Beheerderswissel bij NN Emerging Europe

NN IP heeft het vertrek aangekondigd van Nathan Griffiths, hoofdbeheerder van NN Emerging Europe. Het hoge verloop in het team van dit fonds is zorgwekkend. Morningstar handhaaft de Neutral rating vanwege de expertise van de nieuwe beheerders.

Ronald van Genderen 30 maart, 2017 | 15:20
Facebook Twitter LinkedIn

NN IP heeft het vertrek van Nathan Griffiths per 31 januari 2017 aangekondigd. Griffiths was hoofdbeheerder van NN Emerging Europe (het in Nederland gevestigde fonds) en NN (L) Emerging Europe (het in Luxemburg gevestigde fonds). De rol van hoofdbeheerder is overgedragen aan Renat Nadyukov, die als co-beheerder diende tot januari 2017.

Het beheerteam van dit fonds heeft heel wat veranderingen gezien in de afgelopen vijf jaar en het vertrek van Griffiths draagt bij aan de instabiliteit. Nadat voormalig hoofdbeheerder Gus Robertson vertrok in 2013, nam zijn toenmalige co-beheerder Griffith (die in 2012 begon bij het fonds) het roer over. Zijn leidende rol was slechts tijdelijk aangezien hij in september 2014 werd vervangen door Robert Holmes.

Op zijn beurt diende Holmes slechts korte tijd als hoofdbeheerder, omdat hij het team na minder dan twee jaar verliet om een andere rol binnen NN te gaan vervullen. Bij Holmes’ vertrek nam Griffiths weer de hoofdrol over.

Nieuwe hoofdbeheerder
De nieuwe hoofdbeheerder Renat Nadyukov fungeerde al als hoofdbeheerder voor de Russische aandelenstrategie van NN en is dus vertrouwd met het universum van Russische aandelen (63% van de portefeuille per december 2016), maar in mindere mate met de rest van de Emerging Europe universum. Hij heeft verder ruime ervaring in de energiesector (35% van de portefeuille met ingang van december 2016).

Het tweede resterende teamlid betreft Ivo Luiten, die eerder als back-up beheerder diende, echter zonder betrokkenheid bij het dagelijkse beheer van het fonds. In de toekomst zal hij een meer actieve rol in de ondersteuning Nadyukov hebben, voornamelijk als challenger. Maar zijn belangrijkste verantwoordelijkheden en expertise liggen in het beheer van Latijns-Amerikaanse aandelen. Hij heeft ook een achtergrond als analist bij NN met betrekking tot financials in opkomende markten, deze ervaring kan gunstig uitpakken in zijn rol bij de twee Emerging Europe fondsen, omdat financials een belangrijke sector is voor het fonds (32% van de portefeuille met ingang van december 2016).

Hoog verloop zorgwekkend
We beoordelen op dit moment de twee fondsen NN Emerging Europe (Nederlands gedomicilieerd) en NN (L) Emerging Europe (Luxemburg gevestigde) beide op Neutral. Het hoge en aanhoudende verloop in dit team is zorgwekkend.

Toch handhaven we onze Analyst Ratings op Neutral voor beide fondsen, omdat Nadyukov goed vertrouwd is met de Russische aandelenmarkt, en zowel Nadyukov als Luiten goed geïnformeerd zijn binnen een belangrijke sector, respectievelijk energie en financials.

Lees meer:

- NN wil Delta Lloyd overnemen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings