Beleggen in opkomende markten: ex-China fondsen in opmars
Mathieu Caquineau, CFA - 07 juli, 2025 | 15:29
Het mijden van China kan beleggers verleiden vanwege de recente rendementen, maar deze strategie kan kortzichtig zijn.

illustratie van een vlag met diagrammen en tidsserielinjer.

Belangrijkste opmerkingen

  • De activa van opkomende markten fondsen buiten China zijn in 10 jaar gestegen van $800 miljoen naar $25 miljard.
  • Ex-China vermindert diversificatie en biedt minder kansen
  • Sinds januari 2020 presteerde de Morningstar Emerging Markets ex-China Index aanzienlijk beter dan de Morningstar China Index.
  • Regelgeving, bestuurskwesties en economische onzekerheid in China hebben beleggers verontrust.

Fondsen voor opkomende markten die niet in China beleggen, zijn de afgelopen jaren snel gegroeid, als gevolg van zowel structurele als tactische verschuivingen in het beleggerssentiment. Deze fondsen zijn allemaal relatief nieuw en het is moeilijk te zeggen of ze van blijvende aard zijn. De stijging in hun populariteit heeft te maken met de huidige problemen in China, die misschien niet eeuwig zullen duren.

Het is waarschijnlijk dat China in de toekomst zal worden behandeld als een op zichzelf staande allocatie, mogelijk opgesplitst van de rest van de opkomende wereld zoals Japan. Dit zal de opkomende markten ex-China categorie van fondsen versterken.

Maar deze fondsen gebruiken om China volledig te mijden is een drastische stap die verschillende risico’s met zich meebrengt waar beleggers op moeten letten. Een dergelijke beslissing verandert de blootstelling aan sectoren en landen aanzienlijk, waardoor de wegingen in markten als India, Taiwan en Brazilië toenemen, terwijl de blootstelling aan China’s unieke groeimotoren en enorme aandelenuniversum afneemt. Dit verandert de diversificatievoordelen en vermindert de toegang tot een van de meest inefficiënte - en potentieel alpha-rijke - markten ter wereld.

China heeft aantrekkelijke waarderingen

Bovendien is timing belangrijk. De huidige waarderingsniveaus van China zijn aantrekkelijk in vergelijking met andere opkomende markten en bieden tegendraadse beleggers een stijgingspotentieel op lange termijn. Voor langetermijnbeleggers kan het combineren van strategieën voor opkomende markten ex-China met een beperkte China-allocatie een balans bieden tussen het beperken van risico’s en het behouden van toegang tot China’s enorme en idiosyncratische markt.

De meeste beleggers zouden er echter beter aan doen om die beslissing uit handen te geven en te kiezen voor een wereldwijd fonds voor opkomende markten dat wordt beheerd door een ervaren actieve beheerder die in staat is om de blootstelling aan China dynamisch aan te passen in reactie op veranderende risico’s en kansen.

Toegegeven, markttiming is een lastige oefening. Maar zo’n flexibele benadering kan beter zijn dan China volledig vermijden. Het biedt de mogelijkheid om China te onderwegen wanneer dat gerechtvaardigd is, zonder volledig af te zien van het groeipotentieel en de alfakansen op lange termijn. Op die manier vermijden beleggers de binaire keuze van in- of uitsluiting en behouden ze een gediversifieerde en aanpasbare blootstelling aan het bredere landschap van opkomende markten.

Dit artikel is overgenomen uit het rapport The Rise of ex-China Funds.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.