Financiële transfer van het jaar: Bill Gross van Pimco naar Janus Capital

Bill Gross verlaat Pimco, het fondshuis dat hij oprichtte, om aan de slag te gaan bij Janus Capital. UPDATE: persbericht Pimco.

Maarten van der Pas 26 september, 2014 | 15:20
Facebook Twitter LinkedIn

Dat maakte Janus vrijdag in een persbericht bekend. Gross gaat het Janus Global Unconstrained Bond Fund leiden. Hij begint maandag en staat per 6 oktober aan het roer van het obligatiefonds. “Ik heb Janus als mijn nieuwe thuis gekozen vanwege mijn lange relatie met en respect voor CEO Dick Weil en mijn wens om weer het grootste deel van de dag bezig te zijn met het beheren van vermogen van klanten”, zegt Gross in een verklaring.

Gross wordt algemeen erkend om zijn kennis van de obligatiemarkt. Zijn Pimco Total Return Bond Fund, ’s werelds grootste obligatiefonds en vlaggenschipfonds van Pimco, kampte de laatste 16 opeenvolgende maanden echter met een sterke uitstroom. Beleggers trokken miljarden weg uit het fonds na tegenvallende rendementen en onrust bij Pimco. De managementstijl van Gross kwam onder vuurt te liggen na het plotselinge vertrek van CEO Mohamed El-Erian.

Morningstar bekijkt momenteel de gevolgen van het vertrek van Gross voor de beleggingsfondsen die hij onder beheer had. Pimco Total Return Bond Fund heeft een Morningstar Rating van 3 sterren en de Morningstar Analyst Rating 'Gold'. 

Koersexplosie
Beleggers anticperen massaal op deze opmerkelijke transfer. De uitstroom bij Pimco Total Return Bond Fund zal later blijken. Het aandeel Janus Capital Group schiet de hoogte in en stond voorbeurs op een plus van 30 procent.
Het aandeel van verzekeraar Allianz, eigenaar van Pimco, begon vrijdagmiddag aan een koersval en stond halverwege de middag op een verlies van 6,0 procent.


UPDATE 17:09 uur
Persbericht Pimco over vertrek Gross. Fondshuis kiest op korte termijn nieuwe chief investment officer (CIO).


Lees ook

Janus pleegt coup met inlijven Bill Gross

Morningstar zet alle beleggingsfondsen van Pimco 'Under Review'

Pimco-beleggers: raak niet in paniek, neem de tijd om vertrek Bill Gross te beoordelen

Pimco na het Bill Gross-tijdperk: nieuwe benoemingen geven vertrouwen

Enige duidelijkheid, maar ook nog vraagtekens bij Pimco-fondsen

De fondsbeheerder vertrekt: rode vlag of niet

Paniek rond Pimco

Vertrek El-Erian bij Pimco roept vraagtekens op

Met de noorderzon vertrokken

Voetstuk

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings