aandeel Groupon weer in de lift, net als Facebook, Zynga en BlackBerry-producent Research in Motion. Daarmee lijken het goede investeringen voor de hedge funds die deze aandelen hebben gekocht.

Toegenomen posities
Gegevens van financiële dataleverancier Bloomberg over aandelenposities laten zien dat het percentage aandelen van hedge funds in deze technologie underperformers het afgelopen jaar gestaag is toegenomen. Bij Facebook zijn de publiekelijk bekende posities van hedge funds opgelopen van 0,7 procent (op 27 mei) naar 9,41 procent. Bij Research in Motion was dat op 1 januari nog 6,96 procent en nu 9,456 procent. Yahoo zag het belang van hedge funds groeien van 16,06 procent (1 januari) tot 28,73 procent. En bij Zynga breidden hedge funds hun posities uit van 0,37 procent (op 5 februari) naar 17,05 procent.

Er zijn diverse oorzaken voor de toegenomen activiteit van hedge funds bij deze ondernemingen. Zo converteerde Tiger Global bij Facebook een deel van zijn aandelen van voor de beursgang in publiekelijk verhandelbare stukken. Maar zelfs zonder Tiger rapporteerden zeven hedge funds dat ze tussen 30 juni en 30 september meer dan 1 miljoen aandelen Facebook hebben gekocht.

Niet alles
De cijfers over de holdings zeggen echter niet alles. Ze zijn gebaseerd op gegevens die hedge funds bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) moeten aanleveren. Maar die verplichting geldt alleen voor fondsen met een beheerd vermogen van meer dan USD 100 miljoen en geldt alleen voor long posities. Short posities, waarbij hedge funds inzetten op een koersdaling, hoeven niet gemeld te worden. Dat maakt het moeilijk om met zekerheid iets te zeggen over wat hedge funds doen bij een bepaalde onderneming. Algemeen kan wel worden gesteld dat diverse miljardenfondsen waarde zien in enkele technologie-aandelen die het dit jaar op de beurs te verduren kregen.

Waardebeleggen
Hedge funds houden al lange tijd grote belangen aan in techgiganten als Apple, Google en Microsoft. Maar de trend die hierboven wordt beschreven is van een andere aard, namelijk koopjesjagen, of netter gezegd: waardebeleggen. De strategie behelst het identificeren van ondernemingen die door de markt worden ondergewaardeerd en waarvan de aandelen op het punt staan winst te gaan maken: op eigen kracht of omdat de hedge funds speculeren op een managementwisseling of andere verandering bij de onderneming. Technologie is een snel veranderende sector. De winaars van vandaag kunnen de verliezers van morgen zijn. En andersom. Er zijn dus heel snel heel hoge winsten te boeken.

En winst kunnen de hedge fund managers wel gebruiken. Want niet alleen techaandelen, ook hedge funds staan dit jaar onder behoorlijke druk. Enkele uitzonderingen daargelaten, zoals het eerdergenoemde Tiger dat dit jaar op een winst van 25 procent staat, blijven de rendementen van hedge funds achter bij die van de S&P 500. Index. Hedge fund managers hebben nog enkele weken om nog iets van het jaar te maken, voordat beleggers hen confronteren met laag rendement en verantwoording vragen voor de hoge vergoedingen die ze betalen. Een ouderwetse waardebelegging –als deze technologie-aandelen dat blijken te zijn- kan voor de hedge fund managers de basis zijn voor een beter 2013.

Facebook aanbevolen
Wat vindt Morningstar van de genoemde technologie-aandelen? In onderstaande tabel staan de waarderingen van de Morningstar-analisten (behalve voor Groupon, dat wordt niet gevolgd; de link klikt door naar het analistenrapport van het betreffende aandeel).

Morningstar en de techaandelen in dit artikel          
Onderneming Moat Moat trend Uncertainty Price $ Fair value $ Price/Fair value Morningstar Rating
Apple Narrow Positive Medium 585.28 770.00 0.76 ****
Facebook Wide Stabe High 28.00 32.00 0.88 ***
Google Wide Stable High 698.37 780.00 0.90 ***
Microsoft Wide Negative Medium 26.61 35.00 0.76 ****
Netflix None Negative High 81.71 55.00 1.49 **
RIMM None Stable Very high 11.60 under review  
Yahoo! Narrow Negative High 18.77 17.00 1.10 ***
Zynga None Stabe High 2.46 under review  
(Bron: Morningstar per 4/12/2012)            


Interessante ondernemingen om in te beleggen zijn die met een ‘wide’ of ‘narrowmoat, een grote of minder grote concurrentievoorsprong die zich stabiel of positief ontwikkeld (‘stable’ of ‘positive’). Facebook, Google, Microsoft en Apple steken er in positieve zin uit. Facebook staat zelfs op Morningstar’s lijst met aanbevolen aandelen. Van Netflix hebben de analisten van Morningstar in tegenstelling tot Carl Icahn geen hoge pet op. Ook bij Zynga en RIMM ziet Morningstar als langetermijnbelegger geen opwaartse potentie.
Morningstar drukt de totale aantrekkelijkheid van een aandeel uit op een schaal van 1 tot 5 sterren, waarbij 1 staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 voor maximaal ondergewaardeerd. Apple en Microsoft noteren met vier sterren het hoogst. Hun aandelen zijn in ogen van Morningstar het meest ondergewaardeerd.

Dit is een bewerking van een artikel uit Businessweek.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten