Fonds van de Week: Russian Prosperity Fund

Voor sommige particuliere beleggers is het een avontuur: beleggen in Russische aandelen. Het Russian Prosperity Fund verslaat zijn categoriegenoten consequent door een gedegen langetermijnaanpak. Wel moeten beleggers rekening houden met periodes van volatiliteit en tijdelijke underperformance.

Robert van den Oever 23 februari, 2017 | 9:11
Facebook Twitter LinkedIn

Prosperity CMS Russian Prosperity Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: 
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Prosperity CMS Russian Prosperity Fund

Na wekenlange focus op de Verenigde Staten bekijken we voor het fonds van deze week nu eens de andere kant van de wereld, die ook veelvuldig in het nieuws is, juist vanwege wat er allemaal in de VS gebeurt: Rusland. Misschien niet vanzelfsprekend voor iedere particulier, maar wel voor de wat avontuurlijker ingestelde belegger.

Want er zijn heus goede fondsen te vinden, zoals het Russian Prosperity Fund. Dit fonds is een van Morningstar's favorieten voor beleggers die in Rusland willen beleggen. De belegggingsbeslissingen worden genomen door Prosperity Capital Management, en dat is volgens Morningstar-analist Matias Möttöla een van de beste fondshuizen als het gaat om Russische aandelen.

Vooral de langetermijnprestaties zijn indrukwekkend, vindt de analist die wijst op het rendement van de in Finland gevestigde variant van het fonds, de oudste aandelenklasse van dit fonds, dat consistent zijn categoriegenoten verslaat. 

Möttöla waarschuwt beleggers wel voor periodes van volatiliteit en ondermaatse rendementen vanwege de hoge active share van het fonds. Beleggers die net als het fonds een langetermijnvisie hebben, moeten bereid zijn om zulke periodes uit te zitten.

Het enige echte nadeel zijn de hoge kosten, ook voor de rebatevrije aandelenklasse. Desalniettemin geeft analist Möttöla het fonds een Silver rating.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 8 Russian Prosperity grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Prosperity Capital Management werd opgericht door Mattias Westman en zijn partners in 1996 en is uitgegroeid tot het grootste op Rusland gerichte fondshuismanager met ongeveer 3,6 miljard dollar aan beheerd vermogen in die markt en buurlanden per april 2016. PCM past een teamgerichte benadering toe, waarbij elk van de acht leden van het beleggingsteam sector verantwoordelijkheden heeft. Het team besluit gezamenlijk welke aandelen en sectoren nadruk moeten krijgen in de portefeuilles. Deze discussie wordt geleid door CIO Alexander Branis, die in 1997 is toegetreden en partner is in het bedrijf.

De lead manager van van de hoofdportefeuille van dit fonds is Alexey Krivoshapko, die in 2008 bij PCM kwam en ook partner is. Net als alle rekruten had Krivoshapko reeds ervaring opgedaan bij een bekende beleggingsorganisatie, in zijn geval Deutsche Bank. Hij is ook de lead manager voor de binnenlandse fondsen van Prosperity, die grote investeringen in detailhandel bedrijven hebben, en dat is zijn specialiteit.

Wij handhaven onze hoge dunk van het team ondanks twee analisten die vertrokken in de afgelopen drie jaar, want beide analisten zijn snel vervangen door gevestigde professionals. In 2016 kwam Nikolay Sosnovskiy bij het bedrijf om Aleksander Korneev te vervangen als metaal en mijnbouw analist. Sosnovskiy was eerder hoofd van het Russische metalen en mijnbouw team bij UBS. Het team zetelt in Moskou behalve Westman, die werkt vanuit Londen.

Fondshuis
Prosperity Capital Management (PCM) heeft vele sterke eigenschappen. Sinds de oprichting in 1996 door Mattias Westman en zijn partners, heeft het bedrijf heeft gehouden om zijn bottom-up, lange termijn beleggingsbenadering met een sterke nadruk op bedrijven aanzetten tot betere prestaties en beleggers bedienen door middel van corporate governance werk. Dit heeft PCM vaak in conflict gebracht met Russische bedrijven, maar daardoor kreeg het fonds een reputatie als een onafhankelijke speler die let op de belangen van beleggers.

Ondanks Ruslands middelmatige rendementen op aandelen en tanende reputatie, houdt Prosperity zijn lijn vast en richt het zich bijna uitsluitend op Russische aandelen met 2,0 miljard dollar onder beheer. Dergelijke concentratie is een risico, maar het is tot nu toe beperkt gebleven door de capaciteit om de vermogenbasis stabiel te houden of, nog beter, instroom van nieuw geld aan te trekken in goede en in slechte tijden. Het fonds mikt op vooral institutionele beleggers die bereid zijn om volatiele periodes uit te zitten, en het houdt investeerders goed op de hoogte met periodieke verslagen en gesprekken. Het beleggingsteam is gevestigd in Moskou en sleutelfiguren worden partner in het bedrijf.

Het team kan alleen investeren in Rusland via eigen fondsen. Dat is volgens ons goed voor beleggers omdat daardoor de belangen van de managers parallel lopen met die van hen. Dat gezegd hebbende,zijn de fondsen van PCM duur, en we vinden dat het bedrijf meer moet doen om dat aan te pakken.

Proces
De aanpak van Prosperity Capital Management richt zich niet op de benchmark. Het is een aanpak voor de lange termijn, met weinig aandacht voor de korte termijn risico's. Elke investment case wordt gebouwd door sectorspecialisten die hun werk presenteren aan het beleggingsteam. Dat beslist over welke posities in welke bedrijven het inneemt. De sector analisten doen driejaarsvoorspellingen voor de winst en die schattingen vormen de basis voor koersdoelen. Terwijl een groot deel van hun focus ligt op het identificeren van bedrijven die het meest kunnen profiteren van de herstructurering en consolidatie van de Russische economie, gaan ze ook op zoek naar waarde bedrijven die een hoge veiligheidsmarge bieden.

In vergelijking met andere PCM fondsen, is dit fonds meer gediversifieerd en mainstream, met ten minste de helft van het vermogen belegd in namen die liquide zijn naar Russische normen. Aangezien de waarde van veel Russische bedrijven gedrukt wordt door matige corporate governance, zoekt PCm actief contact met deze bedrijven om deze risisoc’s te beheersen en de bedrijven aan te zetten tot verbeteringen. Zij stemmen ook actief om onafhankelijke bestuurders in raden van bestuur te krijgen.

Terwijl in het verleden PCM vaak een vrij agressieve houding aannam tegenover bedrijven die zich slecht gedroegen, heeft de firma nu zijn toon gematigd en de focus van de kritiek verlegd van individuele bedrijven naar collectieve invloed zoals het vaststellen van wet- en regelgeving. We denken dat dit een verstandige zet is. Op de tenen gaan staan van bedrijven die onder invloed staan van de staat is riskant in het hedendaagse Rusland.

Rendement
Deze strategie is een uitstekende keuze voor lange termijn beleggers die streven naar blootstelling aan Rusland. Vanaf de oprichting in maart 2000 tot en met januari 2016 heeft de in Finland gevestigde variant van dit fonds een rendement van 15,5% (Seligson & Co Russian Prosperity aandelenklasse A) op jaarbasis in US dollars geboekt, en dat is 430 basispunten meer dan het gemiddelde Rusland-fonds.

Door de jaren heen heeft het fonds hetzelfde proces aangehouden, met een speciaal aangestelde manager voor het nemen van de uiteindelijke beslissingen op basis van de aanbevelingen van het beleggingsteam. Het is daarom geen verrassing dat de prestaties van het fonds hetzelfde zijn voor en na het aantreden van de huidige lead manager Alexey Krivoshapko in april 2010. Onder zijn leiding heeft het Fins gevestigde fonds zijn categorie verslagen met 239 basispunten tot en met januari 2017.

Omdat het fonds niet op zijn benchmark let, heeft de strategie een aantal periodes gekend waarin het ondermaats presteerde in vergelijking met zijn categoriegenoten. In 2014 deed de aandelenklasse A van dit fonds het 300 basispunten slechter dan zijn categorie omdat sommige posities die afweken van de benchmark bedrijfsspecifieke problemen kenden. In 2015 deed dit fonds het opnieuw slechter dan zijn categorie, maar met een kleiner verschil omdat de onderweging in financials het fonds parten speelde.

De volatiliteit is ruwweg is in lijn met de benchmark. De driejaars standaarddeviatie van 29% tot en met januari 2017 is nagenoeg gelijk aan de 28,6% voor de MSCI Russia 10/40 NR Index.

Kosten
De kosten voor dit fonds liggen hoog. Zelfs de rebatevrije aandelenklasse S, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, is met 2,46% lopende kosten een van de duurste aandelenklassen binnen zijn categorie. 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Prosperity CMS Russian Prosperity Fund S. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Rusland, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark en gerangschikt naar rendement over één jaar:

Fvd W week 8 Russian Prosperity tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Fondsen van de Week:

- First State Greater China Growth Fund

Schroder ISF Small & Mid Cap Equity

Loomis Sayles Global Opportunistic Bond

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten