Grondstoffen uit de gratie bij dividendfondsen (2)

Fors gedaalde grondstofprijzen bedreigt dividend van mijnbouwers.

Jeffrey Schumacher, CFA 12 oktober, 2015 | 10:20
Facebook Twitter LinkedIn

Oliebedrijven zijn niet de enige grondstof gerelateerde industrie waar de druk op het dividend toeneemt. Ook voor mijnbouwers ligt de focus nu meer op overleven dan het belonen van aandeelhouders. De prijzen voor grondstoffen als ijzererts, koper en steenkool zijn in de afgelopen drie jaar 10 tot 50 procent gedaald, en staan mijlenver van de records die tijdens de hoogconjunctuur voor de crisis in 2008 werden bereikt. De onderstaande grafiek geeft de rendementen weer van diverse grondstoffen over de afgelopen drie jaar.

Grondstoffen fors in prijs gedaald:

Klik op het plaatje voor een grotere weergave.

Vooral de prijsdaling van ijzererts heeft grote impact op de mijnbouwers uit de sector. Het Braziliaanse Vale is ’s werelds grootste ijzerertsproducent, maar ook de Australische mijnbouwconglomeraten Rio Tinto en BHP Billiton zijn in belangrijke mate afhankelijk van de ontwikkeling van staal- en ijzerertsprijzen. Zo kwam 28 procent van de omzet bij BHP Billiton in 2014 uit de ijzerertsdivisie, terwijl deze divisie een aandeel van 45 procent had in de brutowinst.

De afkoelende Chinese economie, de belangrijkste bestemming voor ijzererts en staal, heeft grote impact gehad aan de vraagzijde. Maar ondanks de gedaalde prijzen blijven de mijnbouwgiganten hun productie opvoeren en de markt overspoelen met ijzererts. Vale heeft nog steeds als doel om de huidige productie van 340 miljoen ton ijzererts op te voeren naar 450 miljoen ton in 2018, BHP Billiton wil groeien van 254 miljoen ton naar 290 miljoen ton en Rio Tinto van 340 miljoen ton naar 360 miljoen ton. De crux zit hem in het zo goedkoop mogelijk produceren, wat voor de grote drie (Vale, BHP Billiton en Rio Tinto) geen probleem is omdat ze behoren tot de producenten die onderaan de kostencurve opereren. Bij de huidige prijzen zijn zij, in tegenstelling tot kleinere concurrenten, nog steeds winstgevend.

De val in grondstofprijzen en het uitblijven van het zicht op verbeterende marktomstandigheden zorgden ervoor dat Standard & Poors in april acht mijnbouwers op credit watch negative zette, wat betekent dat de kredietbeoordelaar overweegt om de kredietwaardigheid naar beneden bij te stellen. De aanhoudende prijsdruk zorgt er ook voor dat mijnbouwbedrijven voor lastige keuzes komen te staan.

Complexe keuzes: groei, dividend of credit rating
De scherp gedaalde grondstofprijzen zorgen voor scherpe winstdalingen en dwingen mijnbouwers om een lastige keuze te maken tussen toekomstige groei of het handhaven van het dividend. BHP Billiton en Rio Tinto hebben zich gecommitteerd aan hun progressieve dividendbeleid en beweren stellig dat zij hier niet aan zullen tornen. Bij de huidige grondstofprijzen zullen er echter maatregelen getroffen moeten worden om deze belofte gestand te kunnen doen. Dit betekent dat investeringen op een lager pitje worden gezet, waarmee de toekomstige groei wordt beperkt. Daarnaast behoren ook de verkoop van niet-kernactiviteiten of het verhogen van de schuld tot de mogelijkheden om genoeg kasstroom te genereren om het dividend te kunnen betalen. Het behouden van de credit ratings is een andere uitdaging voor de mijnbouwers, wat bij een verlaging kan leiden tot hogere financieringskosten van schulden.

Net als de oliemajors hebben diverse mijnbouwbedrijven aangekondigd om het exploratiebudget en kapitaalsinvesteringen terug te brengen. BHP Billiton snijdt bijvoorbeeld US$ 3,8 miljard in de uitgaven, terwijl Rio Tinto US$ 4,8 miljard minder gaat spenderen. Vooral exploratiebudgetten worden neerwaarts aangepast. Dit kan tot gevolg hebben dat mijnbouwers gaan onderinvesteren, waardoor hun pijplijn onder druk komt te staan en daardoor hun mijnen uitgeput raken om aan de toekomstige vraag naar grondstoffen te kunnen voldoen. Consultant EY plaatste dit risico in de top-10 risico’s voor mijnbouwbedrijven. De onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van wereldwijde mijnbouw exploratiebudgetten.

Klik op het plaatje voor een grotere weergave.

Dividendbeleid kraakt
De neergang in grondstofprijzen doet de vraag rijzen in hoeverre het dividendbeleid van de mijnbouwers houdbaar is. Freeport McMoRan, ’s werelds grootste beursgenoteerde koperdelver, verlaagde in maart van dit jaar het dividend met 84 procent om de balans verder te versterken in de huidige omstandigheden.

Grondstoffenhandelaar/mijnbouwer Glencore werd eveneens hard geraakt door de dalende koperprijs. Het bedrijf nam in 2013 mijnbouwbedrijf Xstrata over, dat grotendeels afhankelijk was van de opbrengst van koper en kolen. Nu deze prijzen op een zesjarig dieptepunt staan, rapporteerde het bedrijf een winstdaling van 29 procent over het eerste halfjaar. Een reeks drastische maatregelen moet de onderneming weer op de rit zetten, waarbij het handhaven van de kredietwaardigheid het primaire doel lijkt te zijn. Kapitaalsinvesteringen worden teruggeschroefd van US$ 6,8 miljard naar US$ 5 miljard, kostenbesparingen moeten US$ 400 miljoen opleveren, bedrijfsonderdelen gaan in de verkoop, de koperproductie in Zambia en Congo wordt voor 18 maanden stilgelegd, de zink productie wordt drastisch teruggebracht, de schuld moet met een derde worden verlaagd, er wordt voor US$ 2,5 miljard aan aandelenkapitaal opgehaald en het slotdividend voor 2015 en het interim dividend voor 2016 worden geschrapt. Het aandeel ging 9,7 procent onderuit en is nu bijna 70 procent minder waard dan de prijs waarvoor het bedrijf in 2011 naar de beurs ging.

Goudmijnbedrijven Barrick Gold en Goldcorp hebben er ook voor gekozen om het dividend scherp te verlagen. Bij een aanhoudende bearmarkt in grondstoffen is het niet uit te sluiten dat er meer mijnbouwers gaan volgen die het dividendbeleid moeten aanpassen.

Een witte raaf is wellicht BHP Billiton, dat in augustus het dividend met 2 cent verhoogde bij een daling van 63 procent in de winst voor belastingen. Het bedrijf stelt gecommitteerd te zijn aan het handhaven van het dividend en ondanks de val in grondstofprijzen door de sterke kasstroom, het reduceren van de schuld en het snijden in kosten zelfs het progressieve dividendbeleid te kunnen handhaven.

De onderstaande tabellen geven de top-5 dividendfondsen weer met de hoogste en laagste blootstelling naar de subsector metals & mining.


Hoogste blootstelling aan mijnbouw:

Laagste blootstelling aan mijnbouw:

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten