Daar zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards 2015

Sta ik er tussen of niet? Met die vraag zullen veel fondsbeheerders vanochtend - vroeg - zijn opgestaan om onze nieuwsbrief te spellen en onze website te bekijken. De nominaties voor de Morningstar Awards zijn een feit. 

San Lie 11 februari, 2015 | 21:50
Facebook Twitter LinkedIn

Sta ik er tussen of niet? Met die vraag zullen veel fondsbeheerders vanochtend - vroeg - zijn opgestaan om onze nieuwsbrief te spellen en onze website te bekijken. Want, zoals eerder aangekondigd, publiceren wij vandaag de genomineerden voor de felbegeerde Morningstar Awards. En zoals ik vorige week al aankondigde, was het ook dit jaar weer erg spannend.

Passief terug van weggeweest
Passieve indexproducten behoren dit jaar veek meer tot de genomineerden. ETFs en indexfondsen doen elk jaar mee, maar vorig jaar drong geen enkele ETF door tot de top 3 van beste fondsen. Dit jaar wel: kalenderjaar 2014 bleek in een aantal categorieën een moeilijk jaar te zijn voor actieve fondsbeheerders, waar in sommige gevallen slechts een enkeling in staat bleek de benchmark te verslaan.

Opvallend in dit opzicht:

  • Twee ETFs die in de categorie 'Aandelen Nederland' meedingen naar een Award.
  • De ETFs van iShares in de categorieën 'Aandelen Verenigde Staten', 'Aandelen Wereldwijd' en 'Obligaties Emerging Markets'.
  • iShares en Vanguard als genomineerden in een aantal Fund House categorieën


Bekende namen
Beleggers die de Morningstar Awards al langere tijd volgen, komen zeker een aantal bekende namen tegen.

  • Kempen Orange Fund is al vaker genomionneerd geweest en heeft al vaker gewonnen.
  • First State domineert zowel de categorie ´Aandelen Emerging Markets´ als de categorie ´Aandelen Azië-Pacific´.
  • ING Investment Management sleepte vorig jaar veel Awards voor zijn mixfondsen in de wacht en is ook dit jaar weer genomineerd. Maar heeft nu concurrentie van ABN Amro.
  • Delta Lloyd L Bond Euro was ook eerder genomineerd.


Beleggingsfondsen van eigen bodem
Vaak wordt met enig dedain gesproken over de Nederlandse fondsensector, die er maar bekaaid zou afkomen tegenover de grote internationale mastodonten. Dat valt wel mee. Ik zie een aantal fondsen van binnenlandse makelij meedingen naar de Awards. ING IM, ABN AMRO, Kempen, Optimix, Delta Lloyd, Think, Hof Hoorneman en Aegon houden de Nederlandse eer hoog.

Laat ik niet al te veel vooruitlopen op de winnaars. Voor nu wil ik alle genomineerden alvast van harte feliciteren! En moeten de fondsbeheerders opnieuw in spanning zitten of ze uiteindelijk een Morningstar Award winnen.


De winnaars worden bekendgemaakt op 9 april 2015 tijdens een feestelijke avond in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam.


Bekijk voor meer informatie over de genomineerde beleggingsfondsen en fondshuizen:

Nominaties aandelenfondsen

Nominaties obligatiefondsen

Nominaties mixfondsen

Nominaties fondshuizen

Daar zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards 2015


Nederlandse en Europese erkenning
Naast de Morningstar Awards voor de beste Nederlandse beleggingsfondsen en fondshuizen reikt Morningstar met de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards ook een prijs uit aan de beste fondsbeheerders in Europa. De nominaties voor deze Awards worden medio februari bekendgemaakt.
Meer weten over de Morningstar Awards en de Morningstar European Fund Manager of the Year Award en het verschil tussen beide prijzen, lees dan Het Award-seizoen barst los.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten