Aandeel van de week: Shell

Morningstar verlaagt de fair value van Shell van EUR 30 naar EUR 27 per aandeel. Het verhaal van de olie- en gasmaatschappij heeft twee kanten, maar vooral de negatieve kant schrikt beleggers dit jaar af.

Maarten van der Pas 05 december, 2013 | 13:57
Facebook Twitter LinkedIn

Shell is een populair aandeel onder Nederlandse beleggers. Al is het maar vanwege het aantrekkelijke dividend. Daar moet het aandeel het vooralsnog van hebben, want de koers blijft dit jaar fors achter. Het aandeel Shell gaat als een achtbaan op en neer en na pieken volgen diepe dalen. Op moment van schrijven staat het aandeel Shell met een koers van EUR 24,12 op een verlies van 7 procent in vergelijking met het begin van het jaar. Het steekt daarmee schril af tegen de AEX-index die op een winst van ruim 10 procent staat.

Het verhaal van Shell heeft momenteel twee kanten, stelt Morningstar–analist Stephen Simko. Het grootste pluspunt is dat de operationele kasstromen hard op weg zijn om de komende jaren recordhoogtes te bereiken als enkele megaprojecten in bedrijf komen. Het solide dividend van Shell is dus veilig en groeit de komende jaren waarschijnlijk als de olieprijs op of nabij het huidige niveau blijft.

Maar de exploratie van schaliegas in de Verenigde Staten is op een teleurstelling uitgelopen. Shell heeft USD 24 miljard geïnvesteerd om deze onconventionele olie- en gasbronnen te ontwikkelen, maar die hebben niet opgebracht wat was gepland, aldus scheidend topman Peter Voser eerder dit jaar. In augustus schreef Shell er USD 2,1 miljard op af.
Daarnaast is ook Alaska een probleemgebied waar Shell de afgelopen jaren veel problemen ondervond met techniek en milieuregelgeving.

Verder blijven de downstream activiteiten (raffinage) een grote wissel trekken op het totale rendement en de zeer noodzakelijke reorganisatie voor deze divisie moet zich nog materialiseren.

En dan is er nog Nigeria, waarmee Shell in zijn maag zit. Daar verliest de onderneming veel olie door diefstal en is het verantwoordelijk voor het opruimen van de milieuvervuiling.

Deze negatieve aspecten overtuigen Simko ervan, dat de opwaartse potentie van Shell op de korte termijn ophoudt. Hij verwacht dat schaliegas en de zwakke downstream divisie het rendement op kapitaal zullen dempen en voorlopig beneden dat van concurrenten Chevron en Exxon Mobil houden.

Afwaardering
De analist verlaagde dinsdag de fair value van Shell (de waarde van de onderneming op basis van de toekomstige, geschatte kasstroom) van EUR 30 naar EUR 27 per aandeel. Simko heeft zijn verwachtingen voor de olie- en gas productie van Shell op korte en middellange termijn naar beneden bijgesteld als gevolg van de aanhoudende zwakke prestaties van de upstream divisie (exploratie van olie en gas) in de Verenigde Staten.

Met afwaardering komt de huidige koers dichter bij de fair value. Het aandeel Shell noteert momenteel een Morningstar Rating van 4 sterren. Op een schaal van 1 tot en met 5 staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd. Shell is in ogen van Morningstar nog enigszins ondergewaardeerd.

 


Lees ook de gehele analyse van het aandeel Shell >


Eerdere aandelen van de week:
eBay

McDonald's

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Shell PLC33,47 EUR-0,18Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten