Blijfbonus Robeco goed voor beleggers

Verontwaardiging over de bonussen bij Robeco. Maar wat nou als die tot stabiliteit voor beleggers hebben geleid? Hoe lang blijven de 53 uitverkoreren eigenlijk?

Maarten van der Pas 02 juli, 2013 | 20:22
Facebook Twitter LinkedIn

Ka-ching! Knallende champagnekurken aan de Rotterdamse Coolsingel. 53 Bestuurders en andere hoge functionarissen bij Robeco mogen EUR 33 miljoen verdelen nu de vermogensbeheerder definitief is overgenomen door het Japanse Orix. Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) is de bonus tegen de beloningsregels, maar diezelfde DNB ging er vervolgens toch mee akkoord. 

Begrijpelijk dat er nu vragen worden gesteld over de gang van zaken. DNB heeft wel wat uit te leggen. Volgens RTL Nieuws, dat met de primeur kwam, schrijft DNB in een brief op 11 september 2012 dat het in dit bijzondere geval eenmalig en sans prejudice (zonder voorbeeldwerking) instemt met de bonus voor de key staff. Dat is toch opmerkelijk. DNB heeft zelf de ‘Regeling beheerst beloningsbeleid’ opgesteld en ziet nu toch redenen om daar van af te wijken. Daarbij maakt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zich sinds zijn aantreden sterk voor het terugdringen van juist dit soort bonussen. Dijsselbloem laat inmiddels weten dat hij de goedkeuring dubieus vindt en dat hij DNB om uitleg vraagt. DNB heeft vooralsnog geen verklaring gegeven.

De bonus is toegekend door Rabobank. Rabobank bood Robeco in april 2012 te koop aan en in februari van dit jaar werd de deal met Orix beklonken. Het Japanse financiële concern krijgt voor EUR 1,94 miljard 90 procent van Robeco in handen, de overige 10 procent van de aandelen houdt Rabobank zelf. Gisteren was de closing van deze deal.

Rabobank laat aan RTL Nieuws weten dat het een normale gang van zaken is om belangrijke medewerkers aan het bedrijf te binden gedurende een overnameperiode. Dat gebeurt in belang van klanten (behoud continuïteit in de dienstverlening), medewerkers (rust/zekerheid) en (ver)kopende partij (continuïteit in de bedrijfsvoering en de commercie). Volgens de bank gaat het om een bijzondere situatie waarbij kan worden afgeweken van het normale beloningsbeleid binnen de bank.
Dergelijke zogenaamde retentiebonussen zijn inderdaad geen uitzondering.

Opzet geslaagd
De opzet van dit plan is in elk geval tot zover geslaagd. Er is de laatste maanden geen opvallend personeelsverloop geweest bij Robeco, maar daar stond dan ook een zak geld tegenover. Het fondshuis is één van de vijf pijlers onder de waardering van een beleggingsfonds door de analisten van Morningstar (de zogenaamde Analyst Rating; andere pijlers zijn fondsmanager, beleggingsproces, rendement en kosten). Als een fondshuis wordt verkocht dan bekijken de analisten de ontstane situatie en beoordelen ze of hun waardering kan worden gehandhaafd of dat het fonds ‘under review’ gaat als er onzekerheden zijn ontstaan (bijvoorbeeld over personeel of strategie). Op basis van gesprekken met Robeco zag Morningstar in februari dit jaar geen reden om de fondsen van Robeco under review te zetten.

Stabiliteit bij een vermogensbeheerder en zijn beleggingsfondsen is key voor beleggers. Het vertrek van een fondsmanager is voor een belegger een zeer belangrijk moment, omdat degene die zijn geld beheert wordt vervangen door een ander. Een fondsbeheerder heeft een cruciale rol bij een beleggingsfonds. Hij/zij draait aan de knoppen en is verantwoordelijk voor de beleggingsstrategie, selecteert de effecten en construeert de beleggingsportefeuille. Beleggers zijn er in het geval van Robeco dan ook bij gebaat als de fondsmanager aanblijft en zijn strategie handhaaft. 

Het is niet bekend wie de 53 uitverkorenen zijn, die als key staff worden bestempeld en uit de bonuspot delen. Maar het is niet uit te sluiten dat ook enkele fondsmanagers een aanblijfbonus hebben gekregen. Speculeren over namen is gevaarlijk, maar het is niet moeilijk voor te stellen wat de impact is als Mark Glazener van Robeco’s vlaggenschipfonds Robeco NV opstapt, of Jaap van der Hart van het populaire Robeco Emerging Stars Equities vertrekt. Bij dergelijke onrust kunnen beleggers hun geld  uit de fondsen trekken en als professionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars het vertrouwen verliezen dan gaat het hard.

Onmisbaar
Hoe nu verder? Het is terecht als beleggers willen weten hoe lang de 53 investment engineers aan Robeco verbonden blijven. Ze zitten kennelijk op belangrijke posities. Verontrustend is in dit geval een tweet van RTL Nieuws-redacteur Sjoerd den Daas dat de aanblijftermijn gisteren afliep. DNB spreekt in zijn brief over een looptijd van het bonusplan met peildatum 1 juni en drie daaropvolgende maanden. Het is te hopen voor beleggers dat er nu of over enkele maanden niet alsnog onrust ontstaat bij Robeco doordat belangrijke personen voor beleggingsstrategie en/of portefeuillebeheer vertrekken - nu de buit binnen is.


NASCHRIFT
DNB laat inmiddels in het FD weten dat ‘dergelijke bonussen internationaal gebruikelijk zijn omdat kopers bevreesd zijn dat sleutelspelers weglopen’. ‘Wij zijn daarin meegegaan omdat de verkoop anders wellicht niet had kunnen doorgaan.’ 
Voor Rabo was verkoop van Robeco van strategisch belang omdat de bank de opbrengst hard nodig heeft om zijn kapitaalbuffers aan te vullen.

Volgens Robeco wordt de EUR 33 miljoen niet alleen uitgekeerd aan de top, maar ook aan medewerkers zoals portfoliomanagers. Andere werknemers krijgen een extra maandsalaris en een e-reader.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings