10 Aandelenbeleggingen met overtuiging door de Ultimate Stock-Pickers

Morningstar's Ultimate Stock-Pickers hebben vol overtuiging bestaande posities uitgebreid en nieuwe aandelen gekocht, maar ook vol overtuiging verkocht. Apple was in trek bij zowel de kopers als verkopers.

Greggory Warren, CFA 30 mei, 2013 | 15:28
Facebook Twitter LinkedIn

Als we de aankopen van de Ultimate Stock-Pickers in een bepaalde periode bekijken, zoomen we meestal in op beleggingen met grote overtuiging ('high-conviction') en nieuwe beleggingen ('new-money'). Wij menen dat de mate van overtuiging of ‘conviction’ die beheerders koesteren voor een bepaalde belegging kan worden afgelezen aan het proportionele deel van hun portefeuille (in procenten) dat zij op een bepaald moment toewijzen aan een bepaald aandeel.

We kunnen er bijvoorbeeld in het algemeen van uitgaan dat de beheerders bij FMI Large Cap, dat aan het einde van het eerste kwartaal 5,8 procent van zijn aandelenportefeuille had belegd in 3M (MMM) in vergelijking met een positie van slechts 2,1 procent in Willis Group Holdings (WSH), meer overtuigd zijn van 3M dan van Willis Group. 3M beschikt volgens de aandelenanalisten van Morningstar over een 'wide moat' (grote voorsprong op concurrenten), Willis Group wordt door hen niet gevolgd.

Niettemin kan de grootte van een positie soms worden beïnvloed door hoeveel een portefeuillebeheerder wil toewijzen aan een bepaalde sector (vooral als er in die sector slechts enkele beleggingswaardige ideeën zijn). Grote posities die al lang aanwezig zijn, kunnen eveneens een invloed hebben wanneer die moeilijker te verkopen.

Bij Morningstar omschrijven we 'high-conviction' aankopen als situaties waarin beheerders hun bestaande participaties aanzienlijk uitbreiden of significante nieuwe beleggingen toevoegen die aan het einde van het voorgaande kwartaal nog geen deel uitmaakten van de portefeuille. We kijken daarbij naar de impact die deze transacties op de algemene portefeuille hebben. 'New-money' aankopen geven duidelijk aan welke aankoopmogelijkheden de Ultimate Stock-Pickers het meest aantrekkelijk vinden. Portefeuillebeheerders zetten hun geld doorgaans pas in op nieuwe posities als hun aankoopbeslissing met grote overtuiging gepaard gaat. Ze zullen veel makkelijker investeren in reeds gekende participaties dan inzetten op een recent aan hun portefeuille toegevoegde positie.

Bij het bestuderen van deze aankopen, mogen we echter niet vergeten dat de koopbeslissing tijdens een eerdere periode is genomen. Dit betekent, dat de Ultimate Stock-Pickers hun aandelen kochten tegen een koers die wellicht verschilt van de huidige koers. Dat onderstreept nogmaals het belang voor beleggers om de huidige aantrekkelijkheid van de aandelen te beoordelen op basis van de waardering die de aandelenanalisten van Morningstar geven. De Morningstar-aandelenrating en de verhouding koers/fair value zijn goede voorbeelden.
Lees ook de aandelenanalyses van Apple, Abbott Labs, Microsoft en Cisco.


In tegenstelling tot eerder besproken kwartalen hebben het vierde kwartaal van 2012 en het begin van 2013 een unieke mix van toegenomen aankopen en regelrechte verkopen opgeleverd. Gezien de hoeveelheid geld die beleggers in het eerste kwartaal naar actief beheerde Amerikaanse aandelenfondsen lieten stromen, was de aankoopactiviteit geen al te grote verrassing. Volgens gegevens van Morningstar was het eerste kwartaal van 2013 (met een totale instroom van USD 2,1 miljard) immers de eerste periode van positieve instromen voor actief beheerde Amerikaanse aandelenfondsen sinds het eerste kwartaal van 2011. En slechts het derde kwartaal in de laatste vijf jaar waarin er positieve kapitaalstromen werden waargenomen (het andere was het tweede kwartaal van 2009).

Hoewel positieve instromen tijdens de genoemde periode niet voor alle fondsen van de Ultimate Stock-Pickers waren weggelegd, belegden de beheerders die wel van die instromen konden profiteren niet alleen in bestaande participaties, maar wezen ze ook kapitaal toe aan nieuwe aandelen. Ook merkten we, dat er aardig wat portefeuilles werden herschikt, waarbij de topbeheerders posities die redelijk of fair waren gewaardeerd inruilden voor namen waarvan ze verwachtten dat ze een hoger rendement zouden opleveren. Dit was ook geen grote verrassing: een groot deel van 2013 werden de door Morningstar gevolgde aandelen immers boven de schatting van hun fair value verhandeld (met andere woorden: die aandelen waren in ogen van Morningstar overgewaardeerd).

Apple
Bekijken we de top 10 van 'high-conviction' aankopen tot nu toe, dan is het interessant om op te merken dat achter 7 van de 10 aandelen minstens twee overtuigde topbeheerders stonden. Ook opmerkelijk is dat twee van de aankopen op basis van sterke overtuiging - Apple (AAPL) en CH Robinson Worldwide (CHRW) - voor ten minste twee van de Ultimate Stock-Pickers een nieuwe positie vertegenwoordigden. Van deze twee is Apple, met een 'narrow moat' (kleine concurrentievoorsprong), het opvallendst. Niet alleen omdat het tijdens de periode door vier beheerders uit sterke overtuiging werd gekocht (en het voor twee beheerders een nieuwe belegging vertegenwoordigde), maar ook omdat Apple door twee van de topbeheerders met een hoge mate van overtuiging werd verkocht.

Als we de aankopen van de ultieme aandelenbeleggers nader bekijken, dan zien we dat zowel Diamond Hill Large Cap als Parnassus Equity Income Apple uit overtuiging aankochten als nieuwe positie, terwijl Oakmark en Alleghany hun participatie in de technologiereus aanzienlijk uitbreidden. Over hun aankoop van Apple meldden de beheerders van Diamond Hill Large Cap - Chuck Bath, Bill Dierker en Chris Welch - in hun kwartaalbericht het volgende:

"We namen een positie in Apple nadat het aandeel in januari was gedaald als gevolg van teleurstellende opbrengsten en het management gewag maakte van vooruitzichten die niet voldeden aan de verwachtingen van de analisten. Wij zijn van oordeel dat de bezorgdheid over aspecten als concurrentie en marktverzadiging ruimschoots in de huidige waardering worden weerspiegeld en dat het aandeel wordt verhandeld met een aanzienlijke korting ten opzichte van onze raming van de intrinsieke waarde."

Deze commentaren komen overeen met wat Morningstar-analist Brian Colello denkt. Hij merkte onlangs immers op, dat Apple voor langetermijnbeleggers aantrekkelijk geprijsd lijkt. Vooral omdat het aandeel al rekening houdt met veel van de risico's op korte termijn. Hoewel de berichtgeving over het bedrijf dit jaar dikwijls negatief was, beschouwt Colello Apple nog steeds als 's werelds meest prominente smartphoneproducent.

Hoewel de dagen van gemakkelijke groei voor Apple voorbij zijn, ziet Morningstar nog voldoende groeimogelijkheden in zowel ontwikkelde als opkomende markten. De omzet van de iPad zal met uitstekende cijfers verder toenemen, omdat consumenten tablets blijven verkiezen boven of naast pc’s.
Colello denkt dat de verdere adoptie van deze apparaten zelfs de overstapkosten kunnen vergroten die zijn gerelateerd aan Apple’s besturingssysteem iOS. Apple houdt de gebruikers van zijn iPod, iPhone en iPad gevangen in een ecosysteem waarvan iOS de ruggengraat is. Via het besturingssysteem (en iTunes en iCloud) kunnen foto’s, video’s, apps en contacten met alle apparaten gedeeld worden, maar niet met apparatuur die draait op andere besturingsystemen zoals Android van concurrent Google. Overstappen is dus ongemakkelijk en duur. De massale acceptatie kan mogelijk ook het marktaandeel van andere iOS-apparaten zoals Apple’s pc’s en laptops opstuwen.

De prijs en brutomarge van Apple-producten kunnen eroderen en mogelijk de winst per aandeel belemmeren, maar dan nog zal Apple volgens Colello de komende jaren een forse vrije kasstroom genereren. 

Enkele van de ultieme aandelenbeleggers, met name Hartford Capital Appreciation en Aston/Montag & Caldwell Growth, verlaagden hun participaties in het techbedrijf echter aanzienlijk. Over de verkoop van 70 procent van de positie van zijn fonds in Apple, zei Ronald Canarkis, beheerder van Aston/Montag & Caldwell Growth, het volgende:

"We schroefden de positie van Apple in de portefeuille terug nadat het bedrijf een reeks vooruitzichten had gepubliceerd die niet voldeden aan de verwachtingen van de analisten. De winstvooruitzichten lijken een daling te hebben ingezet, daar het sterke kwartaal waarin de nieuwe iPhone werd geïntroduceerd doorgaans leidt tot een grotere seizoensgebonden vertraging, terwijl het aanhoudende enthousiasme voor de iPad Mini de brutomarges onder druk zette wegens een verschuiving in de productmix. We hebben later in het kwartaal verder in de positie gesnoeid uit bezorgdheid over de concurrentiepositie van het bedrijf op de smartphonemarkt, omdat consumenten de voorkeur geven aan een groter scherm. Door het productieschema van het bedrijf kan het voor 2014 mogelijk geen concurrerend product op de markt brengen."

CH Robinson Worldwide
Als we CH Robinson Worldwide van naderbij bekijken, dan zien we dat het aandeel voor Yacktman een nieuwe positie op basis van sterke overtuiging vertegenwoordigde, een nieuwe aankoop voor Hartford Capital Appreciation en een aanzienlijke uitbreiding van de bestaande positie voor Parnassus Equity Income, dat in het derde kwartaal van 2012 is begonnen met de opbouw van een positie in het logistieke bedrijf. Hoewel geen van deze beheerders uitweidde over hun aankoop van het aandeel, zeiden Saul Pannell en Frank Catrickes van Hartford Capital Appreciation, die tijdens het eerste kwartaal enorm veel kochten en verkochten, dat ze “op zoek blijven gaan naar interessante kansen voor kapitaalgroei binnen het volledige spectrum van de marktkapitalisaties,” omdat ze geloven dat “dit een goede wereldwijde omgeving is om aandelen te kopen”.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Abbott Laboratories127,71 USD-0,33Rating
APA Corp26,90 USD-4,44Rating
Apple Inc148,85 USD-0,31Rating
Bausch Health Companies Inc27,76 USD-2,70Rating
Boeing Co206,61 USD-1,53Rating
C.H. Robinson Worldwide Inc97,64 USD-0,88Rating
Ciena Corp53,66 USD2,27
Cigna Corp213,40 USD-1,05Rating
Cisco Systems Inc56,18 USD0,66Rating
Devon Energy Corp39,61 USD-4,58Rating
Diageo PLC3.649,00 GBX0,98Rating
eBay Inc77,66 USD-1,07Rating
Freeport-McMoRan Inc37,00 USD-4,76
Gilead Sciences Inc66,77 USD-1,42Rating
IHS Markit Ltd127,84 USD-0,32Rating
Johnson & Johnson163,74 USD-1,21Rating
Microsoft Corp323,17 USD4,21Rating
NOV Inc14,65 USD0,34Rating
Philip Morris International Inc94,87 USD-1,38Rating
Pioneer Natural Resources Co188,63 USD-1,71Rating
PPG Industries Inc161,52 USD-0,22Rating
Vertex Pharmaceuticals Inc180,94 USD-1,70Rating
Western Digital Corp55,48 USD-1,49Rating

Over de auteur

Greggory Warren, CFA  Greggory Warren, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid