Het beste en mooiste van 2014

Voor wie afgelopen jaar een artikel heeft gemist: een overzicht van het beste en mooiste dat Morningstar in 2014 heeft gepubliceerd. Over mixfondsen en dividendfondsen, rendement in perspectief, 3 verkeerde redenen om uit een beleggingsfonds te stappen en de mens achter de fondsbeheerder.

Maarten van der Pas 23 december, 2014 | 16:39
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggen
Rendement zegt alles en niets
Het rendement is waar het bij een beleggingsfonds uiteindelijk allemaal om draait. Maar waarom zijn de resultaten zoals ze zijn? Dat moet een belegger zich afvragen. Zeven punten om op te letten bij het beoordelen van rendement.


Geef geen geld aan een vreemde
Zou u uw vermogen uit handen geven aan iemand waarvan u niets weet? Nee, natuurlijk niet. Maar dat fondsbeleggers zich regelmatig in bochten moeten wringen om informatie over een fondsmanager op tafel te krijgen door een gebrek aan transparantie bij fondshuizen is ridicuul.


3 Verkeerde redenen om uit een beleggingsfonds te stappen
Tegenvallend rendement is vaak de aanleiding om een beleggingsfonds van de hand toen. Alleen focussen op rendement is echter niet verstandig. En kijk ook niet naar de korte termijn.

Beleggingsfondsen
Hoe selecteer ik een mixfonds? 10 Belangrijke vragen
Morningstar en de VEB stellen 10 belangrijke vragen die een belegger moet beantwoorden bij het selecteren van een mixfonds voor zijn portefeuille.


Robeco, BlackRock en Aberdeen: verschillende smaken in wereldwijd beleggende aandelenfondsen
Top-down of bottom-up, geconcentreerd of gediversifieerd, large-caps of ook kleinere marktkapitalisaties: er zijn vele manieren om in wereldwijde aandelen te beleggen. Een vergelijking van drie wereldwijd beleggende aandelenfondsen.


4 Aandelenfondsen: allemaal duurzaam, maar nauwelijks overeenkomsten
Morningstar onderzocht de portefeuilles van duurzame wereldwijde aandelenfondsen van ASN, ING, Robeco en Triodos. Hoe duurzaamheid wordt geïntegreerd in de beleggingen van een fonds blijkt in de praktijk sterk te verschillen. Beleggers doen er goed aan te kijken hoe en waarin wordt belegd.

Oorlog in Obligatieland
De huidige marktomstandigheden met extreem lage renteniveaus maken het er voor beheerders van obligatiefondsen niet makkelijker op. PIMCO’s Bill Gross wijst in zijn artikel Bond Wars op het belang van aanpassingsvermogen. Morningstar laat zien hoe enkele Nederlandse obligatiefondsen omgaan met de veranderende marktomstandigheden. 

Interviews
"Zoveel mogelijk weten van weinig"
Willem Burgers en Hilco Wiersma beleggen met hun Add Value Fund in "minimultinationals" en "groeibriljanten". Koning Small-Cap en zijn kroonprins over aantrekkelijke kleine Nederlandse ondernemingen en de les die ze leerden uit de affaire Imtech. "Add Value Fund is mijn rehabilitatie."

"Ik zou graag in Mexico wonen en werken"
Maarten-Jan Bakkum is beleggingsstrateeg voor opkomende markten bij ING IM. Hij geeft zijn visie op emerging markets, maar vertelt ook over zijn passie voor Latijns-Amerika. "Als je de taal en cultuur van een land kent en je kunt daar economie aan koppelen, dan heb je een mooi pakket."


"Ik voel me na een week Sillicon Valley heel dom"
Jack Neele en Richard Speetjens vertalen consumententrends naar beleggingen voor hun fonds Robeco Global Consumer Trends Equities. Over smartphones, tablets, internet, social media en sterke merken. "Er zal ook bij ons een generatiekloof komen."


ING’s Ewout van Schaick en Valentijn van Nieuwenhuijzen mixen aandelen en obligaties tot aantrekkelijke beat
Waarom zijn mixfondsen momenteel in trek? En waarom winnen ING's Dynamic Mix Funds een Morningstar Award? Strateeg Valentijn van Nieuwenhuijzen en beheerder Ewout van Schaick, het succesvolle team achter deze fondsen, over verwarrende tijden en de juiste asset allocatie.


Robeco's Christopher Hart was zelf een katalystor
Onder leiding van Christopher Hart zet Robeco BP Global Premium Equities sterke resultaten neer. De winnaar van een Morningstar Award over de huidige beperkte beleggingsmogelijkheden, contrair beleggen, large-caps versus small-caps en de opvallende rol van Apple in zijn portefeuille.

Onderzoek
Zoeken naar de ideale cocktail: onderzoek naar 150 mixfondsen
Mixfondsen zijn een gemakkelijke manier om gespreid te beleggen tegen relatief lage kosten. Morningstar en de VEB onderzochten de prestaties van 150 in Nederland aangeboden mixfondsen. De verschillen zijn groot.

Hoe helder zijn beleggingsfondsen over hun doelen?
Een aantal fondshuizen geeft beleggers nog veel te weinig duidelijkheid over hun doelstellingen. Gelukkig zijn sommige aanbieders van beleggingsfondsen vrij expliciet over de te behalen beleggingsdoelstellingen. Optimix is de enige 'ruim voldoende'. BNP Paribas, Delta Lloyd en Triodos scoren 'Ondermaats'.

Dividend
Dividendfondsen voor een defensieve positionering van de beleggingsportefeuille
Nu aandelenmarkten dicht tegen hun toppen schurken komt het moment van een correctie dichterbij. Beleggers kunnen zich hiertegen beschermen door hun portefeuille defensiever in te richten. Morningstar helpt.

DWS Top Dividende veiligste haven voor dividendbelegger
Dividendfondsen bieden beleggers bescherming in dalende markten. Maar niet allemaal evenveel. Morningstar analyseert aan de hand van 8 criteria het defensieve karakter van 26 dividendfondsen. Lees waarom DWS Top Dividende het meest en Aberdeen Global World Equity Dividend het minst defensieve dividendfonds is.

Dividendfondsen verdeeld over herstel banken
Bankaandelen lijken weer populairder te worden bij dividendfondsen, omdat de financiële sector kansen biedt op hoge dividendgroei. Toch is niet elke fondsmanager overtuigd van het herstel van de banken na de financiële crisis.

Rentestijging is grootste dreiging voor dividendfondsen
De lage yield op obligaties is een belangrijke drijfveer geweest voor de toenemende populariteit van dividendaandelen. Maar aan deze factor kan wel eens sneller dan gedacht een einde komen. De grote vraag is hoe dividendfondsen met deze factor omgaan.

Dividend Aristocrats voor een onbegrensde dividendhistorie
Er zijn een aantal Europese ondernemingen die een lange staat van dienst hebben als het gaat om het betalen van dividend. Maar wie wil beleggen in bedrijven die al decennia lang hun dividend laten groeien moet toch echt in Amerika zijn. Het land van de onbegrensde mogelijkheden en dus ook van de onbegrensde dividend track records.

Nieuwe werkelijkheid: dividendaandelen zijn overal te vinden
Het uitbetalen van dividend is voorbehouden aan volwassen bedrijven uit defensieve sectoren die gevestigd zijn in ontwikkelde landen. Deze veronderstelling leeft bij veel beleggers, maar gaat niet langer op. Dividendaandelen zijn tegenwoordig overal te vinden.

Dividendbeleggen vervaagt
Er voltrekt zich een paradigmaverschuiving in dividendland. Dividendfondsen van M&G en Invesco beleggen in bedrijven die (nog) geen dividend betalen. ING's dividendfondsen eigenen zich meer flexibiliteit toe. Morningstar is positief en sceptisch.


Wat anderen zeggen
De 23 meest briljante inzichten van Warren Buffett over beleggen
Warren Buffett is de meest succesvolle belegger in de geschiedenis. Zijn beleggingsfilosofie is geen geheim en regelmatig deelt hij zijn visie in interviews en in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway. Een samenvatting in 23 citaten.


Zomers leesvoer voor de belegger
Gewoonlijk presenteert Morningstar beleggingsfondsen en aandelen die zijn analisten tot de beste en/of meest ondergewaardeerd beschouwen. Dit keer komen ze met boeken waarvan ze vinden, dat een belegger of iemand die ook maar enigszins in de financiële wereld geïnteresseerd is, moet hebben gelezen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings