Morningstars beleggingsbarometer augustus

Voor het eerst staat er een ETF in de top 15 meest populaire beleggingsfondsen op deze website. Is dat het signaal dat ETFs definitief doorbreken? Verder veel mixfondsen in diverse smaken en een vleugje dividend.

Maarten van der Pas 11 september, 2014 | 21:15
Facebook Twitter LinkedIn


Lees ook de fondsrapporten
ING Hoog Dividend Aandelen Fonds / BlackRock Mix Fonds 4 Class R Accumulating BlackRock Mix Fonds 2 Class R Accumulating / Ethna-AKTIV E A / Kempen Global High Dividend Fund - R / ING Dynamic Mix Fund IV / Vanguard Global Stock Index Inv EUR / ABN Amro Profielfonds 4 / ING Dynamic Mix Fund III  / BNP Paribas Obam N.V. Classic Inc / Skagen Global A / iShares MSCI World Inc (EUR) ETF / Kempen European High Dividend Fund - R / DWS Top Dividende LD BlackRock Mix Fonds 5 Class R.

 
Mixfondsen, wereldwijde aandelen en dividendaandelen, dat stond er in augustus voornamelijk op het menu van beleggers. Dat blijkt uit de top 15 meest geraadpleegde fondsrapporten vorige maand op morningstar.nl. De interesse van beleggers wijkt daarmee in augustus niet veel af van die in voorafgaande maanden.

Beleggers proefden wel verschillende smaken. Bij de mixfondsen springt er niet één bepaalde stijl uit en de top wordt bevolkt door mixfondsen met een defensief, neutraal en offensief karakter. Beleggers kiezen dus voor behoudende en meer risicovolle profielen.
Bij de wereldwijde aandelen gaat het om beleggingsfondsen in large-cap waarde-aandelen en gemengde fondsen die in zowel large-cap waarde- als groeiaandelen beleggen.

Bij dividendfondsen zijn beleggers gericht op fondsen die wereldwijd naar dividendaandelen zoeken. Het enige fonds in Europese dividendaandelen – Kempen European High Dividend Fund – was vorige maand een de grootste daler van de 8ste naar de 13de plaats. Maar bij de wereldwijde dividendfondsen is er tweespalt. Want waar ING Hoog Dividend Aandelen Fonds en Kempen Global High Dividend Fund hun positie handhaven zakte DWS Top Dividende ook 5 posities 14.

Passief
De meest opvallende trends is dat er met iShares MSCI World ETF voor het eerst een ETF in de top 15 is doorgedrongen. Met Vanguard Global Stock Index was er al een index tracker aanwezig en nu is er nog een passief beheerd fonds bijgekomen. Is dit een signaal dat dat ETFs nu definitief doorbreken onder Nederlandse beleggers? Het is een gegeven dat 80 procent van de actief beheerde beleggingsfondsen de benchmark niet weet te verslaan. Het is niet gek dat beleggers daarom goedkopere passief beheerde ETFs en indexfondsen verkiezen. Krijgen ze tegen lagere kosten ook het rendement van de index. Ik ben benieuwd of deze ontwikkeling de komende maanden doorzet.

De populariteit mixfondsen is al eerder verklaard in deze rubriek. Het is een gemaksproduct. En met de huidige tegengestelde berichten over de staat en richting van de financiële markten – die variëren van apocalyptisch tot geen reden voor ongerustheid – kan ik me goed voorstellen dat beleggers een allocatiefonds kiezen en de keus tussen aandelen en obligaties aan een professionele belegger uitbesteden.

Zullen de komende maanden meer allocatiefondsen tot de top 15 weten door te dringen? Kijk ik iets verder dan de top 15 dan bevinden zich in de slipstream de nodige mixfondsen zoals ABN Amro Profielfonds 3, BlackRock Mix Fonds 3, Carmignac Patrimoine en ING Dynamic Mix Fund II.

Flexibility bucket
ING Hoog Dividend Aandelen Fonds is de nieuwe nummer 1 en is van plaats gewisseld met BlackRock Mix Fonds 4. Morningstar-publiceerde recent een nieuw fondsrapport over ING Hoog Dividend Aandelen Fonds. Het dividendfonds zag beheerder Herman Klein vertrekken en Kris Hermie komen. Ook is dit jaar het beleggingsproces herzien en zijn enkele wijzigingen doorgevoerd die de beheerders veel vrijheid geven om de portefeuille in te richten. Zo hoeft het dividendrendement van de portefeuille niet meer minimaal 1 procent hoger te liggen dan dat van de benchmark, maar simpelweg hoger dan de benchmark.

Daarnaast kunnen Springael en Hermie ook aandelen kopen die een te laag of geen dividend betalen en die toevoegen aan de zogenaamde ‘flexibility bucket’. Het dividendrendement op portefeuilleniveau moet dan wel boven dat van de benchmark blijven en ze verwachten dat het dividendrendement binnen twee jaar wel aan de gestelde sectorlimiet voldoet. Ook de verkoopdiscipline werd versoepeld. Lees het fondsrapport van ING Hoog Dividend Aandelen Fonds voor een verdere analyse

Emerging en frontier markets behoren dit jaar tot met augustus tot de best presterende Morningstar-categorieën. Dat is nog niet terug te zien in de top 15. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat fondsen als Skagen Kon-Tiki, Robeco Emerging Markets Equities en Aberdeen Global - Asian Smaller Companies Fund hun opwachting –weer- maken. Die houden zich ook in de eerdergenoemde slipstream op.

Top 15 ETFs


Lees ook de ETF-rapporten
iShares MSCI World Inc (EUR) iShares Core MSCI World ETF (Acc) (EUR) / Think Global Equity UCITS ETF (EUR) / iShares Core S&P 500 UCITS ETF (EUR) / iShares S&P 500 UCITS ETF (Inc) (EUR) Vanguard S&P 500 UCITS ETF (EUR) Think Global Real Estate UCITS ETF (EUR) / iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE) (EUR) iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Inc) (EUR) iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF (EUR) Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (EUR) iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (EUR)iShares DJ Euro STOXX Select Dividends EUR Inc (EUR) / Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) / iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (EUR)

Ook bij de meest geraadpleegde ETFs domineren de best presterende beleggingscategorieën. Opvallend is dat er in het ETF-overzicht de nodige ETFs staan die de S&P 500 Index volgen. Actieve fondsen in Amerikaanse large-cap aandelen komen in het maandoverzicht niet voor. Alsof beleggers de recordhoogte van de S&P 500 eerder passief dan actief bespelen.

Een andere trend die wel bij de ETFs en minder bij de actieve fondsen terugkomt is vastgoed. Zie de vastgoed-ETFs van Think en iShares, waarbij Think Global Real Estate ETF vorige maand de grootste stijger was van de 12de naar de 7de plek.

Dividend komt ook bij de ETFs terug, maar dividendbeleggen is iets wat zich volgens Morningstar beter voor actief dan passief beheerde beleggingsfondsen leent. In het artikel Te passief dividendbeleggen zetten we onze bezwaren uiteen.

Een opvallende aanwezige in het ETF-maandoverzicht is iShares Core Euro Corporate Bond ETF. Ik heb geen verklaring voor de populariteit van dit fonds in Europese bedrijfsobligaties. Het rendement van de categorie kan het niet zijn want dat hield in augustus en in de eerste 8 maanden van dit jaar niet over.

Best en slechtst presterende beleggingscategorieën



(Klik op tabel voor vergroting)

Braziliaanse aandelen noteerden het hoogste rendement in augustus. En aandelen uit India en Indonesië zijn de meest winstgevende beleggingscatetorie (Morningstar-categorie) dit jaar tot nu toe. Wat deze landen gemeen hebben zijn verkiezingen. In India en Indonesië zijn ze al geweest, in Brazilië worden ze volgende maand gehouden. Het lijkt erop dat de financiële markten al een voorschot nemen op de uitslag.

Nou doet zich de vreemde situatie voor, dat de Braziliaanse economie in het tweede kwartaal in een recessie raakte. Het bbp van de zevende economie in de wereld kromp met 0,6 procent en in het eerste kwartaal was al sprake van een negatieve groei van 0,2 procent. Volgens het Braziliaanse bureau voor de statistiek (IGBE) komt de economische krimp door een terugval in de industriële productie. Ook het wereldkampioenschap voetbal heeft een negatief effect gehad omdat er meer gedwongen vrije dagen waren.

In aanloop naar de verkiezingen is het zwartepieten begonnen. Tegenstanders van de zittende president Dilma Rousseff wijten de slechte economische cijfers aan haar beleid. De linkse politica zou met fiscale maatregelen de markt hebben verstoord en de zou de inflatie te hoog hebben laten oplopen. Rousseff op haar beurt ziet in de internationale crisis de oorzaak.
De grootste opponent van Rousseff is minister van Milieuzaken en voormalig milieu-activiste Marina Silva (foto). Zij staat volgens de laatste peilingen op winst.

Er lijkt zich bij Brazilië eenzelfde scenario voor te doen als bij India en Indonesië waar de aandelen ook sterk stegen voorafgaand aan de verkiezingen. En verder doorstegen, zoals afgelopen maand, toen de gewenste kandidaat van beleggers won. Maar als de favoriet van de financiële markten niet wint, dan zullen de aandelenkoersen weer even hard onderuit gaan.

Onder de grote verliezers vorige maand bevinden zich obligaties in Israëlische shekel (ILS) en de grootste verliezer dit jaar tot en met augustus zijn Russische aandelen. Beide landen staan negatief in de schijnwerpers. Israël door de strijd met Hamas in de Gazastrook die vorig maand weer oplaaide en Rusland door zijn –vermeende- dubieuze betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne.

Het overzicht met de best en slechtst presterende Morningstar-categorieën bevat veel meer en minder "exotische" beleggingsbestemmingen. Daarom ook nog een overzicht met het rendement van meer gangbare aandelen- en obligatiecategorieën.



(Klik op tabel voor vergroting)



Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten