Hoeveel kost jouw pensioen?

PENSIOEN - Pensioen is een levenslange uitkering en die uitkering kost geld. Veel geld. Maar hoeveel ongeveer?

Greetje Remmerde, 22 mei, 2014 | 7:30
Facebook Twitter LinkedIn

Allereerst hangen de kosten samen met de hoogte van het gewenste pensioen en dit is -helaas- geen exacte wetenschap, maar een heel persoonlijke aangelegenheid. Ik raad mensen altijd aan om hun huidige uitgavenpatroon in kaart te brengen en dit als uitgangspunt te nemen. Dan moet je nog nadenken over de veranderingen in dit uitgavenpatroon en met welke wensen je verder nog rekening wilt houden. 

In reclame-uitingen van aanbieders van financiële producten klinkt het soms zo hoogdravend, maar je bent echt niet verplicht om in te calculeren dat je straks al je dagen op de golfbaan slijt met zo nu en dan een Caraïbische cruise als onderbreking. Je kunt ook je doelen wat alledaagser stellen: stel ik me tevreden met de producten van de discountsupermarkt of wil ik mijn kinderen nog eens mee uit eten kunnen nemen? Is één nieuw setje kleren iedere twee jaar voldoende of wil ik me vaker in het nieuw steken? Blijf ik in de zomer op mijn balkonnetje, of wil ik er toch op uit? En over balkon gesproken: is die in Oud-Zuid of in een Vogelaarwijk?

Als je je wensen op een rijtje hebt, zijn de tarieven van de verzekeraar bepalend. Net als bij alle andere producten zijn er grote verschillen onder aanbieders. Maar ook door de tijd heen veranderen de tarieven. Ik ken niemand met een kristallen bol en wie weet hoe hoog de inflatie zal zijn mag het zeggen. Net als overigens de ontwikkeling van de rentetarieven en beurskoersen.

Kortom, aan het inschatten van je pensioenkosten kleven tal van onzekerheden. Toch is het belangrijk om een plan te maken en nog belangrijker is om deze regelmatig bij te werken. Juist vanwege al die factoren die van invloed zijn op je pensioen. Dat is niet moeilijk en hoeft ook niet veel tijd te kosten. Het behoort gewoon, net als de afwas, tot die klusjes die nou eenmaal moeten gebeuren... 

Om een idee te krijgen van de cijfers: een levenslange jaarlijkse uitkering van EUR 1.000 kost grofweg EUR 17.000 (koopsom). Iemand die bovenop zijn AOW en werknemerspensioen nog EUR 500 per maand erbij wil hebben, moet dus een koopsom betalen van (12 x EUR 500)/ 1.000 x EUR 17.000 = EUR 102.000.

Pensioen kost geld. Veel geld. Van die EUR 102.000 zou je jezelf ook een flinke periode een uitkering kunnen verschaffen! Dat is zeker waar, maar deze strategie heeft één groot nadeel: je weet niet hoe lang de uitkering moet duren (in verzekeringstermen het risico van lang leven genoemd). Door het aankopen van een lijfrente verschuif je dit risico naar de verzekeraar.

Aangezien verzekeren geld kost is er wel iets voor te zeggen om alleen je minimale levensbehoefte te verzekeren; voor je overige wensen kun je prima zelf sparen. Inleveren op de luxe hobby’s is nou eenmaal makkelijk dan bezuinigen op de benodigde wekelijkse boodschappen. Toch?
 

Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten