Beleggers kiezen voor wereldwijde obligaties en dividendaandelen

Beleggingsfondsen die wereldwijd in obligaties beleggen waren in april in trek bij beleggers. Europese aandelen zijn duidelijk uit de gratie.

Ali Masarwah 06 juni, 2013 | 12:15
Facebook Twitter LinkedIn

Obligatiefondsen kenden in april een recordmaand aan instroom van beleggerskapitaal. De vraag naar obligaties is meer een zoektocht naar rendement in een omgeving van historisch lage rente dan een vlucht naar veiligheid. Welke specifieke obligatiecategorieën waren in trek onder beleggers?

Zes van de tien Morningstar-categorieën met de grootste instroom zijn obligatie-categorieën en de top vijf bestaat zelfs geheel uit obligatiecategorieën (zie tabel onderaan): ‘obligaties wereldwijd’, ‘ obligaties USD flexibel’, ‘obligaties overig’, ‘obligaties high yield USD’ en ‘obligaties wereldwijd high yield’. ‘Obligaties opkomende markten – lokale valuta’ sluit de top tien af. De bond boom wordt geïllustreerd door de snelheid waarmee de verliezen van bedrijfsobligatie zijn overwonnen en de terugval van corporate bonds wordt nu duidelijk gezien als een koopkans. De crisis in Cyprus die in april de kredietmarkten opschudde is het meest recente voorbeeld.

Defensieve mixfondsen waren ook in trek in april als gevolg van de voorkeur van beleggers voor obligaties boven aandelen. Dit is echter niet het hele verhaal, omdat de meest gewilde allocatiefondsen meer risico in zich dragen dan op het eerste gezicht lijkt. Neem het JPMorgan Global Income Fund, het best verkopende defensieve mixfonds in EUR in april met een netto-instroom van EUR 509 miljoen. Dit fonds heeft juist een relatief agressieve houding laten zien door 42,5 procent van zijn vermogen te beleggen in aandelen met een zwaar overwicht in Japan en opkomende markten. De risicobereidheid onder beleggers wordt ook geïllustreerd door de hoge instroom bij allocatiefondsen die zich op Azië richten.

De enige aandelencategorie met een grote instroom was ‘aandelen wereldwijd dividend’. Dat is een nieuwe Morningstar-categorie die recent is gecreëerd om de talloze nieuwe aandelenfondsen met een focus op dividend beter met elkaar te kunnen vergelijken. Opvallend was de relatief grote vraag naar fondsen in Japanse large-cap aandelen. Hoewel deze categorie met een instoom van EUR 1,1 miljard de top tien niet haalde, was het de hoogste inflow sinds februari 2007. Reden is het toegenomen optimisme onder beleggers door de ‘Abenomics’ van de Japanse premier Abe.

Top 10 Morningstar Categories by April InflowsOnder de categorieën met de grootste uitstroom zagen beleggingsfondsen in Britse large cap waarde- en groeiaandelen hun beheerd vermogen in april verder teruglopen met EUR 1,54 miljard (zie de categorie ‘aandelen VK large cap gemengd’ in onderstaande tabel). De categorie ‘aandelen wereldwijd large cap gemengd’ viel voor het eerst sinds juli 2012 uit de gratie, net als fondsen in de categorie ‘aandelen Azië exclusief Japan’, die met EUR 851 miljoen het hoogste niveau van outflow noteerden sinds juni 2012.

Een -inmiddels- meer gebruikelijk beeld waren uitstromen bij Europese large cap aandelen en eurozone large cap aandelen van respectievelijk EUR 741 en EUR 501 miljoen. Aandelenfondsen die zich op één specifiek land concentreren (bijvoorbeeld China, Frankrijk en Rusland) of op de BRIC-landen bleven in april ook weinig geliefd.

Bottom 10 Morningstar Categories by April Outflows
Lees ook
Recordinstroom voor obligatiefondsen in april

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten