Zijn Europese luxe aandelen eindelijk weer aantrekkelijk?
Jelena Sokolova - 16 juli, 2025 | 6:29
Zwakke verkopen, lage marges en Amerikaanse tarieven dreven de koersen van luxe aandelen omlaag. Namen van hoge kwaliteit bieden nu aantrekkelijke waarderingen.

Collageillustratie van en handväska, klackar och en klocka, die lyxartiklar vertegenwoordigen.

Belangrijkste opmerkingen

  • De luxesector begint er aantrekkelijk uit te zien, met een aantal aandelen van hoge kwaliteit die worden verhandeld tegen een korting ten opzichte van hun Fair Value.
  • De winstmarges kwamen onder druk te staan in 2024. De negatieve trend zou dit jaar kunnen aanhouden door een zwakke vraag.
  • Voorraadbeheer is erg belangrijk om overmatige kortingen te vermijden en om de balansen te ondersteunen.

De waarderingen van luxeaandelen hebben de afgelopen jaren een grillig verloop gekend. In 2022-2023 schommelden de waarderingen tussen aantrekkelijk en overgewaardeerd naarmate de markten de impact van de inflatie op de vraag, de duur van de lockdowns en het tempo van het herstel in China en de herhaalbaarheid van de sterke postpandemische vraag in het Westen verwerkten. Onlangs concentreerden de verwachtingen van beleggers over de sector zich op de heropleving of verzwakking van de vraag in de VS (beïnvloed door de prestaties van de aandelenmarkten) en het tempo en de timing van de verbetering van de vraag in China.

Op dit moment denken we dat de sector er weer aantrekkelijk begint uit te zien, met segmenten van overwaardering en onderwaardering. We denken niet dat de huidige cyclische verzwakking van de vraag van lange duur zal zijn, want op basis van de voorbije 30 jaar in de sector duurden de periodes van verzwakking van de vraag niet langer dan twee jaar. 2025 wordt waarschijnlijk weer een jaar met een matige vraag naar luxeartikelen.

Winstmarges staan onder druk

De luxe-industrie heeft een hoog aandeel vaste kosten - verkoopkosten zoals huur en personeelskosten liggen grotendeels vast. Hierdoor, en door de noodzaak voor sommige merken om meer te investeren in marketing om de merkkracht te vergroten (bijvoorbeeld Gucci van Kering), kwamen de luxemarges in 2024 sterk onder druk te staan omdat de verkoop slechts marginaal steeg of zelfs daalde. Bij de meeste bedrijven daalden de marges in 2024.

De marges van luxegoederen zouden dit jaar onder druk kunnen blijven staan als gevolg van een waarschijnlijk aanhoudende cyclische zwakte van de vraag en minder positieve prijseffecten in vergelijking met voorgaande jaren, die niet volledig worden gecompenseerd door kostenbeheersingsmaatregelen.

Op de langere termijn verwachten we voor de meeste luxespelers met concurrentievoordelen een cyclische opleving en wat margevoordelen door schaalvergroting.

Goed voorraadbeheer wordt steeds belangrijker voor luxespelers, aangezien buitensporige kortingen en de aanwezigheid van verkooppunten schadelijk kunnen zijn voor de merkperceptie, terwijl het vernietigen van onverkochte goederen steeds meer wordt afgekeurd of zelfs verboden vanuit duurzaamheidsoogpunt.

De dalende verkoop in 2024 leidde voor de meeste spelers in de sector tot een tragere voorraadrotatie. De voorraadrotaties kwamen op het laagste niveau sinds de pandemie, wat een zorgwekkende trend kan zijn. Lederwaren- en kledingbedrijven werden specifiek getroffen door de vertraging, wat gevaarlijk kan zijn als overtollige voorraden met korting worden verkocht.

Wij zijn van mening dat bedrijven die in de beste positie verkeren om buitensporige kortingen te vermijden, bedrijven zijn met de grootste controle over de distributie (wat het risico van overtollige aandelen in het groothandelskanaal beperkt) en bedrijven met sterke balansen zonder onmiddellijke liquiditeitsbehoeften. Items die minder snel worden verkocht, kunnen worden afgehandeld door de productie te beperken totdat de items zijn verkocht. Daarom is het volgens ons niet beschikbaar als hulpmiddel voor zwakkere bedrijven.

Hoogwaardige luxe aandelen die nog steeds ondergewaardeerd zijn

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton MC


LVMH is de grootste luxegroep ter wereld qua inkomsten en met zijn brede moat werd het aantrekkelijk in een sectorbrede tariefgerelateerde verkoopgolf. De directe impact van tarieven voor luxe is beperkt, gezien het prijszettingsvermogen op lange termijn en de hoge brutomarges. Economische gevolgen van tarieven zijn gevaarlijker, maar op de lange termijn is luxe veerkrachtig gebleken, ondanks het cyclische karakter, zonder technische veroudering, met een sterk prijszettingsvermogen en hoge toetredingsdrempels. LVMH heeft enkele van de sterkste merken in de sector en een ongeëvenaarde schaal en financiële middelen.

Kering KER


De op één na grootste luxegroep wat omzet betreft, die wordt verhandeld tegen 26 keer de consensuswinst (wat volgens ons dicht bij het dieptepunt ligt), 100 procent meer dan onze Fair Value Estimate. Hoewel het vlaggenschip van Kering, Gucci, het momentum aan het vertragen is, zou Gucci, met zijn sterke merkherkenning, zeer aanzienlijke marketingmiddelen, controle over de distributie (meer dan 90%) en toegang tot topmanagement en creatief talent, in een positie moeten zijn om zijn prijsstelling en wenselijkheid op de lange termijn te behouden.

Burberry Group BRBY


Ondanks de recente geschiedenis van trage groei, geloven wij dat Burberry profiteert van een hoge merkbekendheid, prijszettingsvermogen en een sterke controle over de distributie, wat zijn smalle moat ondersteunt. We zien de huidige zwakke prestaties in verhouding tot de cyclische en operationele prestaties van de sector. Nieuwe designercollecties werden gelanceerd met een prijspremie, die prijsgevoelige consumenten steeds minder accepteerden. Wij denken dat de prestaties kunnen worden verbeterd door goedkopere assortimenten te versterken en de marketing opnieuw te richten op iconische producten, wat het bedrijf momenteel doet.

The Swatch Group UHR


Swatch profiteert van een smalle moat door immateriële merkactiva en productieschaal. De waardering van Swatch is zeer aantrekkelijk omdat er geen rekening is gehouden met meewind. Swatch zou met name moeten profiteren van de grote blootstelling aan de Chinese consumptie, die naar onze verwachting zal herstellen dankzij de inhaalvraag na de pandemie en de inkomensgroei op lange termijn. Swatch zou ook moeten profiteren van het uitbodemen van lager geprijsde horloges nu smartwatches, een bedreiging voor de concurrentie, dichter bij hun volwassenheid komen, evenals van het operationele hefboomeffect door kostenbesparingen en automatisering die in het verleden zijn doorgevoerd.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.