Leren van de Ultimate Stock-Pickers: 10 dividendaandelen

Een zoektocht naar aandelen die beter renderen dan de benchmark, afkomstig zijn uit stabiele sectoren en van ondernemingen met een stabiele kasstroom. De farmaceutische sector domineert.

Maarten van der Pas 30 januari, 2013 | 14:58
Facebook Twitter LinkedIn

De voorwaarden: aandelen die beter renderen dan de benchmark, maar afkomstig zijn uit stabiele sectoren waarbij de toekomstige kasstroom van de ondernemingen met minder onzekerheden omgeven is. Voor een antwoord op de vraag welke aandelen in aanmerking komen om aan deze eisen te voldoen worden de portefeuilles van de Ultimate Stock-Pickers erbij gehaald. Dat zijn -Amerikaanse- fondsmanagers die hun sporen hebben verdiend en die Morningstar bewondert om hun visie en rendementen. De bekendste onder hen is Warren Buffett. We kijken naar de portefeuilles van deze superbeleggers om aantrekkelijke beleggingsideeën op te doen.

Gezien de volatiele marktomstandigheden gaat de aandacht in het bijzonder uit naar dividendaandelen. Dividend geeft rust en koerswinst is een mooie aanvulling op het rendement.

Kwaliteitsaandelen
Van de 22 Ultimate Stock-Pickers zijn er maar vier die zich uitsluitend op dividendbeleggen concentreren (Amana Trust Income, Columbia Dividend Income, Oakmark Equity & Income en Parnassus Equity Income; deze fondsen zijn in Nederland niet verkrijgbaar). Echter, deze vier fondsen als inspiratiebron voor dividendaandelen gebruiken is te eenzijdig, want in de portefeuilles van de andere managers zijn ook dividendaandelen opgenomen. We krijgen een veel beter idee van de dividenduitkerende aandelen die de topfondsbeheerders verkiezen als we alle participaties in alle portefeuilles grondig onder de loep nemen.

Om bij de kwaliteitsaandelen uit te komen die met een grotere mate van overtuiging door de Ultimate Stock-Pickers worden aangehouden en die voldoen aan de eerdergenoemde voorwaarden hanteren we enkele selectiecriteria. De portefeuilles van de ultieme aandelenbeleggers worden gefilterd op aandelen die door minstens vijf managers worden aangehouden, waarvan het rendement hoger is dan de S&P 500 index (omdat het voornamelijk Amerikaanse of in Amerika genoteerde ondernemingen betreft), die afkomstig zijn van ondernemingen waaraan Morningstar’s aandelenanalisten een ‘grote’ of ‘kleine’ voorsprong op concurrenten toekent (‘wide’ of ‘narrow moat’) en waarbij de analisten de onzekerheid omtrent hun schatting van de toekomstige kasstroom kwalificeren met ‘laag’ of ‘medium’ (‘low’ of ‘medium uncertainty').

Een voorsprong op concurrenten is een signaal dat een onderneming -beter- in staat is om de de benodigde kasstroom te genereren. En door alleen die bedrijven in aanmerking te nemen met een beperkte onzekerheid wordt de focus gelegd op ondernemingen met een stabiele kasstroom. Want uit de kasstroom wordt uiteindelijke het dividend betaald.

De berekeningen van de dividendopbrengst zijn overigens gebaseerd op gewone dividenden die over het laatste jaar zijn gedeclareerd en niet op eventuele bijzondere (of aanvullende) dividenden die in deze periode zijn betaald.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ConocoPhillips71,48 USD-4,48Rating
Eli Lilly and Co260,37 USD-0,62Rating
GlaxoSmithKline PLC ADR41,02 USD-1,39Rating
Intel Corp48,78 USD-1,97Rating
Johnson & Johnson159,20 USD-0,65Rating
Merck & Co Inc Cedear3.454,00 ARS0,00
Novartis AG ADR80,70 USD-1,48Rating
Pfizer Inc54,00 USD6,11Rating
Philip Morris International Inc88,68 USD-1,50Rating
Sysco Corp72,73 USD-4,72Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid