Rendement zegt alles en niets

Het rendement is waar het bij een beleggingsfonds uiteindelijk allemaal om draait. Maar waarom zijn de resultaten zoals ze zijn? Dat moet een belegger zich afvragen. Zeven punten om op te letten bij het beoordelen van rendement.

Jeffrey Schumacher, CFA 19 maart, 2014 | 1:10
Facebook Twitter LinkedIn

Fondshuizen adverteren daarom graag met sterke historische prestaties van hun fondsen. Een goed track record en een hoge Morningstar- sterren – Rating verkopen gemakkelijk. Maar het zegt bijzonder weinig over de toekomstige prestaties van een beleggingsfonds.

Rendement of performance is één van de vijf pilaren in de kwalitatieve analyse die de analisten van Morningstar-analisten uitvoeren een fonds te waarderen. Die analyse resulteert in de Morningstar Analyst Rating, die met de waarderingen Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative iets zegt over de verwachte toekomstige prestaties van beleggingsfondsen).

Rendement staat echter niet centraal in deze analyse en is eigenlijk zelfs van ondergeschikt belang in het totaaloordeel. Want – behaald -rendement zegt immers enkel iets over het verleden en vormt geen solide basis voor een verwachting van het –toekomstig- rendementspotentieel. De analist van Morningstar heeft daarom meer oog voor andere factoren die invloed hebben op de toekomstige prestaties van een beleggingsfonds: het beheerteam, het beleggingsproces, het fondshuis en de kosten. De kwaliteit van deze pilaren bepaalt uiteindelijk het rendement op lange termijn.

Dat neemt echter niet weg, dat de in het verleden behaalde rendementen een belegger veel inzicht kunnen geven in de kwaliteit van een beleggingsfonds. Er kunnen diverse redenen zijn waarom de prestaties zijn zoals ze zijn. Simpelweg de fondsen sorteren op behaald rendement over een bepaalde periode is veel te kort door de bocht. Het beoordelen van de performance vereist een veel diepgaandere analyse.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies