Beleggingsfonds van de week: Candriam Equities L Biotechnology

Dit fonds profiteert van de specialistische kennis en ruime ervaring van beheerder Rudy van den Eynde. De recente uitbreiding van het team zien wij als een positief signaal. Hiermee worden de mogelijkheden voor diepgaande research naar de innovatie in de sector vergroot. Een goede optie voor beleggers in deze volatiele sector.

Jeffrey Schumacher, CFA 16 december, 2015 | 17:01
Facebook Twitter LinkedIn

Candriam Equities L Biotechnology in het kort:


Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive


Als er een sector te benoemen is die na de economische crisis goed heeft gepresteerd dan is het de sector biotechnologie. Jarenlang kabbelde de koersen voort, maar sinds 2010 heeft er een sterke koersstijging plaatsgevonden die de sector naar ongekende hoogte heeft gevoerd. De introductie van de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, heeft de gezondheidssector een boost gegeven. Daarbij profiteerden biotechnologiebedrijven van aflopende patenten van grote farmaceuten, waardoor de noodzaak voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen toenam.

Deze positieve marktomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat bedrijven als Gilead en Celgene konden uitgroeien tot miljardenbedrijven. Sinds 2010 steeg de Nasdaq Biotechnology index 425 procent in waarde. Hoewel dit al fors meer is dan de MSCI World index (107 procent), valt dit percentage in het niet bij de duizelingwekkende rendementen die sommige biotechnologieaandelen over deze periode hebben behaald: ACADIA Pharmaceuticals +3200 procent, Regeneron Pharmaceuticals + 2800 procent en Retrophin +2700 procent.

Tegenover deze succesverhalen staan echter ook gigantische miskleunen, zoals Celladon dat in 2015 94 procent van de beurswaarde zag verdampen. Hiermee arriveren we bij een kenmerk van biotechnologieaandelen: het is vaak alles of niets, vooral bij de jonge bedrijven die nog vooraan in het ontwikkelingsproces van hun medicatie zitten. Dat zorgt er voor dat het risico van de sector bovengemiddeld is en dat het onderscheiden van winnaars en verliezers heel belangrijk is.

Het analyseren van biotechnologieaandelen is echter zeer complex en vereist diepgaande kennis van de sector en het analyseren van klinische data. Omdat dit voor veel beleggers buitengewoon moeilijk is, kan een beleggingsfonds dat zich toelegt op deze sector uitkomst bieden. Bijkomend voordeel is dat er meteen een goede spreiding wordt gerealiseerd, waarmee het grote individuele aandelenrisico van biotechnologieaandelen kan worden verminderd. Candriam Equities L Biotechnology is een specialistisch biotechnologiefonds waar Morningstar vertrouwen in heeft. Het fonds dat al 15 jaar onder leiding staat van de gelouterde Rudi van den Eynde heeft een Bronze Morningstar Analyst Rating.

Beheer
Rudi van den Eynde beheert dit fonds sinds de oprichting in april 2000. Dat maakt hem een van de meest ervaren beheerders in biotechnologie-aandelen. In die periode heeft hij veel kennis verzameld over de bedrijven in het universum, de medische industrie en het beoordelen van klinische data. Dat maakt hem deskundig op dit gebied, wat volgens ons een absolute noodzakelijkheid is om in deze sector de juiste beleggingsbeslissingen te kunnen maken. Ook de grote diversiteit aan contacten en de kennis die deze personen en instituten met zich mee brengen, dragen bij aan de toegang van het team tot kwalitatief hoogwaardige informatie. Van den Eynde beheerde het fonds lange tijd grotendeels alleen. In 2012 kreeg het fonds de beschikking over een junior analist zonder relevante ervaring. In 2013 voegde zich nog een analist bij het team. Hoewel deze analist geen eerdere ervaring heeft in de financiële sector heeft hij wel een sterke achtergrond in de biotechnologiesector. Eind 2015 werd het team wederom versterkt met een analist met goede ervaring in de biotechnologiesector. Wij waarderen de uitbreiding van het team, maar zien nog steeds een groot beheerdersrisico omdat veel kennis en contacten rond Van den Eynde geconcentreerd zijn. Hoewel Van den Eynde met een carrière van 27 jaar bij Candriam een stabiele factor is gebleken, maakt de afhankelijkheid van zijn persoon ons wat terughoudender.

Fondshuis
Candriam is in februari 2014 ontstaan toen New York Life Investments (NYLI) de vermogensbeheertak van Dexia overnam. Hiermee kwam een einde aan een lang verkoopproces en de daarmee gepaard gaande onzekerheid. Met NYLI heeft Candriam een sterke moeder en richt het zich op de groei van het beheerd vermogen. Het personeelsbestand wordt met 10% uitgebreid. Ongeveer de helft van deze vacatures zijn voor functie gelieerd aan de beleggingsteams. Dit vinden wij een positieve ontwikkeling omdat de beheerteams van Candriam niet bijzonder groot zijn. Dit in relatie tot het zeer uitgebreide fondsaanbod maakt het volgens ons een uitdaging om bovengemiddeld presterende fondsen te creëren. Ondanks eerdere inspanningen zou Candriam er volgens ons goed aan doen om het fondsaanbod verder te rationaliseren. De onzekerheid van de afgelopen jaren ging gepaard met slechts een beperkte personele omloop. Desalniettemin zijn er bijvoorbeeld binnen de aandelentak de nodige wijzigingen doorgevoerd, zowel in personeel als in de beleggingsprocessen. Deze zijn niet altijd even succesvol gebleken. Over het algemeen zijn de prestaties van de fondsen middelmatig met hier en daar een enkele positieve uitschieter. De communicatie naar beleggers toe lijkt in orde en de kosten van de fondsen zijn gemiddeld. De variabele beloning van beheerders is gelinkt aan langere termijn prestaties, wat wij een goede zaak vinden.

Proces
Het proces is gebaseerd op fundamenteel bottom-up aandelenonderzoek, waarbij de analyse van klinische data cruciaal is. Het team richt zich vooral op innovatie binnen de biotechnologie. Hierdoor belegt het fonds niet enkel in namen uit de Nasdaq Biotechnolgy index, maar ook in kleinere bedrijven. Het fonds hanteert een minimale marktkapitalisatie van USD 100 miljoen, waardoor er ongeveer 460 namen overblijven. Het vooronderzoek dat volgt bestaat uit het in kaart brengen van de trends in de markt, bijvoorbeeld door het lezen van wetenschappelijke artikelen, het bijwonen van congressen, bedrijfspresentaties en het volgen van gezaghebbende instellingen en personen in de medische sector. Voor ongeveer 200 namen volgt een uitgebreid onderzoek, waarbij het team de bedrijven doorlicht en waardeert. Voor grotere bedrijven worden de belangrijkste medicaties beoordeeld en kan via traditionele waarderingsmethoden het opwaarts potentieel worden bepaald. Voor kleinere bedrijven is dit lastig omdat deze vaak nog geen omzet genereren. Hierbij is het schatten van het potentieel cruciaal. Hierbij spelen factoren als ziektebeeld, concurrentie, klinische data en patenten een rol. Het fonds belegt doorgaans vooral in bedrijven die actief zijn vanaf fase 2 van het ontwikkelingsproces. Bedrijven die slechts 1 product in de pijplijn hebben kunnen in een kleinere positie worden opgenomen.

Performance
Rudi van den Eynde heeft een indrukwekkend track record opgebouwd. Hij verslaat het categoriegemiddelde op 3, 5, 10 en 15 jaar met ruime cijfers. Vooral in 2009 en 2010 presteerde het fonds beduidend beter dan de categorie. Sinds de start behaalde het fonds een geannualiseerd rendement van 11,51% tegenover 6,26% voor het categoriegemiddelde. Het fonds is echter wel risicovoller dan vergelijkbare fondsen. De jaarlijkse standaarddeviatie gemeten over 10 jaar bedraagt 22,62% versus 18,08% voor de categorie. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat sommige concurrenten ook in farmaceuten beleggen, die doorgaans een stabieler rendementspatroon kennen. Door de toename van large-caps en diversificatie van de portefeuille is de standaarddeviatie over 3 en 5 jaar echter meer in lijn met het categoriegemiddelde. Voor risico gecorrigeerd behoort dit fonds tot het beste kwartiel op zowel drie, vijf als tien jaar. Het fonds laat op 10 jaar ook de Nasdaq Biotechnology index achter zich, maar heeft het over kortere perioden wel moeten afleggen ten opzichte van deze index. Van den Eynde heeft onmiskenbaar een sterk track record neergezet op basis van de uitvoerige bottom-up analyse van de kansen in de sector.

Kosten
Het fonds is met een lopende kosten factor van 1,82% iets goedkoper dan vergelijkbare fondsen, waarvan de mediaan op 2,02% ligt.

 

Onderstaand een overzicht van biotechnologiefondsen, gesorteerd op YTD rendement:

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings