Beleggingsfonds van de week: Kempen European High Dividend Fund

2013 Was teleurstellend voor Kempen European High Dividend Fund. Maar dat is inherent aan de gevolgde beleggingsstrategie. Morningstar ziet het fonds nog steeds als één van de beste mogelijkheden om in Europese dividendaandelen te beleggen. 

Jeffrey Schumacher, CFA 05 maart, 2014 | 11:06
Facebook Twitter LinkedIn

Dividendbeleggen is de afgelopen drie jaar ongekend populair geweest. De lage rentestand, economische onzekerheid, vergrijzing en de lage economische groei zorgden ervoor, dat beleggers zich massaal stortten op aandelen die een relatief hoog dividendrendement boden en die doorgaans van hoge kwaliteit waren. De dividendstrategieën van Kempen zijn één van onze favoriete beleggingsfondsen in dit spectrum. Zowel de wereldwijde als de Europese variant hebben beide de hoogste Morningstar Analyst Rating: Gold.

De populariteit van dividendbeleggen en het succes van het wereldwijde Kempen Global High Dividend Fund hebben er echter voor gezorgd, dat Kempen onlangs besloot om dit fonds te sluiten voor nieuwe beleggers. Uitstappen kan nog wel, maar nieuw vermogen investeren is er niet meer bij.

Het fondshuis kwam tot deze maatregel, omdat het de bestaande beleggers in de strategie wil beschermen tegen de mogelijk nadelige gevolgen van een te grote instroom en een toenemend beheerd vermogen. De strategie van fondsbeheerder Jorik van de Bos (foto) en zijn team kenmerkt zich namelijk door de hang naar middelgrote aandelen, terwijl het tevens een nagenoeg gelijk gewogen portefeuille nastreeft. Een te groot beheerd vermogen kan de beleggingsmogelijkheden voor de beheerders teveel beperken, waardoor ze anders zou moeten beleggen dan de oorspronkelijke aanpak.

Dat wil Van den Bos voorkomen. Om deze strategie op een prudente wijze te kunnen blijven uitvoeren, was hij dus genoodzaakt deze stap te zetten. Het Europese broertje Kempen European High Dividend Fund heeft minder beheerd vermogen en blijft daarom nog open.

Teleurstellend
Het klinkt als een groot succesverhaal, maar in 2013 beleefde deze dividendstrategie van Kempen een teleurstellend jaar. Morningstar sprak recent met Van den Bos en zijn medebeheerders en heeft ‘Global High Dividend’ en ‘European High Dividend’ opnieuw beoordeeld. Voor zowel de wereldwijde als de Europese versie is de Morningstar Analyst Rating Gold gehandhaafd. De relatief slechte prestatie in 2013 heeft ons vertrouwen in deze dividendfondsen allerminst geschaad.

Kempen European High Dividend Fund bleef in 2013 anderhalf procent achter bij de categorie, wat wellicht teleurstellend is voor een fonds met de hoogste Morningstar Analyst Rating. Dit resultaat baart ons echter geen zorgen. Het is namelijk de resultante van de beleggingsfilosofie en de portefeuilleconstructie, waarmee het team zich op langere termijn heeft bewezen.

Het fonds bleef in 2013 achter omdat het focust op kwaliteitsaandelen, die duidelijk minder presteerden dan aandelen van lage kwaliteit. Daarnaast werd 2013 gedreven door sterk momentum, waarin de markt zich haast in een gelijkmatige trend naar nieuwe topniveaus bewoog. Dit fonds herbalanceert ieder kwartaal de portefeuille, wat er voor zorgt dat de beheerders duurdere aandelen verkopen en goedkopere aandelen bijkopen. Deze strategie werkt goed wanneer de markt op en neer beweegt. Maar wanneer de markt voor langere tijd in een opgaande trend zit, dan werkt de strategie nadelig omdat duurdere aandelen worden verkocht, maar daarna gewoon doorstijgen.

Wanneer we kijken naar de positionering van Kempen European High Dividend Fund dan hebben de onderweging in IT en duurzame consumentengoederen het fonds tegengewerkt. Dit werd deels goedgemaakt door goede aandelenselecties in duurzame consumentengoederen en in telecom en nutsbedrijven. De onderweging van banken en het overwegen van servicebedrijven voor de olie-industrie zette het rendement echter ook onder druk.

Dit doet allemaal echter niets af aan de goede prestaties in andere jaren, waardoor wij Kempen European High Dividend Fund nog steeds zien als één van de beste mogelijkheden om in Europese dividendaandelen te beleggen. De langetermijnresultaten zijn nog steeds duidelijk bovengemiddeld. Sinds de start van het fonds in maart 2007 werd een geannualiseerd rendement behaald van 0,50 procent, tegenover -0,09 procent voor de categorie. Het fonds versloeg de categorie in 64 procent van de jaarlijkse voortschrijdende perioden sinds de start, wat de prestaties vrij consistent maakt. Ook op 3- en 5-jaars basis presteert het fonds duidelijk beter dan de categorie.

Uitgebreide toelichting
(klik op de grafiek voor een vergroting)
Beheer
Het team dat zowel Kempen European High Dividend Fund als het wereldwijd dividendfonds leidt, bestaat uit zes beheerders. Hoofdbeheerder is Jorik van den Bos en medebeheerders Joris Franssen en Joost de Graaf maken vanaf het eerste uur (2007) deel uit van het fonds. Dimitri Willems en Luc Plouvier werden in 2007 toegevoegd aan het team en Wybe Blankvoort is sinds maart 2012 betrokken.

Van den Bos is een pionier in het dividendbeleggen en heeft ruim 18 jaar ervaring als beheerder. Hij was eerder bij ING IM verantwoordelijk voor de ontwikkeling en introductie van dividendstrategieën. Die hebben sterke rendementen laten zien onder zijn leiding in de periode 2000-2005. In 2006 stapte Van den Bos samen met Franssen en De Graaf over van ING IM naar Kempen om daar een vergelijkbaar dividendfonds op te zetten.

Gemiddeld heeft het beheerteam 12 jaar ervaring die voornamelijk is opgedaan met dividendbeleggen. De kern van het team is ervaren en stabiel en werkt al meer dan tien jaar samen als dividendbeleggers, wat dit tot één van de meest ervaren teams maakt. De beheerders investeren in hun eigen fondsen, waardoor hun belangen in lijn zijn met die van hun beleggers. Ondersteuning komt van een macro-econoom en er is een challenger model, waarin iedere beheerder verantwoordelijk is voor enkele sectoren, maar ideeën bespreekt met een vaste sparring partner. Dit houdt de beheerders continu scherp op de ontwikkelingen van de beleggingen. Dit team heeft in diverse marktomstandigheden bij zowel ING als Kempen laten zien dat het zeer capabele dividendbeleggers zijn.


Fondshuis
Kempen & Co is een Nederlandse zakenbank met activiteiten in vermogensbeheer, brokerage en corporate finance. Kempen is onderdeel van Van Lanschot Bankiers, een beursgenoteerde bank voor vermogende particulieren en ondernemers. De vermogensbeheeractiviteiten worden door Kempen Capital Management uitgevoerd. Dit middelgrote fondshuis is gespecialiseerd in beleggingen in small-caps aandelen, onroerend goed, obligaties en hoogdividendstrategieën.

Waar veel grote fondshuizen met zo veel mogelijk fondsen op elke niche proberen in te spelen, focust Kempen zich meer op haar sterke punten. Door te specialiseren in een beperkte hoeveelheid aan strategieën, vinden we dat Kempen in staat is om interessante fondsen aan te bieden binnen deze strategieën. Het merendeel van de fondsen wordt vanuit Amsterdam beheerd, maar de Europese small- en midcap strategieën zijn gevestigd in Edinburgh. De prestaties van de meeste fondsen zijn
bovengemiddeld. Vanwege de genoemde focus vinden wij Kempen één van de betere fondshuizen van Nederland.

Beleggingsproces
Kempen European High Dividend Fund hanteert een robuust en gedisciplineerd proces. Sterke reductie van het universum vindt plaats door de ingestelde ondergrens van 2,5 procent dividendrendement. Daarna bekijken Van den Bos en zijn medebeheerders de liquiditeit en fundamentele factoren zoals historische winst- en dividendontwikkeling. De resterende 200 aandelen worden verder onderzocht met behulp van twee kwantitatieve modellen waarmee het team kijkt naar financiële ratio’s, concurrentievergelijkingen maakt en scenario-analyses uitvoert.

Vervolgens voert beheerteam een grondige fundamentele analyse uit, waarin gekeken wordt naar onder andere de kapitaaldiscipline, kasstroomontwikkeling, concurrentievoordelen en dividendgroei. De interessantste namen bespreekt de sectorspecialist met zijn challenger. Vervolgens wordt het idee besproken met de overige teamleden. Uiteindelijk komen 50 tot 75 namen in de portefeuille terecht.

Door de dividendfocus is er een sterke hang naar waarde-aandelen. Klassieke waardesectoren zoals telecom, nutsbedrijven en financials zijn dan ook sterk terug te vinden in de portefeuille. De portefeuilleconstructie onderscheidt zich doordat de portefeuille grotendeels gelijk gewogen is en op kwartaalbasis wordt geherbalanceerd. Dit bevordert de diversificatie, wat het aandeelspecifieke risico beperkt en door het herwegingsmechanisme worden duurdere aandelen verkocht en goedkopere aandelen bijgekocht.


Rendement

Van den Bos, Franssen en De Graaf hebben van 2000 tot en met 2005 sterke resultaten behaald met het ING Hoogdividend Aandelen Fonds. Ook bij Kempen presteren ze bovengemiddeld. Sinds de start van Kempen European High Dividend Fund in maart 2007 werd een geannualiseerd rendement behaald van 0,50 procent, tegenover -0,09 procent voor de categorie. Het fonds versloeg de categorie in 64 procent van de jaarlijkse voortschrijdende perioden sinds de start, wat de prestaties vrij consistent maakt. Ook over 3 en 5 presteert het fonds duidelijk beter dan de categorie.

In 2013 bleef Kempen Europese dividendfonds echter achter bij concurrenten. Dit is misschien teleurstellend, maar baart ons geen zorgen. Dit is namelijk de resultante van de beleggingsfilosofie en de portefeuilleconstructie, waarmee het team zich op langere termijn bij zowel ING als Kempen heeft bewezen. Het fonds bleef in 2013 achter omdat het focust op kwaliteitsaandelen, die duidelijk minder presteerden dan aandelen van lage kwaliteit.

Daarnaast was 2013 een momentummarkt, waarin de herbalancering nadelig uitwerkte. De onderweging op duurzame consumentengoederen pakte niet goed uit, wat deels werd goedgemaakt door goede aandelenselecties in deze sector en binnen telecom en nutsbedrijven. De onderweging van banken en het overwegen van servicebedrijven voor de oliesector zette het rendement echter ook onder druk.


Kosten
De lopende kosten van Kempen European High Dividend Fund van 0,83 procent zijn in lijn met wat voor aandelenfondsen gebruikelijk is.

Rol in portefeuille
Kempen European High Dividend Fund is geschikt als kernpositie. De focus op dividend maakt dit fonds geschikt voor de kern van de portefeuille van een waardebelegger die een Europese spreiding wenst.


Lees ook het fondsrapport over Kempen European High Dividend Fund >


Bekijk ook andere beleggingsfondsen met de focus op Europese dividendaandelen (klik op tabel voor vergroting).Laatste 10 beleggingsfondsen van de week

Robeco Consumer Trends Equities

ING (L) Renta Fund Europe High Yield

Pictet-Biotech

Fidelity India Focus Fund

Add Value Fund

Skagen Kon-Tiki

Robeco US Large Cap Equities

Henderson Horizon - Global Technololgy Fund

Parvest Equity Russia

BlackRock Global Allocation
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings