Top 5 Aandelen VS Small-Cap: Beleggers enthousiast door Trump

De verkiezing van Donald Trump tot de 45ste president van de Verenigde Staten heeft tot ongekend enthousiasme voor Amerikaanse small-cap aandelen geleid onder Europese beleggers. De instroom in Amerikaanse small-cap fondsen en ETFs bereikten in de maanden november en december van vorig jaar recordhoogten. De koersprestaties van Amerikaanse small-caps waren navenant en zij versloegen large-caps met een ruime marge.

Ronald van Genderen 06 maart, 2017 | 13:03
Facebook Twitter LinkedIn

In aanloop naar de verkiezingen in de Verenigde Staten hielden beleggers lange tijd hun kruit droog. Na een dip op de Amerikaanse aandelenbeurzen in het begin van het jaar, werd vervolgens een gestaag stijgende lijn ingezet richting de verkiezingen. Tot de verkiezingen stond bijvoorbeeld de S&P 500, de beursgraadmeter voor de grote Amerikaanse bedrijven, op een plus van bijna 6% (in US dollars) voor het jaar. De tegenhanger voor small-caps, de Russell 2000, steeg met een vergelijkbaar percentage.

Na de verrassende winst van Donald Trump maakte beleggers in Amerikaanse aandelen een duidelijke keuze. De boodschap van Trump 'Make America Great Again' sprak hen blijkbaar aan. Het door Trump verkondigde beleid om het Amerikaanse bedrijfsleven weer sterk te maken, zal vooral gunstig uitpakken voor de kleinere, meer lokale bedrijven, zo moet de gedachte hebben geluid.

Europese beleggers enthousiast
Met niet eerder vertoond enthousiasme hebben Europese beleggers zich namelijk gestort op Amerikaanse small-cap aandelen. In november stroomde er per saldo ruim 1,4 miljard euro aan nieuw beleggersgeld in fondsen en ETFs die beleggen in Amerikaanse small-cap aandelen en in de maand december volgende nog eens een bedrag van 1,3 miljard euro.

In absolute termen zijn dat wellicht niet eens de meest schokkende bedragen, echter daarmee groeide het totale vermogen met dubbele cijfers. In november groeide het vermogen in Amerikaanse small-cap fondsen en ETFs met 14% en in december met 10%.

Grootste instroom ooit
Sinds Morningstar in 2007 begon met het bijhouden van in- en uitstromen was de instroom in de categorie Aandelen VS Small-Cap niet eerder zo groot, tot nu was de grootste instroom ooit in december 2010 genoteerd met een aangroei van 5,63%. Ook vergeleken met de instroom in Amerikaanse large-caps sprong de maand november er afgelopen jaar uit, zo boekte de categorie Aandelen VS Large-Cap Gemengd een groei van slechts 1,14%.

Het enthousiasme onder beleggers was ook duidelijk terug te zien in de performance van Amerikaanse small-caps. De Russell 2000 index steeg in november ruim 11%, terwijl de S&P nog geen 4% steeg. De opwaartse trend hield in de maanden daarna aan, hoewel large-cap aandelen in de maanden daarna meer een inhaalslag maakten.

Impact op actief beheer
Afgaande op de top 5 van Amerikaanse small-cap fondsen en ETFs, welke gesorteerd is op basis van het rendement in euro’s over de afgelopen 12 maanden, hebben de sterke prestaties van Amerikaanse small-caps het leven van actieve beheerders niet vergemakkelijkt. Slechts drie actief beheerde fondsen zijn er in geslaagd om het rendement van de Russell 2000 Index (39,18%) te verslaan: JPM US Smaller Companies, Parvest Equity US Small Cap en Vanguard US Discoveries. Opvallend is dat deze drie fondsen hun outperformance op geheel eigen en verschillende wijze hebben behaald in het afgelopen jaar.

JPM US Smaller Companies wordt sinds eind November 1994 beheerd door JPMorgan en small-cap veteraan Eytan Shapiro. Het fonds belegt in een gespreide portefeuille met circa 120 bedrijven die hoofdzakelijk een sterk groeikarakter kennen. Aantrekkelijke aandelen vindt Shapiro met name in de sectoren technologie (28,63% van de portefeuille per eind december 2016) en gezondheidszorg (19,82%).

Parvest Equity US Small Cap belegt ook in iets meer dan 100 verschillende aandelen, maar de portefeuille samenstelling is veel meer middle of the road. Het fonds heeft geen uitgesproken waarde of groeistijl. Ook ten aanzien van de sectorverdeling is er geen uitgesproken voorkeur, al zijn de sectoren cyclische consumentengoederen en financiële waarden licht overwogen versus de Russell 200 Index. Sinds juli 2013 wordt het fonds beheerd door Pamela Woo, die weliswaar sinds 1999 actief is als analist en beheerder in de beleggingsindustrie, maar niet eerder een Amerikaanse small-cap fonds heeft beheerd.

Het beheer van Vanguard US Discoveries is door Vanguard uitbesteed aan Granahan Investment Management, een specialist in Amerikaanse small-caps. Hier is de ervaren Gary C. Hatton verantwoordelijk voor het beheer van een relatief geconcentreerdere portefeuille (circa 60 namen) die gericht is op jonge bedrijven met een superieur groeipotentieel. Die focus brengt met zich mee dat het fonds eerder een hang heeft naar micro-caps dan op small-caps.

De top 5 wordt gecompleteerd door een tweetal ETF's. De ETF van SPDR volgt de MSCI USA Small Cap Value Weighted index en rekent 0,30% lopende kosten op jaarbasis. De ETF van Lyxor volgt de Russell 2000 index en heeft lopende kosten van 0,40% op jaarbasis.

Top 5 Aandelen VS Small-Cap

FN top 5 week 10 Aandelen US Small Cap tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten