Morningstar Awards krijgen meer focus

Binnenkort is het weer zover: op 14 april zal Morningstar de Fund Awards uitreiken. Zoals altijd zullen er twee typen Awards uitgereikt worden: die voor categorieën en die voor fondshuizen.

San Lie 05 februari, 2016 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Wel is er dit jaar een wijziging: het aantal awards zal kleiner zijn dan voorgaande jaren. We concentreren ons op kernsectoren die volgens ons het meest relevant zijn voor beleggers en die hen het best helpen bij hun beleggingsbeslissingen.

Want dat is immers de missie van Morningstar: ‘to help investors make better decisions’, ofwel beleggers helpen bij hun beleggingsbeslissingen. Onze research laat zien dat beleggers soms moeite hebben met nauw gedefinieerde, volatiele fondsen. In de context van onze Awards denken we daarom dat het beter is te focussen op die categorieën die een relatief breed deel van de markt bestrijken.

Sterke prestatie over langere termijn
De methodologie blijft daarbij dezelfde: kwantitatieve score gecombineerd met een kwalitatieve controle door ons analistenteam. De methodiek herkent sterke prestaties over het jaar waar de award betrekking op heeft, maar beloont niet simpelweg eenjaarsrendementen. Want niet zelden blijken de best presterende fondsen over één jaar gewoon een meevaller te zijn, in plaats van een echte prestatie.

Daarom evalueren we in ons beoordelingsproces een periode van vijf jaar. Bovendien is er meer voor nodig dan alleen hoge rendementen. We leggen in ons oordeel ook sterk de nadruk op risico en onze analisten kijken naar factoren als de consistentie van rendement, wijzigingen in het fondsmanagement en buitengewone risico’s die in de portefeuille besloten liggen. Een volledige beschrijving van de methodologie is hier te lezen.

Vijf categorie-awards
Dit jaar zullen we vijf categorie-awards geven, waar dat er in 2015 nog 17 waren. De vijf zijn: Aandelen Nederland, Aandelen Europa, Aandelen Wereldwijd, EUR Obligaties en EUR Mixfondsen.

We hebben niet-kern categorieën zoals onder andere Aandelen Azië-Pacific en Aandelen Europa Small/Midcap laten vallen. We hebben ook categorieën gecombineerd, zoals de EUR Obligatie awards, maar daar wordt ieder fonds beoordeeld in relatie tot zijn eigen categoriegenoten. Na deze weging besluiten we welk fonds van ieder van de gecombineerde categorieën zich het meest heeft onderscheiden ten opzichte van zijn categorie.

Drie fondshuis-awards
Bij de fondshuis-awards hebben we de gelegenheid te baat genomen om zaken te vereenvoudigen. Er zijn voortaan drie awards voor het beste fondshuis: Aandelen, Vastrentend en Multi-Asset.

Alles overziend denken wij dat de wijzigingen meer recht doen aan de fondsen en de fondshuizen die de grootste verdiensten hebben geleverd op het gebied van de criteria die ten grondslag liggen aan de awards. Want dat is tenslotte waar het om gaat: een betere ervaring voor de belegger.

De wijzigingen in de Morningstar Awards staan overigens volledig los van onze European Fund Manager of the Year verkiezing. Die wordt geheel gebaseerd op het kwalitatieve oordeel van Morningstars fondsanalisten.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings