Fonds van de Week: Robeco BP Premium Equities

Robeco BP Premium Equities is al meermaals gelauwerd, en nog altijd heeft Morningstar een grote overtuiging op dit fonds. Dit jaar is het finalist voor de Morningstar Award voor Nederland in de categorie aandelen wereldwijd.

Robert van den Oever 02 maart, 2017 | 8:48
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco BP Premium Equities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Robeco BP Premium Equities

Het is een gelauwerd fonds, want fondsmanager Christopher Hart werd afgelopen jaar European Fund Manager of the Year in de categorie aandelen wereldwijd. Zijn fonds Robeco BP Premium Equities won bovendien in 2014 een Morningstar Award, en voor 2017 is het finalist voor weer een Award. Het fonds heeft zich dus al bewezen. Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher heeft onverminderd een grote overtuiging op dit fonds.

Volgens Schumacher heeft het fonds een overtuigend track record gebaseerd op een zeer effectieve bottom-up aandelenselectie. De solide prestaties worden met grote consistentie gehaald, waarbij het fonds zijn rivalen en zijn benchmark bijna altijd verslaat.

Dat is volgens de analist nadrukkelijk aan beheerder Hart te danken: hij heeft het fonds omgevormd van een middelmatig wereldwijd aandelenfonds tot een van de best presterende fondsen binnen zijn categorie.

De sterke beleggingsreputatie en een reeks aantrekkelijke kenmerken zorgen ervoor dat dit fonds zijn Silver-rating behoudt.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 9 Robeco BP Premium Equities grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Fondsmanager Christopher Hart is een ervaren analist en portefeuillemanager en hij heeft zijn stock-picking vaardigheden getoond bij dit fonds. Hij kwam bij het bedrijf in 2002 nadat hij 10 jaar als high-yield analist bij Fidelity had gewerkt. Hij begon als analist en werd in 2008 manager van het wereldwijde aandelenfonds. Tegenwoordig beheert hij ook internationale aandelenportefeuilles, een wereldwijd long-short aandelenfonds, en een Europese carve-out van het wereldwijde long-only fonds. Dit verhoogt zijn hoeveelheid werk, maar alle fondsen zijn gebaseerd op dezelfde beleggingsfilosofie en hetzelfde onderzoeksraamwerk.

Wij zijn van mening dat Hart bepalend was in het omvormen van een matige wereldwijd aandelenfonds tot een van de best presterende fondsen in de categorie. Daarom werd Hart in 2016 door Morningstar verkozen tot European Global Equity Fund Manager van het Jaar. Hart wordt ondersteund door Joshua Jones, die in 2014 medebeheerder werd nadat hij sinds 2008 deel uitmaakte van het wereldwijde generieke analistenteam. Hart en Jones werkten altijd samen vanuit Boston maar sinds 2016 werkt Jones vanuit Londen. Dit verandert hun werkrelatie enigszins, maar wij geloven dat ze nog steeds erg goed samenwerken.

Zij worden ondersteund door een team van drie wereldwijde generalisten, terwijl het hele analistenteam van Boston Partners 28 analisten en 10 portfoliomanagers telt. Dit team wordt gekenmerkt door zijn ervaring, deskundigheid, cohesie en stabiliteit. Zowel Hart als Jones hebben een aanzienlijk bedrag geïnvesteerd in het fonds.

Fondshuis
Robeco is één van de oudste fondshuizen in Nederland en is eigendom van het Japanse Orix, dat sinds oktober 2016 volledig eigenaar is nadat het de resterende 9,99% die het nog niet had, overnam van vorig eigenaar Rabobank. Het is nog te vroeg om de eventuele gevolgen van deze overname voor de fondsen en de beleggingsteams in te kunnen schatten, maar vooralsnog hebben ons geen signalen bereikt die ons oordeel over Robeco beïnvloeden.

We kennen Robeco als een stabiele organisatie waar sprake is van een positieve werkomgeving waarin beleggen centraal staat. Robeco is in het verleden goed in staat geweest om het beleggingspersoneel aan zich te binden en er is een stevig fundament van beheerders die er al jarenlang werkzaam zijn.

In totaal beheert het fondshuis 189 miljard euro, wat gelijk verdeeld is over particuliere en institutionele klanten. De meeste fondsen worden vanuit Rotterdam beheerd, maar er zijn ook teams die werken vanuit de VS, Hongkong en Zwitserland. Robeco heeft in het verleden een aantal gespecialiseerde fondsen opgericht die uiteindelijk niet succesvol bleken en het aantal fondsen werd in de afgelopen jaren dan ook enigszins gereduceerd. De mate van actief beheer is door de jaren heen toegenomen; fondsbeheerders mogen tegenwoordig meer afwijken van de benchmark dan voorheen.  Het kostenniveau van het fondsenaanbod ligt doorgaans beneden de categoriemediaan.

Proces
De aanpak van dit fonds is toonaangevend binnen Boston Partners en een onderscheidend kenmerk van het fondshuis. Het consequent toegepaste proces maakt gebruik van een goed ontworpen, gestructureerd mechanisme voor aandelenselectie dat rust op drie pijlers: waardering, business fundamentals en momentum.

Het proces begint met een kwantitatieve analyse waarbij het universum van ongeveer 10.000 aandelen wordt gerangschikt op waarderingsratio's, momentum factoren en fundamentals. De hoogst scorende bedrijven (doorgaans 300-400 aandelen) worden verder geanalyseerd, waarbij de belangrijkste ratio’s worden onderzocht en de trends ervan geanalyseerd.

Om de resultaten van de kwantitatieve analyse te begrijpen en te valideren, wordt fundamenteel onderzoek uitgevoerd op de resterende 100-150 bedrijven om vast te stellen of er een katalysator is die de waarde van het aandeel kan ontsluiten. Zo’n katalysator kan een nieuw product of dienst zijn, verandering in het management,herstructurering, of een operationele-kostenreductie programma.

De uiteindelijke portefeuille bestaat uit 70-135 namen. Het proces heeft nauwelijks beperkingen, dus de blootstellingen zijn het resultaat van aandelenselectie op basis van kwaliteit. Het proces is duidelijk en is een goede combinatie van uitgebreide kwantitatief en kwalitatief onderzoek.

Prestatie
Het fonds heeft een overtuigend track record op basis van zeer effectieve bottom-up aandelenselectie. Het heeft toegevoegde waarde in de meeste sectoren, regio's en marktkapitalisaties sinds Christopher Hart aan de leiding kwam in juli 2008. Het fonds presteerde beter dan zijn gemiddelde categoriegenoot met een verschil van 487 basispunten op jaarbasis per september 2016, terwijl het de MSCI World Index met 196 basispunten op jaarbasis verslaat.

Deze solide prestatie wordt bereikt met grote consistentie, waarbij het fonds zijn geijkte rivalen en de MSCI World Index verslaat in respectievelijk 100% en 99% van de voortrollende 36-maands periodes tijdens Harts aanstelling. Het fonds zal het moeilijk hebben in periodes dat zogeheten ‘bond proxies’ het goed doen, zoals in de eerste helft van 2016. Desondanks heeft aandelenselectie duidelijk de verliezen bij die portefeuillecomponenten gecompenseerd.

Voorts kan de portefeuille het goed doen als cyclische aandelen bovengemiddeld presteren, zoals in de tweede helft van 2016 gebeurde. In termen van risicostatistieken is de portefeuille in lijn met categoriegenoten en de benchmark, terwijl de upside en downside-capture ratio's eveneens gunstig zijn.

Kosten
De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse C, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedragen 0,82% en daarmee valt het fonds in de laagste 20% van de categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Robeco BP Premium Equities C EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark en gerangschikt naar rendement over één jaar:

Fvd W week 9 Robeco BP Premium Equities tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Fondsen van de Week:

- Russian Prosperity Fund

First State Greater China Growth Fund

Schroder ISF Small & Mid Cap Equity

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten