Morningstars beleggingsbarometer mei

Het wordt bijna eentonig, maar mixfondsen en dividendfondsen blijven goed vertegenwoordigd in het maandelijkse overzicht van de populairste beleggingsfondsen op morningstar.nl. Voortaan ook met de meest geraadpleegde ETFs en de best en slechtst presterende beleggingscategorieën.

Maarten van der Pas 05 juni, 2014 | 17:36
Facebook Twitter LinkedIn

Lees ook de fondsrapporten
ING Hoog Dividend Aandelen Fonds / BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating / Ethna-AKTIV E A / Kempen Global High Dividend Fund - R / ASN Duurzaam Aandelenfonds Inc / BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating / ING Dynamic Mix Fund IV / Vanguard Global Stock Index Inv EUR / Kempen European High Dividend Fund - R / ING Dynamic Mix Fund III / Delta Lloyd Deelnemingen Fonds /BNP Paribas Obam N.V. Classic Inc / DWS Top Dividende LD / Ethna-AKTIV E-T / BNP Paribas Global High Income Equity Fund.


Dividendfondsen en mixfondsen bleven in trek onder beleggers. Ze domineren het overzicht met de meest geraadpleegde fondsrapporten op morningstar.nl. Dat was in mei niet anders. Er kwamen zelfs nog een mix- en dividendfonds bij.

Nieuw in het overzicht is BNP Paribas Global High Income Equity Fund van beheerder Wouter Weijand. Het komt binnen op 14. Het fonds heeft geen Morningstar Analyst Rating en Morningstar –sterren- Rating omdat het zich door zijn valuta hedge moeilijk laat vergelijken met concurrenten ING Hoog Dividend Aandelen Fonds, Kempen Global High Dividend Fund en DWS Top Dividende die ook in wereldwijd in dividendaandelen beleggen.

Het dividendfonds van DWS is in april de grootste stijger. Waar het in maart weer in de top 15 kwam na een korte afwezigheid stoomt het door naar de tiende plek. ING’s dividendfonds moest zijn eerste plek weliswaar afstaan aan BlackRock Mix Fonds 4, maar blijft hoog genoteerd. Het dividendfonds van Kempen is en blijft een vaste kracht ondanks dat het fonds inmiddels gesloten is.
De forse klim van DWS Top Dividende is niet vreemd, omdat het fonds momentum heeft. Dat bewijst onderstaande tabel waarin de rendementen van deze vier populaire dividendfondsen tegen elkaar zijn afgezet. Het DWS-fonds noteert dit jaar tot en met mei de hoogste winst.



(klik op tabel voor vergroting)

De komst van BNP Paribas Global High Income Equity Fund en de terugkeer van Ethna-AKTIV E-T ging ten koste van Franklin Biotechnology Discovery en Robeco Emerging Markets Equities. Het verdwijnen van Franklin’s biotechnologiefonds is niet verwondelijk. Het was nog een verre herinnering aan begin dit jaar toen biotechnologie tot de best presterende aandelen hoorde. Robeco Emerging Markets Equity is een oude bekende, kwam in april terug op de lijst en valt er in mei net buiten.

En dat terwijl opkomende markten beter zijn gaan presteren. Zoals uit de tabellen met de Morningstar-categorieën met het hoogste en laagste rendement blijkt onderaan dit artikel, behoren opkomende markten met een rendement van 5,9 procent in mei tot de 10 categorieën met de hoogste winst.

Ondertussen klopt ABN Amro Profielfonds 4 op de deur van het maandoverzicht. Eens zien of dit mixfonds in juni lukt om binnen te komen –nog eentje erbij. Beleggers kijken de laatste maanden steeds minder naar het fondsrapport over Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Dit fonds is nu hekkensluiter

ETFs

Lees ook de ETF-rapporten
iShares MSCI World Inc (EUR) / iShares MSCI World UCITS ETF (Acc) (EUR) / iShares S&P 500 UCITS ETF (Acc) (EUR) / Think Global Equity UCITS ETF (EUR) / iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) (EUR) / Vanguard S&P 500 UCITS ETF (EUR) / iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETF (EUR) / Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (EUR) / Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (EUR) / iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Inc) (EUR) / iShares S&P Global Water (EUR) / iShares DJ Euro STOXX Select Dividends EUR Inc (EUR) / iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (EUR) / iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF (EUR) / iShares S&P 500 UCITS ETF (Inc) (EUR)

Het is niet verwonderlijk dat onder de meest geraadpleegde ETs de grote, bekende indices zitten zoals de MSCi World en de S&P 500. De dividentrend is ook bij de ETFs waar te nemen. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan dividendbeleggen met ETFs. Die kijken namelijk alleen maar terug en zijn gebaseerd  op historisch dividendrendement. De houdbaarheid van dividend, toch zeker ook een belangrijk element, wordt niet meegenomen. Dit werkt zolang het goed gaat, maar de afgelopen jaren hebben laten dat toen het dividendbeleid in traditionele dividendsectoren als telecom en financiële dienstverleners niet lnager houdbaar was, dividend-ETFs achter de feiten aanliepen. Een actief beheerd dividendfonds kan sneller op de actualiteit inspelen.

Opvallend is de aanwezigheid van iShares S&P Global Water, die een index volgt die is opgebouwd uit aandelen uit de sector water. Water is de laatste jaren een beleggingsthema geworden onder de grotere noemer van klimaatverandering. Op veel plaatsen moet worden beschermd tegen de stijgende zeespiegel en zoet (drink)water wordt steeds schaarser. Kennelijk zien beleggers in een ETF een gemakkelijk middel om op de trend in te spelen.  


Best en slechtst presterende beleggingscategorieën

(klik op tabel voor vergroting)





(klik op tabel voor vergroting)


Het overzicht met de best en slechtst presterende Morningstar-categorieën bevat veel meer en minder "exotische" beleggingsbestemmingen. Daarom ook nog een overzicht met het rendement van meer gangbare aandelen- en obligatiecategorieën.




(klik op tabel voor vergroting)

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten