Obligatiefondsen blijven veel kapitaal aantrekken

Beleggingsfondsen waren ook in februari populair onder beleggers. Obligatiefondsen en mixfondsen gaven aandelenfondsen het nakijken.

Maarten van der Pas 28 maart, 2013 | 12:21
Facebook Twitter LinkedIn

Europese beleggers blijven in langetermijnfondsen beleggen. Dat blijkt uit gegevens van Morningstar over de in- en uitstroom bij beleggingsfondsen in februari. Vorige maand brachten beleggers in Europa netto EUR 35,09 miljard onder in open-end langetermijnfondsen. Dat is weliswaar een terugval na de recordinstromen van EUR 47,1 miljard in januari, maar het blijft desalniettemin een stevige instroom. Tegen eind februari was er EUR 4,44 biljoen belegd in Europese langetermijnfondsen. Dat is het hoogst genoteerde niveau sinds Morningstar in 2007 begon met het publiceren van fundflows.

Zoals onderstaande tabel met kapitaalstromen van en naar Europese beleggingsfondsen aangeeft, bleven de instromen in obligatiefondsen in februari sterk en hebben ze de instroom in aandelenfondsen andermaal het nakijken gegeven. Vastrentende fondsen haalden EUR 11,46 miljard binnen tegenover EUR 9,24 miljard voor de aandelenfondsen.

Mixfondsen deden het vorige maand met een inflow van EUR 9,91 miljard ook beter dan aandelenfondsen. Het leeuwendeel van de geldstromen naar gemengde fondsen kwam in de Morningstar-categorieën 'Mixfondsen EUR Defensief' en 'Mixfondsen EUR Flexibel' terecht. Alternatieve fondsen, converteerbare obligatiefondsen en vastgoedfondsen bevonden zich ook op positief terrein. Van alle brede activacategorieën stonden alleen de grondstoffenfondsen in de rode cijfers nadat beleggers en masse uit edelmetaalfondsen zijn gestapt.

Lees ook
Opkomende markten nog steeds populair onder aandelen- en obligatiebeleggers

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings