Tijd voor de … Morningstar Awards

Pfff… het zit er bijna weer op: alle berekeningen en controles van de kandidaten voor de felbegeerde Morningstar Awards van dit jaar. We hebben de afgelopen weken weer veel fondsen bekeken, en ik kan u verklappen dat we ook dit jaar weer een aantal kansrijke kandidaten hebben moeten schrappen.

San Lie 03 februari, 2016 | 10:29
Facebook Twitter LinkedIn

Zo rapporteren sommige fondshuizen geen informatie over wie de fondsbeheerders zijn. Dan wordt het voor ons lastig om te bekijken wie er daadwerkelijk verantwoordelijk is geweest voor de prestaties van het fonds.

Bij een aantal andere fondsen heeft er vrij recent een manager-wisseling plaatsgevonden, wat voor ons ook reden is een fonds uit te sluiten.

In andere gevallen is een fonds weliswaar geregistreerd in deze markt, maar (voor zover wij konden traceren) nergens daadwerkelijk verkrijgbaar.

In sommige gevallen was het fonds te zeer geconcentreerd naar een zeer beperkt aantal landen (vooral bij obligaties), of sectoren (aandelen).

In andere gevallen hebben we onvoldoende portefeuilles van fondshuizen ontvangen, waardoor we onvoldoende konden opmaken welke beleggingsbeslissingen de prestaties hadden gedreven.

Wat mij elk jaar weer opvalt aan de fondshuizen die achteraf komen reclameren over het feit dat ze niet tot de genomineerden behoorden, is dat er veel tussen zitten die dat aan zichzelf te wijten hebben, simpelweg omdat ze ervoor kiezen de gordijnen zelf gesloten te houden door geen informatie aan te leveren, noch aan ons, noch aan u als belegger.

Dat neemt niet weg dat we ook dit jaar weer een aantal mooie fondsen hebben weten te vinden die een Award verdienen.

De uitreiking zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 14 april 2016.

San Lie
Head of Research Morningstar Benelux

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings