Morningstar verlaagt Analyst Rating voor Pimco Total Return Bond van ‘Gold’ naar ‘Bronze’

De beleggingsfondsanalisten van Morningstar blijven na het vertrek van Bill Gross positief over Pimco Total Return Bond Fund. Maar een te verwachten uitstroom van kapitaal en onzekerheid over het nieuwe beheerteam verlagen de waardering.

Maarten van der Pas 30 september, 2014 | 10:23
Facebook Twitter LinkedIn

Voor Pimco Total Return Bond Fund begint na het vertrek van oprichter en ‘Bond King’ Bill Gross een nieuw tijdperk met onzekerheid maar ook een periode van belofte. Morningstar blijft in totaliteit positief over Pimco’s vlaggenschipfonds Total Return Bond Fund. Maar verlaagt de Analyst Rating wel van het hoogste niveau ‘Gold’ naar ‘Bronze’. Deze lagere waardering wordt ingegeven door onzekerheid over beleggers die hun geld weghalen uit het fonds en over het verdelen van managementtaken en verantwoordelijkheden bij het fonds.

Toen Pimco-oprichter Bill Gross vrijdag onverwacht bekendmaakte dat hij het fondshuis verlaat om bij concurrent Janus Capital aan de slag te gaan, benoemde Pimco snel enkele opvolgers. Dan Ivascyn (foto) is de nieuwe group chief investment officer en de drie Pimco-veteranen Mark Kiesel, Mihir Worah en Scott Mather nemen de leiding van Total Return Bond Fund over waarbij Mather de eindverantwoordelijke is.

Ervaren en gerespecteerd
“Het zal enige tijd in beslag nemen om te zien hoe Ivascyn en de nieuwe managers als team zullen samenwerken in hun nieuwe rol, maar er zijn een aantal redenen om aan te nemen dat ze slagen als het stof is neergedaald bij Pimco”, vertelt Morningstar-analist Eric Jacobson. “Het is een ervaren en gerespecteerde groep fondsbeheerders en zowel Kiesel als Ivascyn wonnen recent in Amerika een Morningstar Fixed-Income Fund Manager of the Year Award.” Als sectorspecialisten werden ze door Gross vaak geraadpleegd om hem met hun beste bottom-up beleggingideeën te voeden.”

De wijzigingen in het Investment Committee bij Pimco, het orgaan dat uiteindelijk de beleggingsbeslissingen neemt, voorspelt ook het nodige goeds. Jacobson: “Kiesel en Ivascyn werden eerder dit jaar aan het beleggingscomité toegevoegd na het vertrek van Mohamed El-Erian en daarmee werd het versterkt met twee van de beste beleggers bij Pimco. Daarbij bieden de terugkeer van Paul McCulley van de Amerikaanse centrale bank Fed en veteraan Chris Dialynas de nodige macro-economische denkkracht.”

Voorzichtig optimisme
De uitdaging voor Pimco’s belangrijkste obligatiefonds zit hem volgens Jacobson bij eventuele uitstroom van kapitaal. Door het vertrek van Gross kunnen beleggers onzeker zijn geworden en hun geld uit het fonds weghalen. Maar het een fors belang van 42 procent in een mix van Amerikaanse staatsobligaties en door hypotheken gedekte leningen samen met de kasstroom door rente-inkomsten en afgeloste effecten bieden de analist een voorzichtig optimisme dat het fonds een zware storm kan doorstaan.

De nieuwe waardering ‘Bronze’ voor Pimco Total Return Bond Fund weerspiegelt Morningstars hoge mate van vertrouwen in de mensen en middelen die Pimco tot zijn beschikking heeft om het vertrek van Gross op te vangen, maar reflecteert ook de onzekerheid omtrent hoe deze radertjes in elkaar passen in het post-Bill Gross tijdperk.


Lees ook

Financiële transfer van het jaar: Bill Gross van Pimco naar Janus Capital

Janus pleegt coup met inlijven Bill Gross

Morningstar zet alle beleggingsfondsen van Pimco 'Under Review'

Pimco-beleggers: raak niet in paniek, neem de tijd om vertrek Bill Gross te beoordelen

Pimco na het Bill Gross-tijdperk: nieuwe benoemingen geven vertrouwen

Enige duidelijkheid, maar ook nog vraagtekens bij Pimco-fondsen

De fondsbeheerder vertrekt: rode vlag of niet

Paniek rond Pimco

Vertrek El-Erian bij Pimco roept vraagtekens op

Met de noorderzon vertrokken

Voetstuk

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings