Skagens Kristoffer Stensrud wint Morningstar Fund Manager Award

Skagen Kon-Tiki blijft in ogen van Morningstar één van de beste beleggingsfondsen voor opkomende markten. Het versloeg de benchmark in 10 van de afgelopen 11 jaar. Daarom is beheerder Kristoffer Stensrud gekozen tot Morningstar European Fund Manager of the Year voor ‘Aandelen wereldwijd’.

Maarten van der Pas 27 maart, 2014 | 21:57
Facebook Twitter LinkedIn

“Het is eigenlijk het team achter Skagen Kon-Tiki dat de Morningstar-award wint, maar Kristoffer Stensrud is belangrijk voor het beleggingsfonds", benadrukt Morningstar-analist Thomas Furuseth. Hij volgt het Noorse fonds in aandelen uit opkomende markten. "Dit uitzonderlijk sterke team bestaat uit vier medebeheerders - Knut Harald Nilsson, Cathrine Gether, Erik Landgraff en Hilde Jenssen (zie foto) - en wordt geleid door de zeer capabele Stensrud. Hij staat aan het roer sinds de lancering van Skagen Kon-Tiki in 2002 en vormt daarmee een stabiel leiderschap dat zeldzaam is in de fondswereld. Stensrud heeft ook een eigenschap die we bij Morningstar graag zien, namelijk een grote persoonlijke investering in Skagen-fondsen, wat de belangen van hem zelf in lijn brengt met die van beleggers in het fonds."

Stensrud werd uitgeroepen tot European Fund Manager of the Year voor ‘Aandelen wereldwijd ’ tijdens een speciale ceremonie donderdagavond als onderdeel van de Morningstar Investment Conference Europe in Amsterdam. Andere genomineerden waren Stuart Rhodes, die M&G Global Dividend beheert en Vincent Strauss en Wojciech Stanislawski die verantwoordelijk zijn voor Comgest Growth Emerging Markets en Magellan.

Volatiliteit
Stensrud en zijn team leiden Skagen Kon-Tiki op een wijze die vergelijkbaar is met andere fondsbeheerders bij Skagen: in een typisch tegendraadse stijl, op zoek naar aandelen die ondergewaardeerd, ondergeanalyseerd of impopulair zijn, of combinatie van deze drie eigenschappen. Daarbij zoeken de fondsmanagers aanleidingen voor koersstijging. Ze hebben veel flexibiliteit en zijn ook bereid om het te gebruiken. Zo kan de portefeuille van dit op opkomende markten gerichte fonds ook aandelen uit ontwikkelde markten bevatten. De aanpak leidt tot een onderscheidende portefeuille die erg afwijkt van de typische benchmarks. De managers hebben een langetermijnhorizon wat resulteert in een lage omloopsnelheid en een relatief stabiele portefeuille.

"Echter, Skagen Kon- Tiki is volatieler dan het gemiddelde fonds in de Morningstar-categorie ‘Aandelen emerging markets’", voegt Furuseth toe. "Als belegger moet je om kunnen gaan met deze bovengemiddelde volatiliteit van het rendement, maar het managementteam gaat goed om met de risico's en beleggers zijn ruim beloond voor de hogere volatiliteit."

Outperformance
Eén risico voor Skagen Kon-Tiki werd duidelijk in 2012, het eerste kalenderjaar waarin het fonds zijn benchmark niet wist te verslaan onder Stensrud’s leiding. Dat was voornamelijk te danken aan één enkele positie in het Braziliaanse nutsbedrijf Eletrobras. Ondanks deze dip blijven resultaten op lange termijn eersteklas. Over de afgelopen 10 jaar (tot eind februari 2014) is Skagen-Kon-Tiki het best presterende fonds in de Morningstar-categorie ‘Aandelen emerging markets’.

"Ook al helpen de posities in ontwikkelde markten het fonds, het grootste deel van de buitengewone prestaties komt - in absolute cijfers - van aandelen uit opkomende markten zoals Samsung, Hyundai Motor, Great Wall Motor en Sistema", legt Furuseth uit. "De grootste outperformance werd behaald toen het fonds kleiner was, maar wij denken niet dat de omvang het fonds ervan weerhoudt om in de toekomst een hoge mate van outperformance te leveren. Deze grote omvang wordt gemitigeerd door de tegendraadse aanpak van de fondsmanagers en de beleggingsstijl met een lage omzet. "

Skagen Kon- Tiki heeft een Morningstar Analyst Rating Gold. Dat staat voor een uitstekend beleggingsfonds dat zich onderscheidt op alle vijf de pijlers van de Morningstar Analyst Rating (beheerteam, fondshuis, beleggingsproces, rendement en kosten) en waarvan de Morningstar-analisten in zeer sterke mate overtuigd zijn.Opvolging
Eén zorg die analist Furuseth heeft bij Skagen Kon-Tiki is de opvolging van veteraan Stensrud. "Stensrud wordt binnenkort 60 en de pensioengerechtigde leeftijd in Noorwegen ligt tussen 62 en 67 jaar. Maar hij geeft geen indicatie van een op handen zijnde pensionering. We zullen de situatie op de voet blijven volgen."


Lees het analistenrapport voor Skagen Kon-Tiki.

Bekijk ook de andere genomineerden voor 'Aandelen wereldwijd'.


Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Award
Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2013 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En dat naar verwachting ook in de toekomst doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating BronzeSilver of Gold komen dan ook in aanmerking. 

Een dergelijke kwalificatie geeft aan, dat Morningstar’s fondsanalisten verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de benchmark en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn beheerteam (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineert fondsmanagers voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings