In een beleggingsfonds kun je niet wonen

PENSIOEN - Vanuit beleggingsperspectief opereren veel huishoudens met een hypotheek als een hedge fund, stelt Greetje Remmerde vast. De hefboomwerking keert zich nu tegen hen.

Greetje Remmerde, 27 november, 2013 | 0:38
Facebook Twitter LinkedIn

Mensen die zelf een huis kopen passen doorgaans beter op hun woning en op hun wijk dan mensen die een huis huren. Dat is de gedachte achter het stimuleren van eigen woningbezit.

Tegelijkertijd is het zo dat niemand zomaar een huis koopt. De gemiddelde prijs van een woning ligt ergens boven de twee ton en dat kunnen de meesten onder ons niet direct bij de kassa afrekenen. We hebben dus een hypotheek nodig. Op Tros Radar zag ik enige weken geleden dat daar minstens 500 (!) smaken van in omloop zijn, dus wat dat betreft kunnen we te kust en te keur kiezen. 

Je kunt je afvragen of er werkelijk 500 verschillende hypotheeksoorten voor nodig zijn om je hypotheek af te kunnen stemmen op je persoonlijke situatie. Maar kennelijk is dat nu de praktijk. Vaak wordt er daarbij het meeste aandacht gegeven aan het inkomen en je fiscale situatie.

Waar helaas vaak onderbelicht blijft, is de vermogenscomponent die je woning vertegenwoordigt. Je huis is meestal de grootste post op je persoonlijke balans. Het zou goed zijn als gezinnen, net als bedrijven, jaarlijks (of dan toch ten minste eens in de drie jaar) een balans op zouden maken. Gewoon, een jaarlijks overzicht van de bezittingen die je hebt en de manier waarop je ze hebt gefinancierd. Bijvoorbeeld:

Woning                EUR  300.000    Hypotheek          UR  280.000
Spaargeld             EUR   20.000     Eigen vermogen  EUR   52.500
Beleggingspolis     EUR    12.500

Totaal bezittingen  EUR  332.500     Totaal schulden      EUR 332.500
 

Op bovenstaande balans, die er voor veel gezinnen zo uitziet, zie je dat het huis een enorm stuk van het totale vermogen vertegenwoordigd. Daarnaast is hier substantieel voor geleend. Niks bijzonders. Dit is voor veel gezinnen zo. Gewone huishouding. Maar als je er vanuit een beleggingsperspectief naar kijkt, is het gezin ineens een hedge fund geworden. Ze beleggen immers met geleend geld. En dat zorgt voor hefboomwerking. Als het goed gaat op de huizenmarkt geeft deze hefboom een enorme impuls aan het vermogen. Maar als het slecht gaat keert het zich evenwel tegen je. En dat hebben we de laatste jaren gezien. De balans van het gezin hierboven zou er nu heel goed zo uit kunnen zien:


Woning                EUR  250.000     Hypotheek             EUR 280.000
Spaargeld             EUR   20.000     Eigen vermogen -/- EUR     4.000
Beleggingspolis      EUR    6.000

Totaal bezittingen  EUR 276.000       Totaal schulden         EUR 276.000
 

Waar het eigen vermogen een paar jaar geleden nog een halve ton bedroeg is het nu negatief geworden. Alle reden om eens kritisch te kijken naar wat eigen woningbezit betekent voor je vermogen.

In de tijd van steeds verder versoberende pensioenregelingen (niet alleen voor het ouderdomspensioen maar ook voor het nabestaandenpensioen) wordt het hebben van eigen vermogen in toenemende mate belangrijk. Als jouw balans lijkt op de balans hierboven, probeer dan het aandeel van de woning wat af te bouwen, ofwel door extra af te lossen of door naast je hypotheek een groter eigen vermogen op te bouwen. Wonen moeten we allemaal. Maar dan in een echt huis en niet in een hedge fonds!


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten