Beleggingsfonds van de week: Alken European Opportunities

Alken European Opportunities is een beleggingsfonds voor beleggers die tegen risico kunnen. Beheerder Nicolas Walewski hanteert een opportunistische beleggingsstijl en toont zich een vaardig portefeuillebouwer.

Maarten van der Pas 02 april, 2014 | 12:48
Facebook Twitter LinkedIn

Nicolas Walewski is een goed voorbeeld van rentmeesterschap. De beheerder van Alken European Opportunities besloot eind vorig jaar om zijn beleggingsfonds te sluiten voor nieuwe beleggers. Hij wil hiermee het rendement van bestaande beleggers beschermen. Walewski zwicht niet voor meer geld onder beheer en hogere vergoedingen in het belang van zijn huidige investeerders. Hij sloot het fonds in Europese large- en mid-cap aandelen ook al eens in 2007. Het is één van de redenen waarom Walewski (foto) recent is verkozen tot Morningstar 's European Fund Manager of the Year voor ‘Europese aandelen’.

Opportunistisch
Walewski’s beleggingsstijl is grotendeels opportunistisch. Hij is geïnteresseerd in bedrijven waarvan alle of bepaalde activa door de markt worden ondergewaardeerd, in vergeten aandelen, of in bedrijven met bronnen voor winstgroei die niet zijn ontdekt. Wat de beleggingsthese ook is, de fondsmanager geeft de voorkeur aan ondernemingen waarvan hij meent dat het management geloofwaardig en in staat is om de hoge winstpotentie te realiserent.

Alken European Opportunities volgt een opportunistische stijl die Walewski in staat stelt te investeren in zijn sterkste overtuigingen zonder te worden beperkt door een benchmark, beleggingsstijl of marktkapitalisatie. Het fonds is een goede optie voor beleggers met een voorliefde voor risico.

Hoe contrair Walewski kan zijn in zijn beleggingskeuzes blijkt wel uit het feit dat hij de grondstoffen- en opkomende markten supercyclus heeft genegeerd. Hij is geen momentuminvesteerder en volgt de massa niet. Zijn voorzichtigheid met opkomende markten – volgens hem te onafhankelijk van de groei van investeringen – wierp haar vruchten af in 2013.

Walewski had in plaats daarvan geïnvesteerd in Sberbank en Gazprom en blijft optimistisch over de fundamentals van deze Russische ondernemingen. Hij houdt ze zelfs in de portefeuille van zijn fonds ondanks de crisis in Oekraïne en de dalende koersen van Russische aandelen. De prestaties van Alken European Opportunities hebben niet buitensporig geleden in de eerste twee maanden van 2014, wat Walweski’s vaardigheid in het construeren van een aandelenportefeuille illustreert. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating Silver.

Walewski belegt, zoals de meeste leden van het beheerteam, in zijn eigen fonds. Dat is iets wat Morningstar graag ziet en is een goede manier om betrokkenheid met beleggers te tonen. Helaas voor nieuwe beleggers is Alken European Opportunities nu dicht en zij zullen moeten wachten totdat beheerder Walewski de tijd rijp acht om weer nieuw kapitaal toe te laten.

Uitgebreide toelichting
(klik op de grafiek voor een vergroting)Beheer
Nicolas Walewski heeft 20 jaar beleggingservaring opgebouwd. Hij begon zijn carrière in 1993 bij Crédit Lyonnais. Van 1999 tot 2005 werkte hij als manager bij Bank Syz waar hij uitstekende resultaten boekte als hoofd van het Oyster European Opportunities Fund. Walewski richtte december 2005 Alken Asset Management op en heeft zich omringd met een sterk team dat bestaat uit vijf analisten en een manager (Marc Festa), die uit het analistenteam komt.

De analisten zijn gespecialiseerd in een bepaalde sector en hebben gemiddeld acht jaar ervaring. Het is niet het meest ervaren of grootste analistenteam voor Europese aandelen dat Morningstar kent, maar toch vinden we de omvang redelijk en vinden het goed gekwalificeerd voor dit mandaat.

Walewski is naast Alken European Opportunities ook betrokken bij een small-cap fonds en alternatieve beleggingsfondsen. Hij heeft hierdoor een aanzienlijke werkdruk en Morningstar juicht de aanstelling in 2011 van Festa als backup manager toe. Morningstar merkt op, dat Walewski, net al de meeste leden van het beheerteam, persoonlijk belegt in fondsen van Alken. Dat is een goede manier voor het beheerteam om zijn betrokkenheid bij beleggers te tonen


Fondshuis

Alken Asset Management is een klein in Londen gevestigd fondshuis dat in 2005 is opgericht door Nicolas Walewski. Hij heeft de meerderheid van de aandelen in handen en daarnaast hebben ook enkele medewerkers een belang.

De omvang van het fondshuis is een risicofactor, maar de beleggingscultuur is solide. Het bereiken van een goed rendement voor langetermijnbeleggers prevaleert boven het jagen op snelle winst. Een voorbeeld hiervan is dat Walewski niet aarzelde om Alken European Opportunities in 2007 te sluiten toen het een omvang van EUR 3 miljard bereikte en waarderingen in zijn optiek niet bepaald veelbelovend waren. Hij versterkte toen het analistenteam en heropende het fonds in 2008, maar Walewski bleef de liquiditeit van het fonds zorgvuldig in de gaten houden en had ook oog voor de belangen van bestaande beleggers. Dat illustreert het besluit om het fonds in 2013 –wederom- te sluiten voor nieuwe beleggers.

De informatievoorziening door Alken is een sterk punt en is beter dan gewoonlijk in de beleggingsfondsensector. De maandelijkse managementrapporten geven een gedetailleerd beeld van de portefeuille en verklaren duidelijk de besluiten van de fondsmanagers.

De renumeratie van de beheerteams is gebaseerd op het rendement over periodes van één en drie jaar en dat brengt de belangen van het fondshuis in lijn met die van langetermijnbeleggers. Morningstar vindt echter de prestatievergoedingen van Alken AM slecht gestructureerd. Die worden op kwartaalbasis vastgesteld terwijl de de high-water mark jaarlijks wordt bepaald. Dit is een gebied waarop het fondshuis zich kan verbeteren.


Beleggingsproces
Alken European Opportunities wordt opportunistisch beheerd zonder een vooraf bepaalde dominante beleggingsstijl. In het algemeen is beheerder Walewski geïnteresseerd in ondernemingen waarvan alle of sommige activa worden ondergewaardeerd door de markt, in vergeten aandelen of in ondernemingen met bronnen voor winstgroei die nog niet zijn ontdekt.

Wat de beleggingscasus ook mag zijn, de fondsbeheerder geeft de voorkeur aan ondernemingen waarvan hij denkt dat het management capabel is om de grote winstpotentie te realiseren. Walewski probeert marktexcessen te vermijden en kan tegendraads zijn met zijn beleggingsbeslissingen. Dit betekent dat Alken European Opportunities kan achterblijven als de markt een lange speculatieve bubbel kent.

Het fonds belegt in 50 tot 70 aandelen van allerlei omvang, maar nauwelijks in ondernemingen met een marktkapitalisatie kleiner dan EUR 1 miljard en de structuur van de portefeuille is in grote mate afhankelijk van stock-picking. Dat geeft het fonds een sterke sectorpositionering die verschilt van de benchmark en het gemiddelde van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa flex-cap’.

Walewski is zich bewust van het macro-economische en markomgeving, in het bijzonder in termen van controle over de het totale risico in de portefeuille. 25 Procent is belegd buiten Europa en dan vooral in Noord-Amerika.


Rendement
Alken European Opportunities heeft een goed track record opgebouwd en een plek in het eerste kwartiel in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa flex cap’ op basis van het rendement over de afgelopen vijf jaar (per februari 2014) bevestigt dat. Bronnen voor de outperformance zijn divers, want geen één aandeel of type aandeel in het bijzonder droeg bij aan de totale prestatie.

Het is de aandelenselectie die het succes van dit fonds op de langer termijn verklaart, vooral de selectie van mid-cap aandelen waar manager Walewski veel beleggingsmogelijkheden ziet. De goede resultaten werden behaald ondanks periodes van underperformance zoals in 2008. Toen was de positionering van de portefeuille van het fonds te agressief vergeleken met de macro-economische context.

Maar Alken European Opportunities herstelde zich in 2009. In 2010 strafte een verkleinde blootstelling aan small-caps het fonds af, concurrenten hadden een grotere blootstelling aan dit marktsegment. Aandelenselectie (BAT, Inditex) hielp het fonds in 2011 om het gemiddelde van de categorie te verslaan ondanks een zeer cyclische positionering en het ontbreken van aandelen uit de sector gezondheidszorg.

Gesteund door een offensieve positionering en een zeer goede aandelenselectie presteerde Alken European Opportunities aanzienlijk beter dan de categorie in 2012 (door posities in Seagate en Continental) en 2013 (door posities in Western Digital en Valeo). Deze goede resultaten werden voorgezet in de eerste twee maanden van 2014 ondanks blootstelling aan Russische aandelen.


Kosten
De vaste vergoeding die Alken European Opportunities is redelijk. Maar de prestatievergoeding is niet in het belang van langetermijnbeleggers, omdat het elk kwartaal wordt berekend terwijl het high-water mark elk jaar wordt bepaald.


Rol in portefeuille
Alken European Opportunities is geschikt voor diversificatie. Het fonds is aanzienlijk belegd in mid-caps.


Lees ook het fondsrapport over Alken European Opportunities EU-1 >


Bekijk ook deze beleggingfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Europa flex cap' (klik op tabel voor vergroting)Laatste 10 beleggingsfondsen van de week
Fidelity Pacific Fund

Templeton Emerging Markets Bond

Kempen European High Dividend Fund

Robeco Consumer Trends Equities

ING (L) Renta Fund Europe High Yield

Pictet-Biotech

Fidelity India Focus Fund

Add Value Fund

Skagen Kon-Tiki

Robeco US Large Cap Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings