Morningstar zet 3 beleggingsfondsen van Skagen ‘Under Review’

Vertrek cruciale spelers bij Skagen Funds noodzaakt Morningstar om zijn waardering van Skagen Kon-Tiki, Skagen Global en Skagen Vekst te heroverwegen. Beleggingsfondsen gaan ‘Under Review’ na vertrek CEO Harald Espedal en hoofdbeheerder Kristian Falnes.

Maarten van der Pas 11 november, 2014 | 17:03
Facebook Twitter LinkedIn

Vermogensbeheerder Skagen Funds maakte dinsdag veranderingen in zijn eigendomsstructuur bekend. Vooruitlopend daarop hebben CEO en CIO Harald Espedal en lead portfoliomanager Kristian Falnes van Skagen Global hun vertrek aangekondigd.

Momenteel is het overgrote deel van de aandelen van Skagen in handen van de oprichters en de partners van het fondshuis. Dit zijn de zogenaamde A-aandelen. Het overige personeel bezit zogenaamde B-aandelen zonder stemrecht. Een punt van zorg voor Skagen is, dat de aandelen in handen van de oprichters kunnen overgaan op hun kinderen, zonder dat deze kinderen bij het fondshuis werken. Dat zij als nieuwe aandeelhouders dan wel veel zeggenschap hebben over bijvoorbeeld de strategie van het fondshuis wordt niet wenselijk geacht.

De nieuwe hoofdbeheerder van Skagen Global wordt Knut Gezelius. Espedal wordt vervangen door Ole Søeberg in de rol van CIO, die daarnaast ook Skagen Vekst blijft leiden, en door Leif Ola Rød die de nieuwe CEO wordt. Filip Weintraub keert terug bij het Noorse fondshuis om een nieuw beleggingsfonds voor wereldwijde aandelen te gaan leiden.

“Morningstar plaatst Skagen Global, Skagen Kon-Tiki en Skagen Vekst ‘Under Review’ na deze significante veranderingen in het management”, licht Morningstar-analist Thomas Furuseth toe. Hij wil eerst kijken hoe de personele veranderingen uitpakken voor de fondsen. Skagen Kon-Tiki had een Analyst Rating ‘Gold’, Skagen Global noteerde ‘Silver’ en Skagen Vekst ‘Neutral’. Furuseth neemt kennis van Skagen’s streven om zijn onafhankelijke eigendomsstructuur in stand te houden. “Maar het is wel een extra element dat voor onzekerheid zorgt”, stelt de analist.

Groot verloop
Skagen kent de laatste jaren een behoorlijk verloop. Medio vorig jaar vertrok Torkel Eide, hij was medebeheerder van Skagen Global. Het was voor Morningstar toen geen reden om het wereldwijde aandelenfonds ‘Under Review’ te plaatsen. Met het vertrek van Eide leverde het beheerteam van Skagen Global ervaring in. Maar dat bracht het vertrouwen van de fondsanalisten van Morningstar in het fonds niet aan het wankelen, temeer het bij Falnes in goede handen was.

Rond dezelfde tijd ging Ross Porter weg bij Skagen Kon-Tiki. Omdat hij toen nog maar twee jaar deel uitmaakte van het opkomende-marktenteam van Skagen, was hij voor Morningstar geen cruciale factor voor de positieve waardering van het fonds en bleef de Analyst Rating ‘Gold’ gehandhaafd. Nu met het opstappen van Espedal en Falnes zijn wel twee spelbepalers van het veld.

Skagen Kon-Tiki is een bekend en gelauwerd beleggingsfonds voor opkomende markten. Vorig jaar werd hoodfbeheerder Kristoffer Stensrud gekozen tot Morningstar European Fund Manager of the Year in de categorie ‘Aandelen wereldwijd’. Skagen Global is een vaste waarde in de top 15 meest populaire beleggingsfondsen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings