Enquête: hoe te reageren op de opmars van passief?

Passief beleggen is in opkomst. Of beleggers een voorkeur hebben voor passieve of actieve beleggingsfondsen, verschilt echter per beleggingscategorie. Wat zou dit volgens u moeten betekenen voor het productaanbod van fondshuizen? Morningstar en Fondsnieuws zijn benieuwd naar uw mening.

Morningstar Benelux 16 maart, 2015 | 11:35
Facebook Twitter LinkedIn

2014 Was een lastig jaar voor actief beheerde beleggingsfondsen om een bovengemiddeld rendement te boeken. De meeste actieve fondsen wisten de benchmark dan ook niet te verslaan. De prominente aanwezigheid van ETFs en indexfondsen onder de genomineerden voor de Morningstar Awards illustreert het achterblijven van ‘actief’ op ‘passief’.

Door deze trend laait de discussie over actief versus passief fondsbeheer weer op, tegen een achtergrond waarbij beleggers steeds meer een voorkeur voor passieve fondsen hebben. Ze onttrekken geld aan actieve fondsen en dirigeren dat naar ETFs en indexfondsen, blijkt uit gegevens van Morningstar over de kapitaalstromen van en naar beleggingsfondsen.
Morningstar verdiepte zich in deze trend en deed onderzoek naar de vermogenscategorieën die beleggers liever met actieve of met passieve fondsen bespelen.

Maar we zijn ook benieuwd naar uw mening. Wat vindt u van de genoemde trend? Wat zou dit volgens u moeten betekenen voor het productaanbod van passieve en actieve fondshuizen? Deel uw mening met ons en vul de enquête in. De resultaten van het onderzoek van Morningstar en van deze enquête worden op donderdag 9 april bekendgemaakt.

Op die dag worden ook de Morningstar Awards uitgereikt. Voorafgaand aan de uitreiking vindt een debat plaats tussen algemeen directeur Roderick Munsters van Robeco, algemeen directeur en directeur beleggingen Jacco Maters van Delta Lloyd Asset Management en hoofd Europa bij Aegon Asset Management Eric van der Maarel. Zij zullen onder meer ingaan op de vraag hoe actieve fondshuizen op de sterke opmars van passieve producten moeten reageren.

Hartelijk dank voor uw medewerking!

Redactie Fondsnieuws
Researchafdeling Morningstar


Klik hier voor de enquête. Het beantwoorden van de vragen duurt slechts enkele minuten. U kunt erop vertrouwen dat uw antwoorden volstrekt anoniem blijven.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten