Risicobewuste belegger staken in juli meer geld in beleggingsfondsen

Mixfondsen waren in juli weer de grote winnaar met de grootste instroom. Beleggers kozen vooral voor allocatiefondsen met een defensief profiel. Ook beleggingsfondsen in aandelen uit opkomende markten trokken veel geld aan.

Ali Masarwah 05 september, 2014 | 14:33
Facebook Twitter LinkedIn

Europese beleggers maakten in juli EUR 39,13 miljard over naar beleggingsfondsen. Een sterke instroom, maar de details vertellen een ander verhaal. Europese fondsbeleggers leken te schakelen naar een lagere, minder risicovolle versnelling door geopolitieke problemen in het Midden-Oosten en Oekraïne en het vooruitzicht van een rentestijging in de Verenigde Staten. Voor de tweede maand op rij werden high yield obligaties verkocht en winstneming was duidelijk aanwezig in enkele beleggingscategorieën met Europese en Amerikaanse aandelen.

Het overzicht met de netto in- of uitstroom bij brede beleggingscategorieën laat zien dat allocatie- of mixfondsen in juli weer de grote winnaar waren. De groep boekte een instroom van EUR 16,12 miljard, wat hoger was dan de inflow in juni van EUR 12,63 miljard. Het cijfer in juni was al de hoogste instroom in één maand sinds 2007.
Obligatiefondsen kenden in juli een wat ingetogen instroom in vergelijking met juni, maar die bleef met EUR 12,73 miljard toch fors. Aandelenfondsen herstelden zich ondertussen in juli en harkten EUR 8,05 miljard binnen en profiteerden van de ongebroken vraag naar aandelen uit opkomende landen.

Terwijl beleggers bleven zoeken naar alternatieve beleggingsfondsen was de netto-instroom van EUR 2,6 miljard flink beneden het gemiddelde dit jaar tot nu toe en was het de laagste inflow sinds november 2013. Converteerbare aandelen en grondstoffen waren de enige brede beleggingscategorieën die in juli een uitstroom zagen.

Geldmarktfondsen profiteerden van de risico-aversie onder beleggers. Deze kortetermijnbeleggingsvehicles, die dit jaar alleen nog maar een uitstroom noteerden, kregen in juli EUR 12,4 miljard binnen.

 

(Klik op tabel voor vergroting)

Wordt gekeken naar de fund flows op het meer specifieke niveau van de Morningstar-categorieën dat blijkt dat de grote instroom bij mixfondsen wordt gekenmerkt door een stijgende vraag naar mixfondsen met een defensief profiel. De Morningstar-categorieën ‘Mixfondsen EUR defensief’ en ‘Mixfondsen EUR defensief - wereldwijd’ boekten een instroom van respectievelijk EUR 2,66 en EUR 2,0 miljard. 6 Van de 15 categorieën met de grootste instroom in juli waren allocatiefondsen.

Noemenswaardig is ook dat de grote instroom in beleggingsfondsen in de categorie ‘Allocatie overig’. Het leeuwendeel van het nieuwe geld ging naar Italiaanse en –in mindere mate- Spaanse vastetermijnfondsen.

Beleggingsfondsen in wereldwijde opkomende markten bleven in juli veel geld aantrekken. Ze kenden voor de vierde maand op rij een netto-instroom en noteerden de hoogste instroom in één maand sinds januari 2013. Beleggingsfondsen in de categorie ‘Aandelen Azië-Pacific exlcusief Japan’ verzamelden EUR 2,25 miljard, het hoogste bedrag in één maand .

Er was in juli ook een grote vraag naar flexibele en gediversifieerde obligatiefondsen genoteerd in EUR en naar wereldwijde obligatiefondsen. De vraag werd vooral gedreven door een aantal beleggingsfondsen die nu weer in trek zijn bij beleggers na eerder uit de gratie te zijn geraakt zoals Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return.

(Klik op tabel voor vergroting)

Bij de minst populaire beleggingscategorieën kwam de verkoop van high yield obligatiefondsen op gang nadat Fed-voorzitter Janet Yellen op 15 juli wees op de hoge koersen in het deel van de bedrijfsobligatiemarkt met lagere kredietwaarderingen. De BoAML High Yield Master II Index liet zien dat de credit spreads ten opzichte van Treasuries stegen van 335 naar 372 basispunten na Yellen’s opmerking. Morningstar-obligatie-analist Dave Sekera wijst er op dat zelfs na deze vergroting de credit spreads nog steeds om en nabij het laagste niveau sinds 2007 zijn.

Beleggingsfondsen in wereldwijde high yield obligaties en in Amerikaanse high yield obligaties hadden het meeste last van deze ontwikkeling en zagen respectievelijk een onthutsende EUR 4,58 miljard en EUR 1,88 miljard uitstromen. Winstneming was aanwezig in de categorie ‘Aandelen Verenigde Staten large cap groei’, ‘Aandelen eurozone’ en ‘Aandelen Europa small-cap’.

De uitstroom bij garantiefondsen zette voor de 15de achtereenvolgende maand door omdat hun rendementsvooruitzicht door de lage rente onaantrekkelijk is.


(Klik op tabel voor vergroting)

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten