Beleggen voor beginners: op zoek naar alpha

Het rendement van beleggingsfondsen: daar heeft Morningstar het vaak over. Er zijn verschillende soorten rendement waar een belegger naar kan kijken. In dit artikel gaan we in op de componenten waaruit rendement is opgebouwd. Ook leggen we een van de belangrijkste vaktermen voor beleggers uit: alpha.

Jeffrey Schumacher, CFA 14 april, 2016 | 12:55
Facebook Twitter LinkedIn

Bruto versus netto
In het artikel ‘Beleggingsfondsen in een notendop’ kwamen de termen bruto en netto rendement al aan de orde. Een bruto rendement is het rendement van de beleggingsportefeuille voor aftrek van kosten. Het geeft dus het pure resultaat van de beheeractiviteiten van de fondsbeheerder weer.

Maar het is voor beleggers weinig relevant. Want een fonds dat een bruto rendement haalt van tien procent en twee procent kosten rekent, heeft het minder goed gedaan dan een fonds dat negen procent rendement behaalt en een half procent kosten rekent. Voor beleggers is het netto rendement, dus na aftrek van kosten, het enige relevante rendementscijfer.

Rendementsbronnen
Het lijkt voor beleggers eenvoudig om te zien wat het rendement van hun beleggingen is. Kijk op de beleggingsrekening en in één oogopslag is te zien dat aandeel X de vorige dag twee procent is gestegen en beleggingsfonds Y drie procent in waarde is toegenomen. Deze rendementen vertellen echter maar een deel van het verhaal. Er zijn namelijk meerdere componenten die het rendement van een belegging bepalen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies