Waarom Robeco Hollands Bezit ‘Under Review’ moest

Het is goed dat Robeco ingrijpt bij een aantal minder overtuigende beleggingsfondsen. Echter ook Robeco Hollands Bezit ondergaat een belangrijke wijziging. Het succesvolle beheerduo Henk Grootveld-Christian Vondenbusch valt uit elkaar.

San Lie 03 oktober, 2013 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco bracht afgelopen maandag een aantal verregaande wijzigingen naar buiten bij drie beleggingsfondsen. Robeco Infrastructure Equities en Robeco Natural Resources Equities worden gefuseerd tot een nieuw fonds: Robeco Global Growth Trends Equities. Daarnaast gaat Rolinco zijn beleggingsstrategie veranderen. Ofschoon Robeco in zijn aankondiging van de aanpassingen niet sprak over Robeco Hollands Bezit, blijkt echter ook bij dit fonds sprake van een belangrijke verandering.

Rolinco
Eerst Rolinco (Under Review/***). Veranderingen in beleggingsstijl en beheerders volgden elkaar de afgelopen jaren in rap tempo op bij dit fonds. Rolinco gaat nu weer rechtstreeks in aandelen beleggen. Dat deed het tot en met 2007 ook al. Maar in 2008 besloot Robeco dat het wilde profiteren van de in-house kennis van zijn sectorfondsbeheerders en ging Rolinco voortaan beleggen in de onderliggende sectorfondsen van Robeco. Omdat Robeco zijn sectorfondsen één jaar later omzette naar meer thematisch gerichte fondsen, kreeg Rolinco weer een ander karakter en werd het een thematisch in-house fund-of funds.

Met de veranderingen in beleggingsstrategie kwamen er ook steeds andere managers aan het roer bij Rolinco. Arnout van Rijn had tot en met 2007 de leiding en vertrok toen naar Azië om het succesvolle Robeco Asia Pacific Equities (Bronze/*****) te gaan beheren. Hij werd opgevolgd door Mark van der Kroft en Maarten de Kok, maar sinds de wijzigingen in 2009 hebben Henk Grootveld, hoofd van Robeco’s Thematische Aandelenteam, en CIO Equities Peter Ferket de leiding bij het fonds. De laatste beleggingsaanpak kon ons niet overtuigen, vandaar dat Rolinco tot voor kort een ‘Neutral’ rating had.

Met de aangekondigde veranderingen blijft Grootveld beheerder en maakt Ferket plaats voor Marco van Lent. Die was co-beheerder bij Robeco Infrastructure Equities. De wijzigingen in beheerteam en beleggingsproces zijn reden om Rolinco tijdelijk ‘under review’ te zetten. Ferket blijft wel CIO Equities bij Robeco.

Natural Resources en Infrastructure
Voor ons is het opheffen van Robeco Infrastructure Equities (Neutral/**) en Robeco Natural Resources Equities (Under Review/***) geen verrassing. Met het vertrek van Peter Csöregh in september 2012 werd Natural Resources tijdelijk waargenomen door de eerdergenoemde Henk Grootveld. In afwachting van wat Robeco met Natural Resources van plan was, zetten wij het toen ‘under review’. Grootveld beheerde dit fonds naast het beheer van Rolinco en Robeco Hollands Bezit en zijn functie als hoofd van het thematisch aandelenteam.

Infrastructure Equities kent, sinds wij het fonds volgen, een ‘Neutral’ rating. Het fonds, onder leiding van de eerdergenoemde Van Lent en Steef Bergakker, had zeker een aantal interessante karakteristieken, maar was wel heel erg volatiel. Collega-analist Jeffrey Schumacher vroeg zich in zijn laatste rapport over Robeco Infrastructure Equities af “of deze strategie in staat is om op langere termijn voor beleggers een aantrekkelijk voor risico gecorrigeerd rendement te behalen”.

Al met al zijn we positief over het feit dat Robeco ingrijpt bij een aantal in onze ogen minder overtuigende beleggingsstrategieën.

Hollands Bezit
Terug naar Robeco Hollands Bezit (Under Review/***). Het fonds wordt door Robeco niet genoemd in zijn aankonding, maar toch hebben wij besloten om ook Hollands Bezit ‘under review’ te plaatsen. De aanleiding is een wijziging in het beheerteam. Robeco Hollands Bezit werd geleid door de eerdergenoemde Henk Grootveld en Christian Vondenbusch. Grootveld maakt nu plaats voor Steef Bergakker van Robeco’s infrastructuurfonds en voorheen hoofd aandelenresearch bij IRIS.

Grootveld en Vondenbusch beheerden Hollands Bezit al sinds 2005 en wij vonden dit een bovengemiddeld presterend team. Beide heren vulden elkaar goed aan waarbij Grootveld naar de korte en middellange termijn keek en Vondenbusch meer op de lange termijn was georiënteerd. De laatste waardering van het fonds was dan ook ‘Bronze’.

Vondenbusch gaat Hollands Bezit nu dus met Bergakker leiden. Wij zien in Bergakker een ervaren analist en beheerder, maar zijn specifieke kennis van Nederlandse aandelen hebben wij nog niet kunnen beoordelen, laat staan de samenwerking tussen beide heren.

We gaan binnenkort weer eens langs in Rotterdam. De vragenlijst vult zich gestaag…


Lees ook
Morningstar zet Robeco-fondsen Rolinco en Hollands Bezit ´under review

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings