Onder de loep: beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen

In een serie artikelen analyseert Morningstar de prestaties van beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen. Dat doen we grondig: actief beheerde fondsen versus ETFs en indexfondsen, het hoogste en laagste rendement, in- en uitstroom van beleggersgeld. En welke fondsen hebben de voorkeur van de analisten van Morningstar?

Jeffrey Schumacher, CFA 20 juli, 2015 | 0:09
Facebook Twitter LinkedIn

De beurzen schoten bij aanvang van 2015 uit de startblokken. Een sterker wordende Amerikaanse dollar gaf Europese aandelen een duw in de rug, net als de scherp gedaalde olieprijzen. Onderliggend duwt de search for yield beleggers naar aandelenmarkten en trekt de economie vooral in Amerika steeds verder aan. De grootste boost kwam echter vanuit de ECB, waar president Mario Draghi zijn 'QE bazooka' inzette door op 22 januari aan te kondigen om tot september 2016 maandelijks voor EUR 60 miljard staatsobligaties te gaan opkopen om op die manier de dreiging van deflatie weg te nemen. Na zijn “whatever it takes” toespraak in 2012 zette ook deze bekendmaking de markt in vuur en vlam. Dubbelcijferige rendementen waren voor veel beurzen dan ook het gevolg.

Minder uitbundig
In het tweede kwartaal was de stemming minder uitbundig. Hoewel Amerikaanse indices nog nieuwe records bereikten, houdt de markt er steeds meer rekening mee dat de Amerikaanse centrale bank Fed de rente dit jaar gaat verhogen nu de economie steeds meer aantrekt. Marktstrategen verwachtten voor 2015 een toename van de volatiliteit, en die kwam er ook. Beleggers die hun geld hebben belegd in Chinese A aandelen hebben een mooie winst kunnen maken, maar de volatiliteit van de laatste weken is ongekend. Hetzelfde geldt voor de omslag op de obligatiemarkt, waar de rente op 10-jarige Duitse staatsobligaties in een paar weken van een absoluut diepterecord van 0,07 procent opliep tot bijna 1 procent. Volatiliteit is hier niet het enige punt van zorg, maar vooral de (il)liquiditeit in de obligatiemarkt.

De grootste onrust kwam echter uit Griekenland, dat nu een wanbetaler is geworden na het niet terugbetalen van een lening van het IMF. Hoe de toekomst van Griekenland eruit ziet en of het daarbij nog onderdeel van de eurozone zal blijven is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Ondanks dat de beurzen wereldwijd terrein moesten inleveren in het tweede kwartaal van 2015, behaalde de MSCI World Index nog altijd een behoorlijk rendement van 11,46 procent. Actief beheerde beleggingsfondsen hebben een sterk eerste halfjaar achter de rug, waarin veel fondsen de MSCI World Index voor wisten te blijven. Een broodnodig succes na een zeer teleurstellend 2014 en de matige succesratio’s over langere perioden.

Serie artikelen
Ondanks de veelbelovende start van 2015 zijn er over een langere periode gemeten slechts enkele actieve fondsen in staat gebleken om gecorrigeerd voor risico de MSCI World Index te verslaan. Deze serie artikelen bespreekt deze fondsen, die ieder hun eigen verhaal hebben.

Verder kijken we naar de ontwikkelingen van het beheerd vermogen en de in- en uitstroom van beleggersgeld bij zowel actief als passief beheerde beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen wereldwijd large-cap gemengd'. We zien dat passief oprukt, maar actief in absolute termen nog steeds dominant is in Europa.

Daarnaast analyseren we de prestaties in de eerste jaarhelft, waarin we de best presterende en slechtst presterende fondsen uitlichten.

Een overzicht van de Morningstar Analyst Ratings laat zien in welke wereldwijde aandelenfondsen de Morningstar analisten vertrouwen hebben en in welke niet. Tevens bespreken we de fondsen waarvoor de Morningstar Analyst Rating in het afgelopen halfjaar is veranderd


Lees alle artikelen in deze serie

Wereldwijde aandelenfondsen: actief beheer laat zich zien
Na een teleurstellend 2014 is het eerste halfjaar van 2015 veelbelovend gestart voor actief beheerde fondsen: 55 procent verslaat de MSCI World Index.


Consistent bovengemiddeld rendement zeldzaam bij wereldwijde aandelenfondsen
Slechts weinig fondsen zijn op langere termijn in staat gebleken de MSCI World Index op basis van risico-gecorrigeerde rendementen te verslaan. Morningstar bespreekt de drie beleggingsfondsen die dit in de afgelopen vijf jaar wel voor elkaar hebben gekregen: ASN Duurzaam Aandelenfonds, Robeco BP Global Premium Equities en Fidelity World.

Trends in beheerd vermogen en kapitaalstromen voor wereldwijde aandelenfondsen
Actief beheerde beleggingsfondsen zien nog steeds het meeste geld van beleggers binnenkomen. Maar de vraag is hoe lang nog, want ETFs en indexfondsen stomen op.


Wereldwijde aandelenfondsen: de winnaars en verliezers in de eerste helft van 2015
Wat waren de succesnummers van de eerste jaarhelft en welke beleggingsfondsen presteerden teleurstellend? Morningstar legt beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen langs de meetlat.


Morningstars oordeel: de beste beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen
Welke beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen hebben een positieve Morningstar Analyst Rating. En wat zijn de veranderingen geweest in de beoordeling van wereldwijde aandelenfondsen door de analisten van Morningstar?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten