ETF Times: over slimme bèta ETFs en steeds heviger concurrentiestrijd

De laatste ontwikkelingen bij ETFs. Morningstar-analist Al Kellett gaat in op 'smart beta' ETFs. De concurrentiestrijd tussen ETF-aanbieders wordt steeds heviger. En de laatste, nieuwe ETFs.

Morningstar ETF Analysts 01 mei, 2013 | 14:44
Facebook Twitter LinkedIn

Steeds meer aandacht voor indices met 'slimme bèta'
Het meest interessantste nieuws uit de wereld van de Europese beursverhandelde producten of exchange traded products (ETPs) was vorige maand de aankondiging van het EDHEC-Risk Institute. Dat gaat beleggers gratis toegang verlenen tot gegevens over een waaier van zogenaamde indices met 'slimme bèta' (smart beta). Als onderdeel van dit initiatief is het EDHEC van plan om in de komende maanden zijn indices en gegevens bekend te maken op scientificbeta.com.

Er wordt de laatste tijd in de Europese ETP-sector steeds vaker gesproken over 'slimme bèta', maar wat is dat nou precies? Al Kellet, ETF-analist bij Morningstar, licht toe dat indices met een slimme bèta "ongeveer het midden houden tussen actief en passief beheer met een verscheidenheid aan transparante, op regels gebaseerde benaderingen voor portefeuillesamenstelling. De weging van de componenten van de index en ETF wordt hierbij bepaald door andere factoren dan marktkapitalisatie, de meest gehanteerde methode voor de meeste louter passieve posities."

In wezen zijn indices met 'slimme bèta', en dus ook ETFs met 'slimme bèta', pogingen om met behulp van vooraf bepaalde regels voor de selectie van effecten een beter rendement te verwezenlijken dan een naar marktkapitalisatie gewogen index. Morningstar heeft al uitvoerig bericht over enkele van deze 'slimme-bètastrategieën', waaronder indices met gelijk gewogen posities, buy-write-strategieën en posities in ETFs met een hefboom die maandelijks opnieuw wordt ingesteld.

Maar EDHEC tilt het concept van de 'slimme bèta' allicht tot een volledig nieuw niveau. Volgens Kellet tracht EDHEC de aandacht in de discussie over 'slimme bèta' weer te vestigen op de risicotypes. De ETF-analist stelt, dat het centraal stellen van risicoposities in plaats van geavanceerde indexfilters beleggers kan helpen om het portefeuillerisico doeltreffender te beheren.

Concurrentiestrijd
Europese ETP-aanbieders blijven elkaar openlijk beconcurreren in het steeds heviger gevecht om de kapitaalstromen. Zowel State Street/SPDR als Deutsche Bank/db x-trackers besloten vorige maand om talrijke ETFs uit te breiden met 'Ucits-variant' en de factsheets bij te werken. Volgens de European Securities and Markets Authority (ESMA) moeten alle ETF-providers in Europa deze nomenclatuur volgend jaar opnemen in hun bestaande ETFs, in overeenstemming met nieuwe richtlijnen.

State Street en Deutsche Bank hopen dat hun vroegtijdige initiatief dividend zal opleveren in de vorm van hogere kapitaalstromen van beleggers. Lyxor en BlackRock/iShares moeten de vereiste veranderingen nog doorvoeren en verklaren geen haast te hebben.

Nieuwe ETPs
De introductie van nieuwe ETPs en nieuwe ETP-noteringen bleven in maart traag en Morningstar telde er slechts negen. Enkele van de meer interessante producten werden gelanceerd op de Deutsche Börse en de London Stock Exchange (LSE). Op de Deutsche Börse introduceerde Lyxor twee op volatiliteit gebaseerde producten met een long positie en een inverse blootstelling aan een dynamische VIX futures-index.

De Lyxor ETF Dynamic Long VIX Futures Index volgt de prestaties van de combinatie van een hypothetisch geldmarktinstrument en een dynamische strategie, ontworpen om een efficiënte long positie te bieden in de eerste vijf dichtstbijzijnde futures contracten op de CBOE Volatility Index. De Lyxor ETF Dynamic Short VIX Futures Index volgt daarentegen de prestaties van hetzelfde geldmarktinstrument en een dynamische strategie die een short positie biedt in de eerste twee dichtstbijzijnde futurescontracten op de CBOE Volatility Index.

ETF Securities introduceerde op Deutsche Börse een ETC-product (exchange traded commodity) met de naam ETFS EUR Daily Hedged Physical Gold. Deze nieuwe ETC van ETF Securities stelt beleggers in staat te participeren in de ontwikkeling van de spotkoers van goud, met dagelijkse afdekking van de wisselkoersschommelingen van de USD.

Source kwam op de LSE met een nieuwe aandelenklasse van het Pimco Short-Term High Yield Corporate Bond Index Source ETF genoteerd in GBP. Daarvoor was er slechts één in USD genoteerde versie van dit ETF beschikbaar op de beurs in Londen.


Meer weten over het beleggen in ETFs. Blader dan door Morningstar's ETF Bibliotheek met tal van artikelen over actieve versus passieve fondsen en de rol die indextrackers in uw beleggingsportefeuille kunnen spelen. 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings