Kempen Global High Dividend Fund weer gedeeltelijk open

Het Kempen Global High Dividend Fund gaat na bijna een jaar gesloten te zijn voor nieuwe beleggers haar poorten deels heropenen. De beheerders houden echter een vinger aan de pols om het dividendfonds – in het belang van bestaande beleggers – niet te groot te laten worden.

Jeffrey Schumacher, CFA 12 januari, 2015 | 16:50
Facebook Twitter LinkedIn

Kempen Global High Dividend Fund ging op 17 februari 2014 dicht voor beleggers. De beleggingsstrategie had haar vooraf bepaalde capaciteitslimiet van EUR 2,5-3 miljard bereikt. De grens was door het beheerteam onder leiding van Jorik van den Bos (foto) ingesteld om te voorkomen dat teveel instroom de uitvoering van het beleggingsproces zou belemmeren. Het dividendfonds heeft een gedeeltelijke hang naar mid- en small-cap aandelen. Hiervoor zou het lastiger worden om de posities in een min of meer gelijk gewogen portefeuille te handhaven wanneer het fonds in omvang zou blijven groeien. In het belang van bestaande beleggers is destijds besloten om het fonds te sluiten voor instroom, met inbegrip van de mogelijkheid tot herbelegging van het dividend. Beleggers die wilden uitstappen konden dit gewoon blijven doen.

In het afgelopen jaar is er sprake geweest van een uitstroom bij Kempen Global High Dividend Fund, die deels werd veroorzaakt doordat het fonds vanwege de sluiting uit beheerportefeuilles bij grootbanken werd gehaald. Hierdoor heeft de strategie nu een omvang bereikt van EUR 2,1 miljard. Dat biedt weer ruimte om het beleggingsfonds weer open te stellen voor nieuwe beleggers (en herbelegging van dividend), zij het in beperkte mate.

Kempen typeert de heropening als een 'soft open', wat betekent dat inschrijvingen tot EUR 10 miljoen worden gehonoreerd. Bij bedragen daarboven is toestemming van de beheerder nodig. Op 19 januari opent het fonds de poort, waarbij de capaciteitslimiet onveranderd op EUR 2,5-3 miljard blijft staan.

Populair
Kempen Global High Dividend Fund en zijn kleine broertje Kempen European High Dividend Fund behoren tot de enige drie Nederlandse beleggingsfondsen met de hoogste Morningstar Analyst Rating 'Gold'. Beide fondsen zijn populair onder Nederlandse beleggers en zijn een vaste waarde in het maandelijkse overzicht van de meest opgezochte beleggingsfondsen op morningstar.nl.


Lees ook

De prijs van rentmeesterschap
De hard close van Kempen Global High Dividend Fund is naast een verstandig ook een moedig besluit. Rentmeesterschap en winstmaximalisatie gaan nu eenmaal niet samen. Dat is de prijs van goed rentmeesterschap.Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten