Markt timing: laat u er niet door verleiden

Laag kopen, hoog verkopen. Het klinkt simpel, maar de uitvoering is o zo moeilijk. Beleggers zijn er dan ook niet goed in, zo blijkt uit de data van Morningstar. De afgelopen zes jaar namen beleggers consequent de verkeerde beslissingen.

Jeffrey Schumacher, CFA 30 april, 2014 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

Vaak stappen ze te laat in en wordt een fonds juist op het dieptepunt verkocht. Maar er is een, wellicht wat saai, alternatief voor markt timing. Doe er uw voordeel mee en zorg dat u niet steeds een stap te laat bent.

Beleggers zijn ook maar mensen. Ze worden beïnvloed door wat ze zien. Advertenties van beleggingsfondsen met indrukwekkende track records, lijstjes met best presterende beleggingen en berichtgeving over de nieuwste trends en thema’s in beleggingsland, het is allemaal ruis dat de belegger eurotekens in zijn ogen doet verschijnen. En dat zorgt voor hebzucht, één van de grootste bedreigingen voor een goed langetermijnrendement.

Zelfoverschatting
Beleggers lijden daarnaast aan chronische zelfoverschatting. Een belangrijke factor die dit veroorzaakt is de illusie van kennis, een bekend verschijnsel in de behavioural finance ofwel de gedragspsychologie van beleggers. Deze illusie van kennis zorgt er ook voor dat beleggers denken dat ze in staat zijn om precies in te schatten wanneer ze moeten kopen of verkopen. De harde realiteit is echter dat beleggers op dit gebied een betreurenswaardig track record hebben.

Dit wordt geïllustreerd door te kijken naar de geldstromen van en naar verschillende Morningstar-categorieën in een specifiek jaar en dat af te zetten tegen het rendement van die categorieën in het daarop volgende jaar.

Consequent verkeerd
In de afgelopen zes jaar hebben beleggers vrijwel consequent verkeerde beslissingen genomen. De Morningstar-categorie ‘Aandelen Opkomende Landen’ had in 2007 de grootste instroom, maar verloor 52 procent van haar waarde in 2008 waarmee het één van de slechtst presterende categorieën werd. Obligatiecategorieën kampten, op ‘High Yield’ na, in 2007 allemaal met uitstroom. Deze vermogenscategorie wist in 2008 echter de schade te beperken, waarbij staatsobligaties zelfs een plus noteerden. Van het herstel in 2009 werd maar mondjesmaat geprofiteerd.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies