Parkeren

Ondanks het zonnetje buiten, hebben beleggers momenteel te maken met een guur klimaat op de financiële markten. De nervositeit op de aandelenmarkten is hoog en aandelenkoersen lijken sinds begin augustus hun bodems te testen. 

San Lie 07 oktober, 2015 | 13:52
Facebook Twitter LinkedIn

Veel beleggers hebben dan ook eieren voor hun geld gekozen en besloten hun geld even veilig te parkeren. Vooral aandelenfondsen hadden te maken met uitstroom: Europese beleggers verkochten in augustus voor meer dan 20 miljard euro. Een absoluut record sinds augustus 2011, toen een mogelijk Grexit voor massale verkopen zorgde.

Maar waar normaliter obligatiefondsen deze uitstroom opvangen, was dat dit keer niet het geval. Mede als gevolg van de angst voor mogelijke renteverhogingen verkochten beleggers in augustus juist voor ruim 17 miljard euro aan obligatiefondsen.

Alhoewel het meeste geld (tijdelijk) geparkeerd werd in zogeheten geldmarktfondsen, zijn er ook andere fondsen die nog steeds geld aantrekken. Dit betreft vooral allocatiefondsen en zogenaamde multi-strategie fondsen met een focus op absolute return, oftewel fondsen die in alle marktomstandigheden positieve rendementen moeten laten zien. Dit laatste spreekt beleggers kennelijk erg aan, getuige de instroom van ruim 27 miljard euro sinds begin dit jaar.

Toch is het goed hier het kaf van het koren te scheiden. Veel van dit soort fondsen zijn pas vrij recent opgericht, door fondshuizen die hier totnogtoe geen noemenswaardig track record in hebben laten zien. Of die hun beloften kunnen nakomen, moet dus nog maar blijken.

San Lie is Hoofd Research bij Morningstar Benelux. 

Deze column verscheen afgelopen zaterdag in De Telegraaf.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings