Recordinstroom voor obligatiefondsen in april

De oppervlakkige groeivooruitzichten voor de eurozone lijken de honger van Europese fondsbeleggers naar aandelen te hebben gedempt. Belegger dirigeren hun geld naar obligaties.

Ali Masarwah 06 juni, 2013 | 12:16
Facebook Twitter LinkedIn

Uit gegevens van Morningstar over de in- en uitstroom bij Europese beleggingsfondsen in april blijkt nog steeds een sterke voorkeur van obligaties boven aandelen (zie tabel). Aandelenfondsen zagen voor het eerst sinds augustus 2012 een netto uitstroom. Dit staat in schril contrast met de sterke instroom bij obligatiefondsen. Hoewel de categorie ‘vastrentend’ al enige tijd een trend van flinke instroom van beleggerskapitaal ziet, was april een recordmaand met een netto instroom van EUR 26,54 miljard. Daarmee is het de beste maand voor obligaties sinds Morningstar de fund flows bijhoudt (sinds 2007).

De instroom bij allocatiefondsen ging in april ook onverminderd door en mixfondsen zagen netto EUR 10,7 miljard aan nieuw geld binnenkomen. De vraag naar alternatieve fondsen bleef met EUR 3,06 miljard ook stevig, hoewel de kapitaalstromen vrij geconcentreerd waren richting een paar namen. Een derde van de instroom bij alternatieve fondsen ging in april naar de Standard Life Global Absolute Return Strategies.

Geldmarktfondsen zagen een bescheiden instroom, maar dat verandert niets aan het grotere plaatje dit jaar tot en met april waarbij geldmarktfondsen een netto-uitstroom boekten van EUR 6,75 miljard.

Al met al noteerden langetermijnbeleggingsfondsen (exclusief fund of funds en master-feeder funds) in Europa in april een netto-instroom van EUR 40,33 miljard, waar ondanks een dalende vraag naar aandelen de jacht op rendement bleef aanhouden.
Lees ook het vervolgartikel om te zien welke specieke obligatie- en aandelencategorieën bij beleggers in en uit de gratie waren.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings