Morningstar Analyst Ratings voor Robeco ongewijzigd na wijziging bedrijfsstructuur

Robeco Groep N.V. kondigde aan haar bedrijfsstructuur aan te gaan passen. Voor zover Morningstar analisten op dit moment kunnen inschatten, zal de invloed op onder andere de beheerteams en beleggingsprocessen minimaal zijn. De Morningstar Analyst Ratings voor de door hen gevolgde Robeco fondsen blijven daarom ongewijzigd.

Ronald van Genderen 18 mei, 2016 | 13:47
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco Groep N.V. heeft dinsdag aangekondigd haar bedrijfsstructuur te veranderen. Robeco Groep N.V. zal haar activiteiten scheiden in Robeco Institutional Asset Management B.V. en Robeco Group. De laatste zal worden getransformeerd van een werkmaatschappij in een financiële holding en omgedoopt worden tot RG. Binnen de nieuwe bedrijfsstructuur zullen de holding activiteiten van Robeco Groep N.V. worden gescheiden van de vermogensbeheeractiviteiten van haar dochterondernemingen: Boston Partners, Harbor Capital Advisors, Transtrend, RobecoSAM en Robeco.

Personele wijzigingen
Robeco Institutional Asset Management zal blijven opereren als een zelfstandige vermogensbeheerder, net als de andere vier asset management dochterondernemingen, en zal zijn eigen Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen krijgen. Robeco Institutional Asset Management zal gaan opereren onder de naam Robeco. Het dagelijkse management blijft bij Leni Boeren, Roland Toppen, Peter Ferket, Ingo Ahrens en Karin van Baardwijk. Leni Boeren, die momenteel vicevoorzitter is van de Raad van Bestuur van Robeco Groep N.V. en verschillende bestuursfuncties heeft bij werkmaatschappijen, zal de overgang naar de nieuwe structuur leiden. Ze zal Robeco verlaten zodra de transitie is voltooid. Onduidelijk is vooralsnog wie na haar vertrek de leiding over Robeco zal overnemen.

Na afronding van de aangekondigde wijzigingen zullen David Steyn, voorzitter van de Raad van Bestuur van Robeco Groep N.V., en Bert Bruggink, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Robeco Groep N.V., aftreden en toetreden tot ORIX Group. Hun aftreden is opmerkelijk gezien het feit dat Steyn pas in november 2015 aan de slag ging bij Robeco. Bruggink begon zelfs nog recenter, namelijk in januari 2016, bij de Rotterdamse vermogensbeheerder. Het is nog onduidelijk in welke rol ze bij ORIX Group zullen worden benoemd.

Binnen de nieuwe bedrijfsstructuur zal Makoto Inoue, President en Chief Executive Officer van ORIX Corporation, voorzitter van de Raad van Bestuur van RG worden.

Eerdere aankondiging vertrek Rademaker en Borrie
Op 29 april 2016 kondigde Robeco Groep N.V. al het vertrek van Hans Rademaker, Chief Investment Officer en lid van de raad van bestuur, en Hester Borrie, hoofd van Global Distribution & Marketing en tevens bestuurder, aan. De aankondiging van de structuurwijziging plaatst het vertrek van deze twee leden van de raad van bestuur in het juiste perspectief.

In het persbericht van Robeco Groep op 29 april 2016 en rondom de omstandigheden van de twee vertrekken ontbrak het aan duidelijkheid. Desondanks was er naar onze mening een minimaal effect van te verwachten op het beheer van de fondsen van Robeco.

Logischere bedrijfsstructuur
Wij denken dat de nieuwe structuur logisch is. De organisatiestructuur zag er tot op heden vrij complex uit, met name ten aanzien van de Robeco Groep en Robeco Institutional Asset Management, met veel dubbele rollen en verantwoordelijkheden.

De nieuwe structuur scheidt duidelijk de vermogensbeheerderactiviteiten van de groepsactiviteiten. Elke asset management entiteit zal duidelijke autonomie krijgen en verantwoordelijk zijn voor de eigen winst- en verliesrekening. De structuur maakt het ook makkelijker om mogelijke toekomstige acquisities te integreren.

Morningstar Analyst Ratings ongewijzigd
Na de aankondiging van dinsdag en een conference call met Robeco Groep N.V. hebben we meer duidelijkheid gekregen over de aanstaande veranderingen bij Robeco Groep en haar dochterondernemingen. Naar onze mening zijn de wijzigingen aanzienlijk op bedrijfsniveau, maar voor zover wij op dit moment kunnen beoordelen zullen ze een minimale impact op het beheer van de fondsen van Robeco hebben, zoals op de beheerteams en de beleggingsprocessen.

Wij bevestigen daarom de Morningstar Analyst Ratings op alle Robeco-fondsen die we volgen.

Lees meer over Robeco:

- Vertrek Robeco-CIO geen direct effect op beheer fondsen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings