3 Verkeerde redenen om uit een beleggingsfonds te stappen

DE BEPROEFDE BELEGGINGSPORTEFEUILLE - Tegenvallend rendement is vaak de aanleiding om een beleggingsfonds van de hand toen. Alleen focussen op winst is echter niet verstandig. En kijk ook niet naar de korte termijn.

Maarten van der Pas 01 september, 2014 | 10:59
Facebook Twitter LinkedIn

De redenen om in een beleggingsfonds te gaan beleggen zijn vaak veel duidelijker dan de drijfveren om een fonds te verkopen. Vaak is een tegenvallend rendement de aanzet om een fonds van de hand te doen. Maar alleen focussen op rendement is niet verstandig. Of het de juiste beslissing is om een beleggingsfonds te verkopen hangt af van de situatie van een belegger. Drie verkeerde redenen om uit een beleggingsfonds te stappen

1. Een beleggingsfonds verkopen vanwege slechte kortetermijnresultaten
Het is zelden een goed idee om een beleggingsfonds te verkopen enkel en alleen vanwege een slecht rendement. Zeker niet als het fonds op korte termijn - en soms ook op langere termijn – tegenvallend presteert. Als een fonds achter blijft bij vergelijkbare beleggingsfondsen of op een brede index, dan kun je als belegger het beste eerst nagaan waarom dat zo is.

Het kan zijn dat de fondsbeheerder vasthoudt aan een beleggingsstrategie die - tijdelijk - niet in trek is. Dat was het geval met veel beleggingsfondsen in waarde-aandelen tijdens de technologiebubbel aan het einde van de jaren negentig. Maar een waardestrategie revancheert zich in de loop van de tijd. Beleggers moeten zich niet van de wijs laten brengen door kortetermijnfluctuaties.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid