Morningstar Marktbarometer augustus: Waarde streeft opnieuw Groei voorbij

De beleggingsstijl Waarde deed het in augustus voor de tweede maand op rij beter dan Groei. De financiële sector, en dan met name de Britse banken, stuwde het stijl-segment Large Cap Waarde op.

Fernando Luque 12 september, 2016 | 13:56
Facebook Twitter LinkedIn

Alle segmenten van de Europese Morningstar Style Box hebben in de voorbije maand augustus positieve rendementen laten zien. Voor de tweede maand op rij heeft de stijl Waarde het beter gedaan dan de stijl Groei, waarbij het segment Large Cap Waarde 2,5% won (in euro’s) vergeleken met slechts 0,1% voor Large Cap Groei aandelen. In het Large Cap segment werd afgelopen maand het verschil tussen Waarde en Groei het duidelijkst.

De Waarde beleggingsstijl heeft zijn goede performance te danken aan de bankensector. De bedrijven die het meest hebben bijgedragen aan het rendement van de stijl Large Cap Waarde zijn achtereenvolgens HSBC Holdings PLC (14,4% in euro’s), ING Groep NV (14,6%), Lloyds Banking Group PLC (12,2%), Barclays PLC (11%) en Banco Santander SA (6%).

Dit lijstje maakt in één oogopslag duidelijk dat de Britse banken de grootste bijdrage hebben geleverd, hoewel het Britse pond terrein bleef verliezen ten opzichte van de euro. In augustus beliep dat wisselkoerseffect ongeveer 1%.

Europe Market Barometer Styles Aug 2016

Desondanks kunnen we toch niet zeggen dat augustus een goede maand was voor de financiële sector als geheel. Het was zelfs een van de weinig sectoren die de maand onder nul eindigden, met een miniem verlies van 0,1% in euro’s.

Kijken we naar de grote bedrijven in het segment Groei dan zijn de bedrijven die voor de grootste verliezen zorgden, te vinden in gezondheidszorg, zoals Novo Nordisk met 16% verlies en enkele brouwers, zoals Anheuser-Busch InBev met 2,5% en Heineken met 4,5% verlies.

De sector gezondheidszorg was duidelijk de slechtst presterende met een wereldwijd verlies van 5% in euro’s, waarbij Roche Holding AG, Sanofi SA en Novartis AG respectievelijk 4,9%, 9,3% en 4,8% verloren.

Ook de nutssector deed het slecht met een verlies van 3,7% dat met name werd veroorzaakt door het Duitse E.ON dat in augustus 14% achteruit ging.

Europe Market Barometer Sectors Aug 2016

Dan het goede nieuws. De grondstoffensector deed het goed met 2,9% winst dankzij Linde AG, Syngenta AG en LafargeHolcim Ltd die respectievelijk 19,3%, 11% en 11,7% wonnen. Die stijging maakt de sector wel aan de dure kant met een koers/fair value verhouding van 1,24.

Een andere sector die het eveneens goed deed in augustus was industrie met 2,7% winst, en dat was te danken aan Siemens AG (10,2%), Vestas Wind Systems AS (19,1%) en Moller Maersk AS (10,4%).

Gemeten naar waardering is de financiële sector nog altijd de goedkoopste met een koers/fai value verhouding van 0,82. De waardering tussen de verschillende segmenten uit de Morningstar Style Box loopt ook nogal uiteen: het segment Large Cap Waarde kent een koers/fair value verhouding van 1 en het segment Large Cap Groei noteert een ratio van 1,12.

Europe Market Barometer Valuation Aug 2016

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Morningstar Marktbarometer juli: breed gedragen herstel na Brexit-schok

Morningstar Marktbarometer juni: Brexit speelt Europese aandelen parten

Morningstar Marktbarometer mei: markt weer bereid tot risico

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten