Top 5 fondshuizen: iShares aan kop

iShares heeft dit jaar (tot en met november) haar dominante positie in de Europese markt onderstreept. De instroom voor de ETF-aanbieder kwam zelfs hoger uit dan die voor moederconcern BlackRock, aanbieder van actief beheerde fondsen en indexfondsen.

External Writer 28 december, 2015 | 10:05
Facebook Twitter LinkedIn

De combinatie heeft in Europa nu 263 miljard euro onder beheer, blijkt uit cijfers van de fondsenvergelijker.

In de top 5 van fondshuizen met grootste instroom, die Morningstar op verzoek van Fondsnieuws samenstelt, is de nummer drie, Eurizon Capital, een opvallende verschijning. Het Italiaanse fondshuis profiteerde onder andere van een draai van beleggers van spaargeld, staatsobligaties en vastgoed naar allocatiefondsen.

Voor Italiaanse fondshuizen was het sowieso een goed jaar, want ook Pioneer en het relatief kleine Anima zagen per saldo respectievelijk 9 miljard en 5 miljard euro aan nieuw geld binnenstromen.

De onderstaande top 5 is exclusief de instroom voor geldmarktfondsen. Zou die worden meegeteld, dan had het Franse Amundi Asset Management bovenaan het lijstje gestaan met een instroom van ruim 35 miljard euro.

Alternatieve fondsen
Allocatiefonden eisten dit jaar iets meer dan de helft van de totale instroom van 261,9 miljard euro richting langetermijnfondsen in Europa voor zich op. De grootste groei in relatieve zin was echter beleggingsfondsen met een alternatieve strategie. De instroom van ruim 71 miljard euro betekende een autonome groei van het beheerd vermogen voor deze fondsen van bijna 25 procent.

Veel alternatieve fondsen zijn zogeheten absolute return fondsen die een positief rendement nastreven onder alle omstandigheden. Van deze fondsen is het GARS-fonds van Standard Life Investments de grootste. De Britse versie (en is ook een Luxemburgse) is zelfs het grootste beleggingsfonds van Europa.

Van de instroom richting alternatieve fondsen dit jaar ging 13,5 procent naar de strategie van Standard Life. Maar ook zestien andere beleggingsfondsen met een alternatieve strategie ontvingen dit jaar meer dan 1 miljard euro aan nieuwe middelen van beleggers.

Grootste uitstroom
Morningstar rangschikte ook de fondshuizen die dit jaar in Europa de grootste uitstroom hebben gezien. Hier staat Franklin Templeton met 19,6 miljard euro bovenaan, gevolgd door M&G met een uitstroom van 14,7 miljard euro.

Franklin Templeton is groot in obligatiebeleggen. Door de lage rentes en het verkrappende monetaire beleid door de Federal Reserve ontvluchten veel beleggers deze beleggingscategorie. M&G kende vooral uitstroom bij het Optimal Income Fund en Global Dividend Fund.

Op plek drie staat Aberdeen (-12,9 mrd), wat samenhangt met het grote aanbod fondsen van de asset manager dat belegt in opkomende markten. Dit jaar is het Schotse fondshuis al ruim 20 procent van haar assets krijtgeraakt.

Top 5 fondshuizen met grootste instroom

Cijfers dit jaar tot en met november (exclusief geldmarktfondsen, fund-of-funds en feeder funds)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten