Wijzigingen bij Delta Lloyd's Deelnemingen Strategieën

Delta Lloyd heeft het vertrek van Angus Steel, voormalig hoofd van het Deelnemingen team, aangekondigd. Daarnaast heeft Delta Lloyd de intentie uitgesproken om het Delta Lloyd Azië Deelnemingen Fonds en het Delta Lloyd l Asian Participation Fund op te heffen en/of te ontbinden. We laten onze Morningstar Analyst Ratings op alle fondsen van Delta Lloyd die door deze wijzigingen worden geraakt onveranderd op Negative.

Ronald van Genderen 21 oktober, 2016 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn

Vertrek van Angus Steel
Delta Lloyd heeft het vertrek van Angus Steel, voormalig hoofd van het Deelnemingen team, aangekondigd. Steel zal het team op 1 november 2016 verlaten. Volgens Delta Lloyd heeft hij aangegeven een nieuw carrière pad na te streven.

Angus steel binnen 18 9 2014 7 vierkantSteel (foto) trad in 2000 in dienst bij Delta Lloyd en was hoofd van het Deelnemingen team voordat hij die leidinggevende rol verloor en vanaf medio 2015 de rol van senior portefeuillebeheerder kreeg toebedeeld. Vanaf dat moment zou hij meer betrokken raken bij het dagelijkse beheer van de Deelnemingen fondsen en zich vooral focussen op het contact met bedrijven. Echter, die rol heeft Steel nauwelijks meer vervuld aangezien hij sinds 1 september 2015 niet meer op kantoor was, volgens Delta Lloyd wegens ziekte.

Een verlies voor de Deelnemingen fondsen
Het vertrek van Angus Steel is een verlies voor de Deelnemingen fondsen, aangezien hij een zeer ervaren beheerder was. In onze evaluatie van het team dat de Deelnemingen fondsen beheert (Delta Lloyd Deelnemingen Fonds, Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds en Delta Lloyd L European Participation Fund) hebben wij eerder dit jaar al rekening gehouden met zijn afwezigheid als gevolg van zijn langdurig ziekteverlof. Daarom heeft zijn vertrek geen significant effect op onze visie op de kwaliteit van dit team.

Morningstar Analyst Ratings onveranderd op Negative
Het vertrek van Steel komt bovenop het vertrek van vele andere beheerders die we sinds 2014 hebben zien vertrekken uit het team. In totaal zijn vijf beheerders die bij de Deelnemingen fondsen betrokken waren, inclusief Steel, vertrokken en is er maar één beheerder tot het team toegetreden. Hierdoor is het aantal beheerders gedaald naar slechts drie. Delta Lloyd heeft aangegeven dat er een vacature is voor de positie van Steel als senior portefeuillebeheerder. Gezien het feit dat niet alle onlangs vertrokken beheerders zijn vervangen, willen wij eerst zien of deze vacature ook daadwerkelijk wordt ingevuld.

Gezien onze huidige visie op de teams en het feit dat alle Deelnemingen fondsen op dit moment een Negative rating hebben, zullen wij onze Morningstar Analyst Ratings ongewijzigd laten.

Stopzetting van de Aziatische Deelnemingen fondsen
Delta Lloyd heeft verder de intentie uitgesproken om het Delta Lloyd Azië Deelnemingen Fonds en het Delta Lloyd l Asian Participation Fund op te heffen en/of te ontbinden. Als reden voor deze beslissing wijst Delta Lloyd op het sterk afgenomen vermogen onder beheer in de afgelopen jaren en het ontbreken van voldoende groeipotentieel om het in standhouden van deze fondsen te rechtvaardigen.

Aandeelhouders van het Delta Lloyd Azië Deelnemingen Fonds hebben op 29 november 2016 de mogelijkheid de ontbinding en liquidatie van het fonds te bespreken. Het Delta Lloyd L Asian Participation Fund is al stopgezet vanaf 14 oktober 2016 en zal worden geliquideerd.

Het is nog onduidelijk voor ons of de vier in Hong Kong gevestigde beheerders die verantwoordelijk waren voor de fondsen in dienst blijven bij Delta Lloyd. Hoewel we deze fondsen niet volgen, merken wij wel op dat deze vier beheerders een kleine rol speelden in de ondersteuning van het team dat het Delta Lloyd L Global Fund. Indien de vier beheerders Delta Lloyd verlaten voorzien we echter weinig impact op dit fonds en bovendien staat ook hier de Morningstar Analyst Rating reeds op Negative en zien we geen reden om het fonds hierdoor Under Review te plaatsen.

Lees meer over Delta Lloyd:

- Aanhoudende personele strubbelingen bij Delta Lloyd Asset Management

- Morningstar verliest vertrouwen in Delta Lloyd's Deelnemingen strategieën

Morningstar verlaagt fondshuis rating Delta Lloyd Asset Management naar Negative

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten