Alkens Nicolas Walewski wint Morningstar Fund Manager Award

Nicolas Walewski is een contraire belegger die voor Alken European Opportunities trends negeert en de menigte niet volgt. Met een uitstekende staat van dienst en niet bang om zijn fonds te sluiten. Deze kwaliteiten maken hem Morningstar 's European Fund Manager of the Year voor 'Europese aandelen'.

Maarten van der Pas 27 maart, 2014 | 21:56
Facebook Twitter LinkedIn

"Een goed voorbeeld van rentmeesterschap", oordeelt Morningstar-analist Thomas Lancereau over Nicolas Walewski. "Dat blijkt uit zijn beslissing om Alken European Opportunities te sluiten voor nieuwe beleggers om het rendement van bestaande beleggers te beschermen. Dit betekent dat hij geld en vergoedingen weigert in het belang van de huidige investeerders. Hij sloot het fonds in 2007 en opnieuw in 2013."

Het is één van de redenen waarom Walewski is verkozen tot Morningstar 's European Fund Manager of the Year voor ‘Europese aandelen’ tijdens een speciale ceremonie donderdagavond als onderdeel van de Morningstar Investment Conference Europe in Amsterdam. Andere genomineerden waren Tim Stevenson (Henderson Horizon Pan European Equity en Henderson Euro Trust) en Isabel Levy (Métropole Sélection).

Betrokkenheid
Nicolas Walewski heeft 20 jaar beleggingservaring opgebouwd. Hij begon zijn carrière in 1993 bij Crédit Lyonnais. Van 1999 tot 2005 werkte hij als manager bij Bank Syz waar hij uitstekende resultaten boekte als hoofd van het Oyster European Opportunities Fund. Walewski richtte december 2005 Alken Asset Management op en heeft zich omringd met een sterk team in termen van ervaring en kwalificaties. De laatste vijf jaar tot eind februari 2014 heeft Alken European Opportunities ruimschoots beter gepresteerd dan zijn concurrenten. Lancereau: "Morningstar waardeert ook dat Walewski, zoals de meeste leden van het beheerteam, in zijn eigen fonds belegt. Dit is een goede manier om betrokkenheid met investeerders te tonen."

Opportunistisch
Walewski’s beleggingsstijl is grotendeels opportunistisch. "Hij is geïnteresseerd in bedrijven waarvan alle of bepaalde activa door de markt worden ondergewaardeerd, in vergeten aandelen, of in bedrijven met bronnen voor winstgroei die niet zijn ontdekt. Wat de beleggingsthese ook is, de fondsmanager geeft de voorkeur aan ondernemingen waarvan hij meent dat het management geloofwaardig en in staat is om de hoge winstpotentie te realiseren", legt Lancereau uit. "Het fonds volgt een opportunistische stijl die hem in staat stelt te investeren in zijn sterkste overtuigingen zonder te worden beperkt door een benchmark, beleggingsstijl of marktkapitalisatie. Alken European Opportunities is een goede optie voor beleggers met een voorliefde voor risico."

Walewski probeert marktexcessen te voorkomen en kan zeker contrair zijn in zijn beleggingskeuzes. Zo heeft hij bijvoorbeeld de grondstoffen- en opkomende markten supercyclus genegeerd. "Walewski’s mate van overtuiging is indrukwekkend", stelt Lancereau vast. "Het feit dat hij niet belegt in aan opkomende markten en grondstoffen gerelateerde Europese aandelen illustreert zijn stijl van beleggen. Hij is geen momentuminvesteerder en volgt de massa niet."

Zijn voorzichtigheid met opkomende markten - te onafhankelijk van de groei van investeringen – wierp haar vruchten af in 2013. Walewski had in plaats daarvan geïnvesteerd in Sberbank en Gazprom en blijft optimistisch over de fundamentals van deze Russische ondernemingen. Hij houdt ze zelfs in de portefeuille van zijn fonds ondanks de crisis in Oekraïne en de dalende koersen van Russische aandelen. "De prestaties van Alken European Opportunities hebben niet buitensporig geleden in de eerste twee maanden van 2014, wat Walweski’s vaardigheid in het construeren van een aandelenportefeuille illustreert", benadrukt Lancereau.

Minpunt
Analist Lancereau kan maar aan één minpunt denken voor Alken European Opportunities: de performance fee. "Prestatievergoedingen worden per kwartaal berekend en er is geen high water mark. Dat is niet in het belang van langetermijnbeleggers en is nog meer te betreuren, omdat Alken meestal een positieve houding tegenover beleggers laat zien, zoals de eerder genoemde sluiting van het fonds. Niettemin blijft Morningstar’s waardering van Walewski en Alken European Opportunities hoog."

Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating Silver. Dat betekent, dat het fonds volgens Morningstar aanzienlijke voordelen heeft op verschillende, maar misschien niet alle vijf de pijlers van de Morningstar Analyst Rating (beheerteam, fondshuis, beleggingsproces , rendement en kosten). Het fonds kent sterke punten die de Moringstar-analisten overtuigen.


Lees het analistenrapport van Alken European Opportunities.


Bekijk ook de andere genomineerden voor 'Aandelen Europa'.


Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Award
Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2013 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En dat naar verwachting ook in de toekomst doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating BronzeSilver of Gold komen dan ook in aanmerking. 

Een dergelijke kwalificatie geeft aan, dat Morningstar’s fondsanalisten verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de benchmark en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn beheerteam (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineert fondsmanagers voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings