De finalisten van de Morningstar Awards Nederland

De presentatie van de finalisten voor de Morningstar Awards Nederland is een moment waar fondsbeheerders en fondshuizen bijzonder naar uitkijken. Dit zijn de finalisten.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 februari, 2017 | 6:43
Facebook Twitter LinkedIn

Ieder jaar gaat Morningstar op zoek naar fondsen en fondshuizen die excelleerden binnen hun categorie. Fondsen die niet alleen het afgelopen jaar een sterke prestatie hebben geleverd, maar ook over de afgelopen vijf jaar overtuigende cijfers kunnen overleggen. Uiteraard kijken we hierbij niet alleen naar rendement, maar ook naar het genomen risico.

Hoewel de Morningstar Awards in de basis kwantitatief van aard zijn, voeren de fondsanalisten ook een aantal kwalitatieve checks uit om de rechtmatige winnaars aan te wijzen. Voor een volledige uitleg van onze methodologie verwijzen we naar het methodologie document dat u hier kunt vinden:

 

Onderverdeling
De Morningstar Awards zijn onderverdeeld in twee groepen, waarbij we net als vorig jaar een kleiner aantal categorieën hanteren dan in het verleden. Hier kunt u lezen waarom de Morningstar Awards meer focus hebben gekregen. De eerste groep behelst de Morningstar categorie-awards, waar we de best presterende fondsen en ETF's binnen vijf categorieën belonen, te weten Aandelen Nederland, Aandelen Europa, Aandelen Wereldwijd, Euro-Obligaties en Mixfondsen.

De tweede groep bevat de fondshuis-awards, waarbij we fondshuizen de maat nemen op basis van de prestaties van hun aandelen en/of obligatie-aanbod. We onderscheiden hierbij drie awards, te weten beste fondshuis aandelen, beste fondshuis fixed income en beste fondshuis alle assetcategorieën.

Ook dit jaar zijn we weer tot een selectie van interessante finalisten gekomen. De finalisten voor Nederland maken we dan ook vandaag met trots bekend, om vervolgens op 6 april de winnaars van de Morningstar Awards in Amsterdam in het zonnetje te zetten. Aan alle finalisten is een felicitatie zeker op zijn plaats, want in dit competitieve landschap is een podiumplaats een prestatie van formaat!

Aandelen Nederland
De strijd om de award voor beste Nederlandse aandelenfonds is ongekend spannend. Het is een van de twee categorieën waar het actief tegen passief is.

Actief wordt vertegenwoordigd door twee interessante fondsen en beide oud-award winnaars. Het met een Bronze rating gewaardeerde Add Value Fund van Willem Burgers en Hilco Wiersma is een bottom-up, small-cap beleggingsfonds pur sang. De zeer geconcentreerde portefeuille van minder dan 20 aandelen is gebaseerd op diepgaande fundamentele research die het team uitvoert. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat het rendement een volatiel verloop kan laten zien. Op de lange termijn heeft het fonds echter zijn waarde duidelijk getoond, waarvoor het in 2013 al de award voor beste Nederlandse aandelenfonds in ontvangst mocht nemen. 2016 was wederom een sterk jaar, waarin het fonds de sterkste was in zijn categorie. Is het genoeg om de award nogmaals te winnen?

Een andere kanshebber is de titelverdediger van vorig jaar: Kempen Orange Fund. Ook dit fonds heeft zijn sporen ruimschoots verdiend, wat is toe te schrijven aan het kundige team bestaande uit Joop Witteveen, Michiel van Dijk, Duncan Siewe en challenger Erwin Dut. Een sterk fundamenteel bottom-up proces leidt tot een relatief geconcentreerde portefeuille die doorgaans 20 tot 25 namen bevat vooral stabiele groeibedrijven met een waarde karakter, maar de beheerders hebben ook oog voor kansen onder bedrijven van mindere kwaliteit of die actief zijn in meer cyclische industrieën. Het met een Silver rating gewaardeerde fonds was in het recente verleden al finalist in 2010, 2011, 2013, 2014, 2015 en 2016, waarbij het fonds in 2011 en dus 2016 de award won. Gaan we de man met de oranje hoed dit jaar weer op het podium zien met de award in zijn hand?

Niet als het aan Think ETF’s ligt. Sinds de in december 2009 geïntroduceerde Think AEX ETF over een vijfjarig trackrecord beschikte, wat een voorwaarde is om voor een award in aanmerking te komen, wist de ETF ieder jaar een podiumplek te bemachtigen. Het laat zien dat de kostenefficiënte, fysiek replicerende ETF een aantrekkelijke mogelijkheid is voor beleggers om blootstelling te krijgen naar Nederlandse aandelen. De ETF legt het qua rendement af tegen de actieve small-cap concurrenten, maar heeft daarentegen wel betere scores in termen van risico. In 2015 en 2016 ging de award nog aan de neus van Think ETF’s voorbij. Wordt het drie keer scheepsrecht?

Aandelen Europa
De eerste finalist in deze categorie is Fidelity European Larger Companies Fund, dat met een rendement van 6,98 procent over vorig jaar 97 procent van zijn categoriegenoten versloeg. Het zorgt er mede voor dat dit fonds zowel op drie- als vijf jaar gemeten bij de beste 10 procent van zijn categorie hoort. Het fonds is sterk onderwogen in basismaterialen en telecom, maar zet wel sterker in op energie en gezondheidszorg.

Het sinds september 2008 door Robrecht Wouters JOHCM European Select Value Fund richt zich op ondergewaardeerde pan-Europese bedrijven die een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen genereren. Het bottom-up proces beoordeelt bedrijven onder andere op return on equity en de kwaliteit van kasstromen. De portefeuille bevat een waaier aan aandelen, variërend van large-cap groei namen zoals SAP, tot kleine value-aandelen als Qesterre Energy. Na een underperformance in 2015 kwam het fonds in 2016 sterk terug. Het versloeg vorig jaar 87 procent van zijn categoriegenoten.

De derde gegadigde is JPM Europe Strategic Growth Fund. Dit fonds heeft sinds januari 2013 een nieuw beheerdersduo bestaande uit Michael Barakos en Ben Stapley. Het team heeft sinds hun aanstelling zowel het categoriegemiddelde als de benchmark structureel met een ruime marge verslagen. Het fonds is zeer gespreid met meer dan 300 posities, en kent een onderweging in defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg. Tevens is er een voorkeur voor mid- en small-caps ten opzichte van de benchmark.

Aandelen Wereldwijd
Ook in deze categorie is er weer een duel tussen actief en passief. Dat de MSCI World Index voor veel actieve managers lastig te verslaan is, dat wordt bevestigd door de podiumplek voor de iShares Core MSCI World ETF. Voor slechts 20 basispunten krijgt een belegger deze fysiek replicerende ETF, die via een optimalisatiestrategie de MSCI World Index nauwgezet probeert te volgen. Om de tracking error zo laag mogelijk te houden, worden futures gebruikt om cashposities om te zetten naar aandelenblootstelling. Daarnaast kan de ETF tot 100 procent van zijn posities aanwenden voor securities lending, waarvan 62,5 procent van de opbrengsten ten goede komen van de ETF. In 2016 versloeg de ETF 83 procent van de categoriegenoten, waarmee de met een Silver rating gewaardeerde ETF een sterke kandidaat is voor de award.

De concurrentie vanuit het actieve kamp is echter ook niet mals. Bijvoorbeeld van het met vijf Morningstar sterren gewaardeerde MFS Meridian Global Equity Fund. Het fonds wordt geleid door David Mannheim die dat al sinds 1992 doet. Het proces van dit fonds kenmerkt zich door de geduldige aanpak gericht op de grotere aandelen in het universum. In 2016 versloeg het fonds 92 procent van zijn categoriegenoten, mede dankzij beleggingen in Time Warner, St Jude Medical en Stryker. Een bijkomend voordeel van het fonds is dat deze resultaten met minder risico zijn behaald dan het gemiddelde fonds in zijn categorie.

De laatste kanshebber is niet de minste: Robeco BP Global Premium Equities. Het fonds staat sinds 2008 onder leiding van Christopher Hart, die in 2016 de Morningstar European Equity Fund Manager Of The Year Award won en in 2014 in negen landen de Morningstar Award won voor beste aandelenfonds wereldwijd. Sinds 2014 is Joshua Jones co-manager op het fonds, terwijl verdere ondersteuning komt van een sterk analistenteam. Het met een Silver rating gewaardeerde fonds heeft zeer consistente prestaties geleverd en zijn categoriegenoten en de MSCI World Index duidelijk achter zich gelaten. Gaat het fonds wederom in de prijzen vallen?

Euro-Obligaties
De eerste kandidaat voor deze award is GAM Star Credit Opportunities. Dit vijf-sterrenfonds wordt sinds inceptie in 2011 beheerd door Anthony Smouha. Het fonds zoekt naar hoge inkomsten, voornamelijk vanuit investment grade obligaties en emittenten van hoge kwaliteit. Het fonds heeft ook de flexibiliteit om lager in de kapitaalstructuur van een onderneming te investeren wanneer de verwachte opbrengsten beter zijn. Het fonds heeft een bijzonder sterk track record, waarbij het sinds oprichting in ieder kalenderjaar zich bij de beste vijf procent van de categorie schaarde. Echter, de sterke resultaten werden ook met veel risico behaald. Is het genoeg om de award in de wacht te slepen?

Geduchte concurrentie is er echter van het met een Bronze rating gewaardeerde PIMCO GIS Euro Bond Fund. Onder het leiderschap van Andrew Balls heeft het fonds bovengemiddelde resultaten geleverd. In 2013 was Balls nog genomineerd voor de Morningstar European Fixed Income Fund Manager Of The Year Award. Die moest hij toen laten aan Paul Read en Paul Causer van Invesco Euro Corporate Bond. Gaat hij er nu wel met de Morningstar Award vandoor?

De laatste finalist in deze categorie is Schroder ISF Euro Corporate Bond, dat ook een Bronze rating heeft. Dit fonds eindigde de afgelopen vier jaar structureel bij de beste twintig procent van zijn categorie en versloeg in 2016 93 procent van zijn categoriegenoten. Iets dat op het conto komt van de in september 2012 aangestelde Patrick Vogel, die met ondersteuning van een sterk team deze solide propositie met succes beheert.

Mixfondsen
Bij de award voor het beste mixfonds is het alleen nog de vraag of nummer I, III, of IV hem gaat winnen. Er staat wederom geen maat op de mixfondsen van NN Investment Partners. Net als vorig jaar domineren ze deze categorie en kan het team onder leiding van Ewout van Schaick weer een mooie prijs toevoegen aan een inmiddels uitpuilende prijzenkast. De fondsen beschikken over een Bronze rating en kwalificeerden zich in de afgelopen vijf jaar structureel in de bovenste twee kwartielen van hun categorieën. De fondsen zijn al jaren vaste klant bij de Morningstar Awards, waarvoor we alleen maar bewondering kunnen hebben.

Fondshuis-awards
De awards bij de fondshuizen waren vorig jaar een prooi voor Fidelity International. Het fondshuis sleepte alle drie de awards in de wacht. Ook in 2017 is het fonds kanshebber voor beste fondshuis aandelen, obligaties en alle assetcategorieën. Wordt het huzarenstukje van vorig jaar herhaald?

De concurrentie is echter fors, met First State en Schroders die meedingen voor de award in de aandelencategorie. Voor de obligatiefondsen neemt Fidelity International het op tegen T. Rowe Price en Natixis, terwijl T. Rowe Price en Robeco de andere kandidaten zijn voor de fondshuis-award voor alle assetcategorieën.

Uitreiking
De uitreiking van de Morningstar Awards Nederland zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 6 april 2017 in Amsterdam.

Alle finalisten vindt u hier bij elkaar in een handzaam overzicht:

 

De Morningstar Awards zijn bedoeld om fondsen en fondshuizen een blijk van waardering te geven voor de geleverde prestaties in de afgelopen vijf jaar. De prijs vormt geen advies of aanbeveling tot aankoop, of houdt op enige manier verband met de opinies van de fondsanalisten die tot uiting komt in de Morningstar Analyst Rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten