Ad vies woord?

FINANCIEEL ADVIES - Financieel advies heeft een bijsmaak gekregen door de schandalen in de financiële sector. Toch is het geen vies woord en kan het veel opleveren voor wie het nodig heeft.

Greetje Remmerde, 17 oktober, 2013 | 9:08
Facebook Twitter LinkedIn

Advies is een vies woord geworden. Dat geldt zo'n beetje voor al het advies, maar vooral voor financieel advies. Wat op zich heel begrijpelijk is gezien alle schandalen in de financiële sector.

Sommige mensen besluiten om het heft maar in eigen hand te nemen en regelen zelf hun zaakjes. Uitstekend, mits je over genoeg tijd en interesse beschikt. Over het algemeen hoeft het regelen van je financiën ook niet zo moeilijk te zijn. Er wordt vaak moeilijker over gedaan dan het allemaal werkelijk is. Kortom, met een beetje instructie kunnen veel mensen prima zonder adviseur. Toch is er ook nog een hele groep mensen voor wie advies wel degelijk een grote toegevoegde waarde heeft.

Ik wilde onlangs in mijn woonkamer de plek van de zithoek en eethoek omdraaien, maar worstelde nogal met de afmetingen van de ruimte. Ik besloot daarom een interieuradviseur in de arm te nemen. Een leuke enthousiaste meid kwam bij mij thuis de ruimte opmeten. Ze bekeek welke meubels er al waren, polste of er stukken bij waren waar ik enorm aan gehecht was en peilde onze persoonlijke smaakvoorkeuren. Een paar weken later kwam ze met een aantal voorstellen voor een nieuwe opstelling. Ik kon de leukste uitzoeken die ze vervolgens verder in detail ging uitwerken.

Het enige dat ik uiteindelijk hoefde te doen was haar adviezen opvolgen. Ik kon gericht naar de bouwmarkt om precies die kleur verf uit te zoeken die ze tot op de kleurcode nauwkeurig had voorgeschreven. Mezelf kennende had ik zonder deze instructie minstens uren besluiteloos in de bouwmarkt rondgehangen om met precies de verkeerde tint thuis te komen. Waar je natuurlijk pas achter komt als alle muren er al onder zitten.
Voor die leuke design stoeltjes vroeg ik bij verschillende aanbieders offertes op. Vanzelfsprekend ging ik in op het aantrekkelijkste bod.

Nu weet ik, dat er ook veel mensen zijn die het heerlijk vinden om lekker zelf met meubels te schuiven en de boel zo nu en dan in een nieuw en fris kleurtje te steken. Ik behoor niet tot die groep. Ik vind het leuk dat mijn woonkamer weer als nieuw is, maar ik ben nu ook voor de komende jaren wel weer klaar. En als ik te zijner tijd weer wat anders wil, ga ik het precies zo efficiënt aanpakken als deze keer.

Want, wat heeft deze adviseur mij opgeleverd? Een heleboel tijd en een veel mooier eindresultaat dan ik ooit bereikt zou hebben dan wanneer ik alles zelf had moeten verzinnen. Wat heeft het me gekost? Bijna niets. Door gericht te weten wat ik wilde, kon ik vergelijken en zodoende veel geld besparen. De tijdbesparing had ik al genoemd.

Met financieel adviseurs werkt het net zo. Als je je financiën niet leuk of belangrijk genoeg vind om zelf uit te pluizen, zoek dan ten minste wel een goede adviseur. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar je kunt er wel ongelukkig van worden als je financiële huishouding een puinhoop is.

Financieel advies is helemaal geen vies woord. Het kan je juist een heleboel opleveren. Vooral als je een beetje op tijd begint. Doen dus!


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten