Morningstar Marktbarometer oktober: waarderingskloof tussen Waarde en Groei verkleind

De positieve prestaties van de bedrijven in het segment Large Cap Waarde in oktober hebben de waarderingskloof met de Large Cap Groei bedrijven verkleind.

Fernando Luque 08 november, 2016 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

Het is lang geleden dat we zo'n groot verschil in rendement tussen de segmenten Waarde en Groei hebben gezien, zeker in Large Caps. In oktober hebben de de Europese Large Cap Waarde aandelen een rendement behaald van 4,1% (in euro’s), vergeleken met een min van 3,5% voor de Large Cap Groei stijl. We zagen ook verschillen in rendementen, hoewel niet zo prominent, tussen Waarde en Groei in de segmenten Mid- en Small Caps.

European Market Barometer Oct 2016 a

(klik op grafiek voor vergroting)

Hoe komt het dat grote waarde bedrijven de afgelopen maand zo goed gepresteerd hebben? Dat is voor een groot deel te danken aan de bankensector. Grote financiële instellingen zoals BNP Paribas, BBVA en Banco Santander hebben bijgedragen aan de positieve prestatie van dit marktsegment, met rendementen van respectievelijk 15,4%, 23,7% en 12,4% (alle in euro's) in oktober.

De bancaire sector was afgelopen maand de best presterende sector, met een winst van 5,8%. De energiesector is ook een van de weinige sectoren met een positief resultaat. Dat bedroeg 2,7%, vooral dankzij de goede prestaties van bedrijven als Royal Dutch Shell, BP en Total die winsten van respectievelijk 2,0%, 3,7% en 3,6% (alle in euro's) lieten zien.

In het Large Cap Groei segment, dat 3,3% verlies leed, waren de bedrijven die het meest hebben bijgedragen aan dit negatieve resultaat: brouwer Anheuser-Busch InBev, farmaceut Novo Nordisk en British American Tobacco, met verliezen van respectievelijk 10,3%, 11,9% en 8,3% (alle in euro's). De sector defensieve consumentengoederen (waartoe Anheuser-Busch Inbev en British American Tobacco behoren, enkele van de grootste bedrijven in deze sector in termen van marktkapitalisatie) boekte een verlies van 5,4%.

European Market Barometer Oct 2016 b

(klik op tabel voor vergroting)

De farmaceutische sector heeft evenmin een goede maand gehad, met een verlies van 5,5% als gevolg van met name grote bedrijven zoals Novartis (-7,4%) en Roche Holding (-5,1%). Deze twee Zwitserse farmabedrijven zijn veruit de grootste in hun sector, gemeten naar marktkapitalisatie.

Het gevolg van de positieve prestatie van de Waarde stijl (en in het bijzonder de large cap aandelen) is dat het verschil in waardering tussen de stijlen Large Cap Waarde en Large Cap Groei is verminderd. In februari noteerden de Large Cap Value bedrijven nog tegen een koers / Fair Value verhouding van 0,87 en de Large Cap Groei bedrijven tegen een koers / Fair Value van 1,01. Maar terwijl laatstgenoemde dezelfde waardering in oktober liet zien als begin dit jaar, zagen de Large Cap Waarde bedrijven hun waardering oplopen naar 0,99.

European Market Barometer Oct 2016 c

(klik op grafiek voor vergroting)

Lees ook eerdere Marktbarometers:

- Marktbarometer september: small caps verslaan large caps

- Marktbarometer augustus: Waarde streeft opnieuw groei voorbij

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten