Vuurwerk!

Beleggers zijn geneigd winnaars uit het verleden te kopen. Wis daarom de lijstjes met best presterende aandelen en beleggingsfondsen in 2012 uit uw hoofd.

San Lie 31 december, 2012 | 9:43

Ondanks de Maya-voorspelling over het einde der tijden en al het sombere economische nieuws dat we het afgelopen jaar over ons heen gestort kregen, was 2012 toch een mooi jaar voor beleggers. Wie zich de doemdenkers aan het begin van het jaar nog kan herinneren, zal zich moeten afvragen of er dit jaar weer geluisterd moet worden naar de onheilsprofeten.

Want laten we eens naar de lijstjes kijken. Wie z’n geld op bijvoorbeeld Turkije, Thailand of Polen had gezet, was spekkoper geweest met rendementen variërend tussen de 30 en 60 procent. Maar ook de wat veiliger Britse midcap-aandelen en Duitse large-caps lieten over 2012 rendementen van rond de 30 prcoent zien. AEX-beleggers moesten met iets minder genoegen nemen.
Zelfs een vrij defensieve obligatieportefeuille had u dit jaar toch minimaal zo’n 5 procent moeten opleveren. High Yield obligaties en obligaties van opkomende markten deden het veel beter.

Niet iedere belegger zal echter positieve herinneringen overhouden aan 2012. Zo waren Japanse obligaties niet de beste keuze en helaas voor de aanhangers van Willem Middelkoop: veel goudfondsen sloten het jaar ook in mineur.

Doet u mij echter een plezier: wis bovenstaande lijstjes zo snel mogelijk uit uw geheugen. Beleggers zijn immers geneigd winnaars uit het verleden te kopen. Kijk daarnaast ook iets verder dan één kalenderjaar. De aandelenmarkt van Turkije mag dan in 2012 met bijna 60 procent gestegen zijn, in 2011 verloor deze nog ruim 33 procent.

Een goed gespreide portefeuille blijft het toverwoord. Passend bij uw risicoprofiel. Dat u daar wat gewaagde accenten aan toevoegt, kan ik mij voorstellen. Dat geeft iets meer cachet aan uw portefeuille en maakt het spannend. Maar pas op, net als met vuurwerk, wees voorzichtig en doe het met mate.


Deze column verscheen eerder in gewijzigde vorm in De Telegraaf.

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur San Lie

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux